Tapetsering: Giv nyt liv til det gamle
Hvad er tapet?
Hvordan fjerner jeg gammelt tapet?
Tapetsering: Hvad kan jeg tapetsere på?
Opsætning af tapet: Sådan tapetserer du
Når du tapetserer på ny, skal du starte med at måle væggen eller væggene omhyggeligt, så du ved hvor mange ruller, der skal til. Køb gerne lidt ekstra, så du har lidt at fejle med - er der mønster på tapetet, bør du også overveje at have nok til at lave mønstertilpasning.
Når du vælger dit tapet, skal du vælge, om du vil have det klassiske papir-tapet, eller om du ønsker et såkaldt non woven. Fordelen ved non woven er, at materialet ikke er organisk, og derfor er det lidt nemmere at håndtere. Du kan nemlig smøre lim på væggen - og ikke tapetet, hvilket gør det betydeligt nemmere at få tapetseret med. Non woven er også betydeligt nemmere at fjerne igen, hvis du fortryder eller vil forny tapetet. Tapetserer du med non woven, skal du huske at vælge en egnet lim.
Står din væg ubehandlet, når du har gjort klar til tapetsering, bør du give den en gang microdispersgrunder. Microdispers binder det fine støv til væggen, så din lim kan hæfte ordentligt. Ubehandlet betyder i dette tilfælde rå puds eller beton. Er der gammelt tapet eller væv på væggen, bør du sørge for, at overfladen er pæn, ren og plan, inden du tapetserer med næste lag, for et glat tapet kan man nemlig se igennem.
Nå, vi skal i gang med din tapetsering. Mål stykkerne af tapet op, så de passer med væggen - plus 10 centimeter - og riv dem af med din tapetlineal. Husk at tage højde for mønster. Har du papirtapet, finder du et godt, langt bord, som du kan lægge dit stykke på - med bagsiden op. Smør et tykt lag klister på bagsiden, og lad de sidste fem centimeter i begge ender forblive tørre - på nær den første bane. Fold tapetet - klister mod klister, og lad det ligge så længe, som instrukserne på pakken foreskriver, inden det skal på væggen.
Har du non woven-tapet, skal du smøre lim på væggen. Start med at give kanterne en omgang klister med en pensel, mens de store flader får med malerrullen. Lad være med at lime et større areal, end du kan nå at arbejde med, når du tapetserer.
Nu skal tapetet på væggen, og her er fremgangsmåden nogenlunde ens. Det er den første bane, der er vigtigst at sætte rigtigt, da det er dén, der styrer resten. Placér den i et hjørne, så den flugter med lofter og er i lod - brug gerne en form for lodsnor, inden du forsigtigt sætter den fast på væggen. Lodsnoren trumfer hjørnet, hvis dine vægge er skæve.
Tag din gummispartel eller tapetbørste og glat tapetstriben ud. Arbejd oppefra og ned, og børst fra midten mod siderne. I bunden skærer du det overskydende af med hobbykniv og lineal.
Nu skal næste bane op, og den skal forsigtigt skubbes op til den første bane, så de sidder sammen uden at overlappe. Har du mønster, er det naturligvis vigtigt, at det passer helt præcist sammen. Sæt banen fast på samme måde som den første, og skær overskydende tapet af i top og bund.
Tør overskydende tapetklister af med en blød og fugtig klud efter hver bane. I hjørner lader du tapetet overlappe med et par centimeter og starter næste bane med lodsnor. Ved stikkontakter skærer du et lille kryds med hobbykniven, når du sætter tapetet op. Feltet kan du så nemt skære ud, når banen sidder, som den skal.
Tag dig god tid, og gør dig umage. Så længe limen er våd, er den til at arbejde med, og det er altså rart, når resultatet bliver som ønsket.