Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Fibergips - når gipsen skal have styrke


Fibergips er smart, fordi det er mere holdbart end almindeligt gips. Faktisk kan én plade fibergips holde til det samme, som to plader almindelig gips. Det er samtidig ikke nogen dyr løsning, og du kan relativt nemt selv montere det.

Hvad er fibergips?


Fibergips består af gips og fibre. Papirfibre, vel at mærke. Blandingsforholdet er typisk 80/20 i gipsens favør, og styrken øges ved at sætte pladerne under tryk.

Materialet er som nævnt betydeligt stærkere end almindelig gips, og der skal mere til, før der kommer huller og hakker i overfladen.

Den tåler også bedre skruer end almindelige gipsplader, hvilket betyder, du kan hænge lidt tungere på væggen.

Det er dog egenskaber, du får lov til at betale for, da fiberpladerne typisk er dobbelt så dyre som de almindelige plader.

Fordele ved fibergips vs. Kartongips/træplader?


Den største fordel ved den fiberfyldte gips er, at den er stærk. Normalt skruer du gipsplader på i to lag, så væggen får styrke og stabilitet og dermed undgår at få huller og skader. Derfor behøver du kun et enkelt lag med denne variant, og det er også værd at tage med i overvejelserne, når du sammenligner priser på løsninger.

I forhold til træplader har fibergipsen den store fordel, at du får et materiale, der er langt mere brandsikkert, ligesom materialet er relativt fugtbestandigt. Det vil sige, at Fermacells plader, som er én af de førende på markedet, kan tåle en relativ luftfugtighed på 80 procent. Det er langt mere, end du bør have i din bolig, så de tåler eksempelvis fint en tilværelse som køkken- eller bryggersvæg.

Relaterede produkter

Hvor kan jeg bruge fibergips?


Du kan bruge fibergips alle de steder, hvor du kan bruge almindelig gips eller træplader. Det vil sige, du kan bruge det alle de steder, det hverken bliver for vådt eller varmt. Gips skal nemlig ikke udsættes for decideret vand og regn, men det tåler en anelse forbipasserende fugt.

Apropos fugt, så bør du også være tilbageholde med at bruge fibergips lige op og ned af din brændeovn, for det kan godt skubbe lidt til fugtbalancen i pladerne og gøre dem porøse på længere sigt.

Et af de steder, hvor fibergipsen virkelig kommer til sin ret, er, når snakken går på lydisolering, for her isolerer den hårdføre gips betydeligt bedre. Lyd skal bremses med noget tæt og tungt, og her kommer et enkelt lag af den almindelige gips til kort. Der skal bruges to lag på hver side af væggen - plus isolering mellem pladerne, hvis det skal kunne lade sig gøre at ignorere naboværelset.

Lydisolation måles i enheden R'w, hvis vi er i virkeligheden, modsat Rw i et laboratorie. Nå, men pointen er, at man ved 40-43 R'w kan høre mumlen, hvis der bliver talt normalt i nabolokalet. Ved 48 R'w kan man ikke høre samtalen overhovedet. Men ét lag almindelig gips får du en R'w på 40, mens to lag giver 48. Med Fermacells fibergips lover den en R'w på 50 med ét lag, mens to resulterer i 55 R'w - hvilket er kravet for lydisolering mellem to boliger i nybyggeri. Så det dæmper altså med andre ord rigtig godt - især af en letvæg, som gips er.

Kan den anvendes i vådrum?


Ja og nej. Du kan godt bruge de stærke plader i dine vådrum, men der skal lidt til, hvis de skal klare mosten på badeværelset. Pladerne skal ligge bag vådrumsmembranen, hvis der er tale om vådzonen. Det vil sige, at du skal have membran og eksempelvis fliser mellem bruser og gips.

I den fugtige zone, og det vil sige den, der ikke er gulv, brusekabine og den slags, skal gipsen som minimum have en god gang vådrumsspartel og vådrumsmaling.

Hvordan monterer jeg fibergips?


Først skal du bygge dit skelet. Det kan du gøre med skillerumsreglar eller galvaniseret stål. Hvad du vælger, må være en smagssag, men det er måske nemmere for en gør-det-selv-type at arbejde med. Når du skærer pladerne til, kan du bruge en fukssvans, hvis ikke der er for meget, der skal skæres. Ellers bør du få fingre i en dyksav - og gerne én med støvsuger på, så du ikke får stenlunger og andre ubehageligheder.

Sæt pladerne op med gipsskruer, og brug den slags skruer, der passer dit skelet. Sæt skruerne med cirka 25 centimeters mellemrum. Sørg for, der er et par millimeters afstand til væggen, som du til sidst kan give en god gang fuge.

Hvis din fibergipsplade er retkantet, kan du give den en gang klæbefuge, hvor du dagen efter kan fjerne den overskydende fugemasse. Er det gipsplader med spartelkanter, du har investeret i, trækker du spartelmassen på med en god, bred spartel. Herefter sætter du et stykke armeringsbånd i den stadig våde fuge. Nu skal din nye gipsvæg sådan set bare spartles og males.

Hvordan hænger jeg ting op på min fibergipsvæg?


Hvor almindelige gipsplader ikke kan bære ret meget, forholder det sig anderledes med fiberpladen. Med de normale plader skal du benytte dig af særlige rawlplugs, hvis du vil hænge noget tungere end et postkort op. Med fibergipsen kan du faktisk hænge din fladskærm op med en skrue.

Fermacell, der producerer en stor del af fibergipspladerne på markedet, leverer en stor bæreevne på deres produkter. Eksempelvis kan en plade på 12,5 millimeters tykkelse, som er rimelig standard, faktisk bære 30 kg. Med en passende rawlplug kommer vægten op på 50 kg - per skrue.

Det vil sige, at du kan hænge 100 kg op med to skruer, hvis der er mere end 50 centimeter per hul. Har du mindre end en halv meter per borehul, er du dog nødt til at halvere vægten.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto