Gulvvarme i trægulv sætter gang i trivslen

Findes der noget bedre end et lunt gulv på en råkold dag? Det er i hvert fald svært at forestille sig, og det kan være fristende at sige 'til Hekkenfeldt med radiatorerne!' og gå ombord i gulvvarmens forunderlige verden. Men hvordan er det nu lige, det forholder sig med gulvvarme og trægulve?

Hvad er fordelene og ulemperne ved varme i trægulv?

Enhver, der har tilbragt en nat i radiatorvarme, har prøvet at vågne op med hovedpine og tør papegøjetunge. Radiatorvarme er naturligvis rarere end at fryse, men det er langt fra den optimale varme, hvis vi sammenligner den med den fyrstelige gulvvarme, der krammer først fødderne og siden lokalet. Gulvvarme er nemlig en meget behagelig varmekilde.

Gulvvarme har også den fordel, at du slipper for radiatorer i hjemmet, og det er et stort stykke støjende og plejekrævende jern, de færreste vil savne, hvis gulvet er lunt. Der kan også være store økonomiske fordele, hvis gulvvarmen etableres i forbindelse med et jordvarme-anlæg, og din tidligere varmekilde var dyr.

Der er også ulemper. Det er meget omstændeligt at lave gulvvarme i et gammelt hus. Der skal brækkes gulve op, isoleres og etableres kredsløb og systemer. Går det i stykker, skal gulve og deslige brækkes op igen. Derudover kan det klassiske vrid på radiatoren på en kold morgen - efterfulgt af tikkende metal og begyndende strålevarme - ikke omsættes til gulvvarmen. Den tager længere tid om at blive varm - og kold igen, for den sags skyld.

Endelig skal du være påpasselig med trægulvet, der kan ligge og vride sig under temperaturændringerne med revner og sprækker som resultat.

Hvilke slags trægulv egner sig til gulvvarme?

De to mest udbredte måder at lægge et trægulv på er enten som bærende gulv eller som svømmende gulv. Det bærende gulv er typisk et plankegulv, hvor plankerne er sømmet fast på strøer. Det svømmende gulv ligger 'løst' oven på et undergulv. Da det svømmende gulv har bedre mulighed for at udvide og trække sig sammen i forbindelse med temperatursvingningerne, er det det bedst egnede gulv til lune tæer fra et opvarmet gulv. Et bærende gulv kan dog også bruges, men du risikerer lidt sprækker og revner i vintermånederne, hvor luften er tør.

Gulvet skal helst heller ikke være for tykt, hvis det skal kunne sende varmen videre. 25 millimeter, siger tommelfingerreglen, for træ isolerer godt, og så risikerer du, at der skal bruges meget varme i rørene under gulvet, hvis du ikke skal gå og skutte dig i stuerne. Der findes dog gulvtyper, der kan klare gulvvarmen, selvom de er tykke, men der er så godt som ingen trægulve, der kan klare en overfladetemperatur på mere end 25-27 grader.

Det betyder, at især elgulvvarme er problematisk sammen med trægulve, da de ofte bliver varmere. Der findes dog systemer, der nænsomme nok til trægulve. Du bør i øvrigt heller ikke have for mange tæpper på et trægulv med varme under, for så risikerer du, at gulvet bliver for varmt til træet.

Bliv lidt klogere på:De to forskellige typer af gulvvarme i artiklen hér.

Relevante produkter

Kan jeg få trægulv med gulvvarme i gamle huse?

Du kan sagtens få gulvvarme i gamle huse. Det er dog ikke ensbetydende med, at det er en god idé. Er dit hus meget gammelt, er det sandsynligvis en dårlig idé. Det skyldes, at huset skal være ordentligt isoleret, hvis projektet skal give mening, og du skal kunne holde varmen. Ellers fyrer du for fuglene, og du har jo ikke et pengetræ i haven, kan man næsten høre sin indre far sige.

Huse med store, gamle vinduespartier bør heller ikke bare sløjfe radiatorerne og smide hjemmeskoene ud. De store, gamle vinduer er nemlig kolde, og mens varme stiger opad, søger kulden nedad. Det kan endda mærkes som decideret træk. Det betyder også, at der bliver fodkoldt, når radiatoren ikke længere står i frontlinjen i din krig mod kulden.

Endelig har vi dén med gulvet, som jo skal brækkes op, hvis der skal rør ned. Det skal også efterisoleres, så du ikke fyrer for - ja, regnormene. Så skal der lægges rør ind og bøvles med anlæg. Det betyder, at det nemt kan blive dyrt, omstændeligt og endda svært, hvis du skal have gulvvarme i et gammelt hus, for det kræver altså også, at der er plads til installationerne.

Det skal understreges, at det hverken nødvendigvis er umuligt, dyrt eller dumt at installere gulvvarme i et gammelt hus, men oddsene er dog højere for det. Er huset sundt og velpolstret, er der ingen ko på isen i forhold til at få lunet de iskolde fødder.

Hvordan er gulvets opbygning?

Der findes som sagt to måder at opbygge gulvet på - en bærende og en svømmende, og de har hver især deres fordele. Ved begge fremgangsmåder er det vigtigt, at du får isoleret nedad og mod sokkel og ydervægge.

Herfra kan du gå to veje. Du kan støbe dine pex-rør ind i beton, eller du kan føre dem rundt i gulvet i særlige plader, der på forhånd er fræset klar til varmen. Et svømmende gulv kan lægges på begge typer, mens et bærende gulv kræver den sidste fremgangsmåde.

Et betongulv vil typisk have godt af en fugtspærre og et mellemlag, inden det svømmende gulv bliver lagt, mens det bærende gulv ikke på samme måde er udsat for fugt, som dét ovenpå den hærdende beton er.

Kan jeg lægge gulvvarme selv?

Du kan i princippet godt selv lægge din gulvvarme, uanset om dit trægulv er svømmende eller bærende, og mange vælger da også selv at udføre en stor del af arbejdet. Der skal dog autoriserede VVS'ere eller elektrikere til tilslutningen, og du kan med stor fordel involvere fagfolk i planlægningsfasen også, så du få lavet dine systemer optimalt. fterfølgende kan du selv kaste dig over det mellemliggende og tunge arbejde.

Find alt du skal bruge til gulvvarme her 

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto