Få en køkkenhave, og slip for indkøb
Sådan etablerer du en køkkenhave, der gør familien selvforsynende
Relaterede produkter
Hvilke grøntsager og krydderurter bør du gå efter?
Hvor mange grøntsager kan køkkenhaven levere?
Det er naturligvis svært at spå om, hvor meget din køkkenhave kommer til at give, for der er så uendeligt mange faktorer, der spiller ind på din høst. Du bør dog, såfremt der ikke går for meget galt, godt kunne forsyne en familie på fire med 400 kvadratmeter køkkenhave.
Det giver måske mere mening at tænke lidt over, hvornår du høster, og hvordan du vil opbevare høsten, så den strækker sig over hele året.
Frysning kan bruges til de meste. Det er effektivt, og grøntsagerne bevarer deres smag. Til gengæld går konsistensen ofte fløjten, og du bør bruge metoden til ting, der skal tilberedes, så hav det in mente, inden du fryser løs.
Syltning kan en helt masse, og en syltning er også ensbetydende med, at din høst bliver tilberedt. Du kan sukkersylte dine frugter og bær, mens dine grøntsager kan få en sur/sød-syltning med eddike, salt og sukker. Søde såvel som sure syltesager kan tilføre din mad en hel masse, selvom smagen måske ender et stykke fra den rå råvare.
Tørring er en godt metode til konservering, for mikroorganismer kan ikke få ordentligt fat i dine råvarer, hvis de kommer under 15 procent vandindhold. Når du tørrer frugt og grønt, fjerner du kun vand, så smagen vil ofte opleves mere koncentreret. Konsistensen er til gengæld helt anderledes - på godt og ondt. Du opnår det bedste resultat, hvis du bruger en dehydrator, men en ovn kan også sagtens bruges. Eller et tørt og luftigt værelse, for den sags skyld. Bruger du ovn eller maskiner, er det en lidt energikrævende metode, så brug den der, hvor resultatet bliver lækrest.
Fermentering, eller gæring, har længe været i unåde, hvis vi ser bort fra tyskernes og koreanernes glæde ved den gærede kål i sauerkraut og kimchi, men i de senere år har metoden fået genrejsning. En fermentering i saltlage gør dine fødevarer for sure til, at bakterier kan få has på dem - og tilpas lækre til, at de tilføjer dit måltid et twist.