Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Guide: Spar på kræfterne og få styr på hækklipningen


Hækken er havens dekorative værn mod omverden, dens nysgerrige blikke og uvedkommende færden. En uplejet hæk kan få dit hus til at se træt og ubeboet ud, mens det er en fryd at være indehaver af en pæn og velplejet hæk. Det er, indrømmet, en vis portion flid, der skal lægges, før du kan nyde din snorlige hæk, men med lidt rutine, erfaring og viden på bagen er det faktisk ikke så galt at klippe hækken.

Hvornår skal jeg klippe hæk?


De hurtigtvoksende hække har godt af to årlige studsninger, og de bør ske i juni og august. Så den med hækklipning før Sankt Hans kan du godt bruge som rettesnor her. Anden klipning kan du så lægge i august - senest primo september. Hækken skal nemlig have noget tid til at modne sine skud inden vinteren. Pas godt på fuglereder i hækken, når du klipper i juni.

Klipper du kun én gang, bør du gøre det midt i juli. Bøgehækken kan du også med fordel klippe midt i juli, mens de stedsegrønne enten skal klippes omkring 1. maj eller 1. september. Senest.

Det er altså din hæktype, og dit temperament, der afgør, hvor ofte du skal klippe hækken. En hurtigtvoksende hæk, som tjørn og liguster, har godt af to årlige klipninger - men en enkelt gang kan nu også gøre det.

En bøgehæk kan fint klare sig med en enkelt årlig klipning, mens stedsegrønne hække som thuja og taks ikke må klippes mere end en gang om året.

Relaterede produkter

Kan jeg slippe for at klippe hæk?


Du slipper ikke for at vedligeholde din hæk, men mindre du har en stor naturgrund. Men du kan få alternativer, der kræver mindre arbejde. Spiræa, kirsebærlaurbær, syren og rhodondendron er nogle af de mest populære slags uklippede hække, og de er da også alle smukke og karakteristiske.

Kirsebærlaurbær vinder virkelig indpas i de danske haver, og den smukke, stedsegrønne busk med de store blade er virkelig hurtigtvoksende og tæt. Derfor egner den sig godt som hækplante. Den bliver dog også bred, hvis den bare får lov at vokse - og det er jo hele idéen med de uklippede hække. Det er en hårdfør plante, der dog kan få vanskeligheder, hvis krigsvintrene og firsernes skrækindjagende isvintre skulle gentage sig. Det er dog ikke værre, end at det kan fikses med en hård - men kærlig - beskærerhånd.

Et andet godt bud på en uklippet hæk kunne være spiræa, der med sit blomsterhav og vilde udtryk er et spændende bud på en uklippet hæk, hvis rammerne tillader det. Den kan nemlig også gå hen og vokse sig ret stor.

En uklippet hæk kræver megen plads, og eksempelvis vil en syrenhæk rage flere meter ud i alle retninger. Til gengæld får du smukke blomster, et rigere dyreliv og en hæk med et vildt udtryk, hvis du vælger en uklippet hæk.

Er din uklippede hæk alligevel vokset dig over hovedet, er det nærmere en beskæresaks end en hækklipper, du skal have fat i.

Hvordan skal min hæk klippes?


Det er ikke nok, at du ofrer kostbar tid på at pleje din hæk. Du skal også helst vide, hvordan du skal pleje den, for det er faktisk ikke ligegyldigt, hvordan du behandler hækken.
Du bør klippe din hæk i let kegleform. Det sikrer, at der også kommer sol ned i bunden, og det sikrer igen, at hækken er tæt forneden. Du får en god, sund og tæt hæk, der ikke vælter i snevejret, hvis du sigter efter 70 centimeter i bunden af hækken og 50 centimeter for oven.

Du får det bedste resultat, hvis du klipper nedefra og op, så du undgår at tumle med afklippet. Klip gerne ind til det punkt, som du sidst klippede ind til. Efterlad dog altid noget grønt, hvis du klipper en nåletræshæk.

En rettesnor er altid en god idé, hvis øjemålet efterlader meget tilbage at ønske - men lad være med at sætte den for tæt på hækken, hvor du jo svinger rundt med klinger og sakse. Hvis du kan overskue det, og der ikke er for meget afklip, kan du med fordel sakse lidt i det afskårne og lægge det rundt om stammerne. Så vil det med tiden tilføre din hæk næring.

Hegnsloven siger, at to meter er maksimalt tilladt højde på en hæk i skel. Hvis du og din nabo er enige om en højere hæk, er der heldigvis intet til hinder for det. Ud til vejen og omverden er det dog de to meter, der er gældende.

Hvilke redskaber skal jeg bruge?


Det rart at have styr på udstyret, inden du sætter ind med din flid og tid. Det er en smagssag, om du foretrækker benzinklippere, elektriske klippere eller håndklippere, men du skal overveje dit behov grundigt. Er det ti forkølede meter hæk, der skal studses en gang om året, er en håndklipper længe fint. Den forslår til gengæld som en skrædder i Helvede, hvis du skal tumle med store hække og hjørnegrunde.

Her bør du i stedet overveje, om din elektriske klipper skal være med eller uden ledning. Der er nemlig mange, der hvert eneste år på nærmest slapstick-agtig vis klipper ledningen over. Det er der ingen skam i, de skulle bare have købt en trådløs i stedet.

Er haven og arbejdet af en størrelse, der giver dig grå hår ved tanken om hækklipning, bør du overveje, om ikke det var en klipper med benzinmotor, du skulle have dig. Det kan endda være, du må anskaffe dig en med teleskopstang, hvis hækken er høj. Måske vil det også give mening at finde værktøjer med flere muligheder og kombinationer.

Skal du klippe tykkere grene, er det vigtigt, at dit værktøj er rent og skarpslebent,

Til de endnu tykkere grene er det vigtigt, at dine redskaber er knivskarpe og kraftige nok til opgaven.Grenene skal nemlig have et fint, rent snit, hvis hækken skal kunne hele hurtigt.

Hvis du er træt af trailerkørsel, tvivlsomme typer og skænderier på genbrugsstationen, kan du også overveje, om tiden var moden til en kompostkværn. Så kan dit haveaffald hurtigt komme ud og gøre nytte og give næring i bedene.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto