Sådan skal du gribe tapetsering an


Står du og skal skifte tapet i din bolig, men er du i tvivl om, hvordan du skal gribe det an? Læs med her, og få gode råd og tips til, hvordan du kan tapetsere forskellige vægge. Hvordan du skal gribe tapetseringen an, afhænger nemlig af, hvilke vægge du har.

Underlaget har stor betydning for resultatet, når der tapetseres


Det er yderst vigtigt at forholde dig til den væg og overflade, som du vil tapetsere på. Hvis du ikke gør det, risikerer du nemlig et resultat, der skal laves om, fordi det ikke holder, eller fordi det ikke er pænt.

Er din væg eksempelvis fyldt med ujævnheder, vil du højst sandsynligt kunne se disse gennem det nye tapet. Det samme gør sig også gældende med savsmuldstapet, da det har struktur. Har du savsmuldstapet, bør du overveje at fjerne det for at opnå det absolut bedste resultat.

Før du kaster dig ud i at tapetsere, skal du overveje, om du vil tapetsere oven på det gamle tapet eller ej. Du får klart det bedste resultat ved at fjerne det gamle tapet, inden der tapetseres, og derfor vælger de fleste også at gøre det. Læs mere om, hvordan du fjerner tapet effektivt og nemt i denne vejledning, og få gode råd og tips til forskellige metoder.

Tapetsering på forskellige typer underlag


Skal du tapetsere på gammelt tapet, bør du fjerne det løstsiddende tapet først. Begynd med at trække i det øverste lag, og se så, om tapetet ikke begynder at dele sig, så du står med en glat flade. Hvis ikke, så bør du overveje at fjerne hele tapetet.

Når du står med den glatte flade, skal du udjævne overlapninger med sandpapir eller fjerne dem med en hobbykniv. Derefter spartles og slibes samlinger og ujævnheder, og du kan med fordel forlime spartlede flader.

Skal du derimod tapetsere på en glasfibervæg eller malet væg, skal du begynde med at vaske overfladen grundigt i grundrens og efterfølgende vaske efter med rent vand. Dernæst spartles, slibes og forlimes overfladen, og du kan sætte tapetet op efter anvisningen på pakken.

Sidst, men ikke mindst, foregår tapetsering af tekstiltapet, hessian og lignende, ved at materialet fjernes helt – eventuelt med brug af tapetfjerner. Derefter spartles, slibes og forlimes overfladen, og ligesom i forrige afsnit skal du blot følge anvisningerne på pakken for at påføre tapetet.

Relaterede produkter

Sådan sætter du tapet op

Før i tiden blev tapet trykt på en bagside af papir, hvilket gjorde opsætningen mere kringlet og omfattende. Papirbagsiden udvider sig nemlig, når den bliver fugtig, hvilket især kommer til udtryk, når tapetet sættes op på væggen.

De mere traditionelle papirtapeter er dog nemmere at have med at gøre. Her påfører du blot tapetklister direkte på tapetets bagside, hvorefter du lader det trække i fem-ti minutter. Helt konkret lægger du den afmålte tapetbane på en flad overflade, såsom et bord eller gulv, og smører derefter tapetklister på bagsiden. Når det har trukket, holder du tapetet op mod væggen og begynder at påsætte det fra midten af tapetbanen. På den måde arbejder du dig nemlig ud mod kanterne og får alle luftbobler og lommer udjævnet. Det er desuden vigtigt, du sørger for at smøre en god mængde tapetklister på og får det fordelt jævnt, så de ulimede områder ikke laver luftbobler i tapetet.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto