Skift til LED-lys og spar på udgifterne til belysning

LED-lys bruger op til 80 % mindre strøm end traditionelle løsninger og har en levetid, der er 5-10 gange så lang. Så ved at skifte al belysning i og omkring ejendommen til LED-teknologi, opnås en stor, øjeblikkelig besparelse. Samtidig får beboere og brugere en meget bedre belysning og større tryghed. Se regnestykket bag økonomien og læs her, hvad du skal være opmærksom på, når du går over til LED-belysning.

”LED-lys er en sikker kilde til store besparelser. LED-pærer har blandt andet en levetid, der er 5-10 gange så lang som glødepærens.”

Du ved sikkert allerede, hvor meget tid der går med at få skiftet pærer, lysstofrør og andre lyskilder overalt på trappeopgange, kælderarealer og andre fællesarealer.

Samtidig har du sikkert også bemærket, hvor stor en del af driftsbudgettet belysningen tager, specielt i den mørke del af året. Det er ikke småpenge, der bliver brugt på både belysning og lyskilder.

LED-lys er økonomiske på flere måder

Du har sikkert også hørt, at LED-lys er meget billigere i drift, fordi de bruger væsentligt mindre strøm end gammeldags glødepærer, halogenpærer, sparepærer og lysstofrør.

Men strømforbruget er ikke den eneste økonomiske faktor ved LED-lys. Levetiden på en LED-pære er nemlig væsentlig længere end på en glødepære. Hvor du typisk skal skifte glødepæren hvert andet eller tredje år, kan der gå op til 10-15 år, før LED-pæren skal skiftes. Altså skal du bruge væsentlig mindre tid på at rende og skifte pærer og andre lyskilder.

Stykprisen på LED-lyskilderne er ganske vist stadig noget højere end på de traditionelle lyskilder. Men den længere levetid og det lavere strømforbrug gør det muligt at tjene merudgiften ind på ganske få måneder.

Endelig giver LED-lys en meget kraftigere og mere ensartet belysning. Det gør det muligt for både brugere og beboere at orientere sig bedre, så de undgår uheld og fald, der skyldes dårlig belysning. Samtidig øger det kraftigere lys trygheden for alle, der færdes i og omkring ejendommen. Det er en vigtig parameter, der er svær at værdisætte.

Et praktisk eksempel

Lad os tage et praktisk eksempel. I lamperne i gården har du f.eks. gammeldags 60 W-glødepærer, der er tændt 10 timer hver aften og nat hele året rundt. Hver pære koster 20 kroner i anskaffelse og holder maksimalt 2-3 år hver. For at skifte en pære skal du bruge, hvad der svarer til 100 kroner i arbejdsløn, fordi du skal op på en stige, skrue dækslet af lampen, skifte pæren og skrue dækslet på igen.

En tilsvarende LED-pære bruger omkring 6-8 W, koster 54 kroner i anskaffelse og holder i f.eks. 10 år. Den er tændt lige så længe hver dag. Det betyder, at du kan nøjes med 1 LED-pære, hvor du bruger mindst 4 glødepærer på de samme 10 år.

Ser vi på den årlige besparelse på elforbruget, løber det op i 121 kroner pr. år for hver eneste 60 W-pære, du udskifter. Så inkl. udgifter til materialer og arbejdsløn løber den samlede besparelse på at gå fra glødepærer og til LED-lys op i næsten 2.000 kroner hen over de 10 år – pr. lampested!

Vil du have en beregning på den samlede energibesparelse i hele ejendommen, kan du f.eks. anvende Energistyrelsens LED-beregner.

”LED-lys kommer i alle afskygninger – til alle lejligheder.”

Du kan få LED-lys til alle lampetyper og -sokler

En ekstra god ting ved LED-lys er, at du kan få LED-erstatninger til enhver tænkelig lampesokkel og -type. Selv eksisterende lysstofarmaturer kan du få LED-erstatninger til. Det gør det meget lettere og meget billigere at skifte til LED-lys.

Derudover kan du få et meget klarere lys ved at vælge en højere farvetemperatur på LED-pæren. Traditionelle glødepærer giver et mat, rødligt-orange lys på omkring 3.500 Kelvin. Men vælger du i stedet LED-pærer med et mere hvidt, dagslyslignende lys med en farvetemperatur på 5.000 – 5.500 Kelvin, bliver belysningen af området tydeligere.

Samtidig kan du få nye funktioner i LED-pærerne, der giver mulighed for farveskift, fjernbetjening og intelligent kommunikation mellem de enkelte lampesteder.

Det skal du have styr på, når du skifter til LED-lys

Vil du skifte til LED-lys:

  • Skal du vide hvor mange LED-pærer, du skal bruge til hver af de sokkeltyper, der anvendes i belysningsløsningerne i jeres ejendom
  • Kan du nøjes med at vælge LED-pærer med et effektforbrug på omkring 10 % af den glødepære, du erstatter og stadig få samme lysmængde
  • Bør du vælge LED-pærer med en farvetemperatur på ca. 5.500 Kelvin – det svarer til dagslys og giver et klarere lys end glødepærer

Husk energitilskuddet

Foretager du en samlet udskiftning af lyskilderne i og omkring ejendommen, kan du søge om energitilskud fra jeres energiselskab. Tilskuddets størrelse afhænger af den samlede opnåede besparelse på elforbruget. Typisk ligger det på omkring 10 kroner pr. lampested.

Du skal selv søge om energitilskuddet ved at henvende dig til jeres energiselskab, før udskiftningen påbegyndes.

Kilder: Energistyrelsen

Her finder du LED-pærer, der passer til jeres eksisterende lampetyper og sokler.

Her finder du LED-strips, der gør det muligt at sætte lys op på steder, hvor der ikke er plads til almindelige lampesteder.

Forskellige former for indvendig LED-belysning.

Forskellige former for udvendig LED-belysning.

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto