Vælg det rigtige tag til udestuen


Takket være fortidens udestuer, der var kantede i udtrykket og fyldt med kurvemøbler og storblomstrede termokander med pumpe, havde vinterhaverne længe et uheldigt ry for at være usmagelige og i dårlig kvalitet.

I dag har vi fået traumet på afstand, og vi er ved at være klar til tage kaffen halvvejs i haven igen, selvom årstiden ikke siger opholdsvejr.

Udestuen er på vej tilbage - måske med en krukket betegnelse som 'orangeri' eller 'vinterhave'. Én af de vigtigste komponenter i udestuen er taget, og der er flere valgmuligheder med forskellige egenskaber.

Hvilke tagtyper kan jeg vælge til min udestue?


Der findes et væld af muligheder, når du skal vælge tag, men valget vil typisk stå mellem tagpap, glas, trapez- eller termoplader, der alle har hver deres fordele og ulemper.

Tagpap er et oplagt valg, når du ikke vil have for meget sol og lys ind, eller taget skal være robust. Det kan være, der er tale om en sydvendt sag, hvor solen ellers ville få orangeriet til at føles som en ovn, og det kan være, at udestuen står under en stort kastanjetræ, der hvert år smider sine frygtindgydende frugter.

Når du vælger et tag i tagpap bliver lokalet bag udestuen betydeligt mørkere, ligesom du ikke får glæden fra solens lys og varme i forår og efterår.

Glas, som typisk vil være termoglas, er måske den bedste løsning, hvis du ikke kan få lys nok ind i vinterhaven. Med et glastag minimerer du også konsekvenserne for rummet bag udestuen, for det er minimalt, hvor meget daglys et glastag stjæler.

Omvendt får du heller ikke megen skygge, når solen hamrer ned, og din udestue vil føles som en sauna på de varme dage - hvilket selvfølgelig kan modvirkes med skygge. Det er i øvrigt også markant mere bøvlet, og farligt, hvis denne tagtype går i stykker.

Trapez-plader er et klassisk valg, og årsagen hertil skal nok findes i, at pladerne er både billige og lette at montere. Pladerne fås i flere udgaver i forskellige farver og med forskellige egenskaber, hvor især evnen til at lade lyset passere er værd at bide mærke i.

Da trapez-pladerne er lavet i plast, vil solens UV-stråler med tiden få dem til at fremstå grumsede, selvom nogle typer kan sidde på taget i årevis, før det sker. Alger kan også godt lide tilværelsen på dit trapez-tag, og der er ikke skyggen af isolering i dem, så de er kun egnet til den uisolerede udestue. Blandt trapez-pladernes naturlige fjender hører også haglvejr og vinterstorme. Til gengæld er de billige at udskifte.

Termopladerer et trin op ad stigen i forhold til trapezerne, og her sørger et system af kanaler for, at du får et tag med isolerende effekt, der samtidigt tillader lys at passere, uden du bliver ruineret. Det betyder, at du slipper for kondens, og at du kan varme udestuen lidt op uden at fyre for fuglene - hvis den altså ellers er nogenlunde isoleret. Termoplader har en U-værdi på 2,7, hvilket er et nøk bedre end gamle termoruder.

Tagpladerne lukker dog ikke helt så meget lys igennem, og plastpladerne er også i risikogruppen, når vi taler om alger og store hagl.

Relaterede produkter

Hvad koster de?


Det er svært at spå om prisen på tagpap, for der er mange ting, der kan påvirke udfaldet. Normalt er tagpap ikke gør det selv-arbejde, for fummelfingeri kan have meget store konsekvenser. Det har det ikke nødvendigvis i en udestue, hvor løsninger uden gasbrænder kan række, så derfor kan du måske godt selv give dig i kast med projektet. Og derfor kan det klares for 100-300 kroner kvadratmeteren - afhængigt af løsningen.

Glas er en svær størrelse at spå om, for der er stor forskel på, om du bestiller fabriksnye energiruder, eller du finder nogle solide genbrugsmaterialer. En nypris på godt 30.000 kroner for en samlet løsning med skelet og ruder til 10 kvadratmeter udestue er nok ikke helt urealistisk.

I BAUHAUS ligger kvadratmeterprisen på trapez-plader på cirka 35-90 kroner kvadratmeteren.

Termoplader er lidt dyrere, og her skal du op i 100-290 kroner kvadratmeteren.

Hvor længe holder de?


Et godt tag i tagpap kan holde i årtier, og der er ingen udløbsdato på glas. På et glastag er det sandsynligt træværk, gummilister og eventuelle punkteringer, der kan sætte en stopper for glæden. Plastpladerne holder nok 5-15 år, afhængigt af kvalitet, vind og vejr.

Hvor svære er de at montere?


Tagpap er svært at montere, og her ligger en stor del af arbejdet i tagkonstruktionen, hvor finerpladerne, som tagpappen skal monteres på, har en del at skulle have sagt. Til gengæld kan du undgå at bruge brænder til denne type opgaver, og det gør det hele noget nemmere.

Glastag er også relativt svært at montere, og her skal en del udregninger til i forhold til glastykkelse og eventuelle snemængder, der kunne risikere at falde. Derudover er der meget arbejde med trækonstruktion, gummilister og den slags, hvis du vælger at gøre det selv. Arbejdet er ikke umuligt som gør det selv, men det er omstændeligt.

Trapezplader er pivnemme at installere. De skal sådan set bare skrues fast med særlige skruer, og så er dén klaret. Til gengæld er det noget værre bøvl at tilpasse pladerne, for PVC er ikke synderligt savevenligt. Hvis du bygger nyt, kan det svare sig at bygge i mål, der passer med pladerne. Pladerne er godt en meter brede, og de fås i længder fra 2-3,6 meter.

Termoplader er lavet i en blødere plast, som du godt kan skære og save i. Derfor er de på visse punkter også nemmere at have med at gøre. Til gengæld er montagen ofte lidt mere omstændelig, da isoleringsevnen stiller krav til tæthed og den slags, men der findes masser af tilbehør, der gør installationen nemmere. At installere termoplader er gør det selv-venligt arbejde, der dog kræver umage og nærlæsning af instruktioner og vejledninger.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto