Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Skadedyr: Kend de skadedyr, du finder i dit hjem


Skadedyr. Hvad er skadedyr egentlig? De fleste husstande oplever, at de på den ene eller anden måde bliver forstyrret af uvelkomne dyr og insekter, som bevæger sig ind på matriklen og forårsager en eller anden form for gene. Eller skade. Og det er nemlig det, der definerer et skadedyr. 

Der er ikke nogle dyr, der som sådan er skabt til at skade dig og dit hjem. De har ofte blot samme interesser som mennesker. Det kan være, at de vil spise de samme grøntsager, som vi dyrker. Det kan være, de vil bo varmt, som der er i hjemmene. Og det kan være, at de bare ser muligheder i at være omkring os mennesker uden at vide, at vi synes, at de er mere til skade end gavn. De ved altså ikke, at de er skadedyr.  

Men der er alligevel nogle dyr, som vi generelt betegner som skadedyr. Vi har samlet overblikket over de mest almindelige herunder. Og vi holder os umiddelbart til dem, der er inde i dit hus. Hvis du leder efter hjælp til at komme skadedyr i køkkenhaven til livs, kan du læse om det her. Eller måske vil du have skadedyr ud af dit drivhus?

Få hele overblikket over de danske skadedyr


I Danmark har vi et rigt dyreliv, omend det er knap så eksotisk, som det er i mange andre lande. Eller stort set alle andre lande. Men dermed er det ikke sagt, at der ikke er masser af dyr, og deriblandt er der også skadedyr nok til at forvolde skade på vores hjem. 

I nogle tilfælde er det nødvendigt, at du får hjælp til skadedyrsbekæmpelse af en professionel skadedyrsbekæmper. Det er ikke alle skadedyr, du selv kan få bugt med. Nogle er heldigvis mere irriterende, end de er skadelige. Men det betyder ikke, at du bare skal leve med dem, hvis de er til gene for dig.

Herunder kan du læse mere om de mest almindelige skadedyr i Danmark samt få hjælp til, hvordan du kommer skadedyrene til livs. 

Husmåren: Sød men vildt irriterende at have boende


Forestil dig at du lige er gået i seng, og det bare larmer på dit loft. Der er nogen, der tonser rundt deroppe, og de nogen er hverken dig eller din familie. Det er sandsynligvis husmåren, som er et af de mest udbredte skadedyr i Danmark. 

Husmåren lever som udgangspunkt i de danske skove, hvor den lever af små dyr og egentlig er et rovdyr. Dog er den med tiden blevet tryg ved at leve i nærheden af mennesker - så tryg, at den ofte flytter ind. Den betaler dog ikke husleje eller overholder ordensreglementet. I stedet larmer den, går på toilet og spiser sit bytte på dit loft.

Derudover elsker den at ødelægge din isolering og eventuel dampspærre. Hvorfor den lige netop hader de dele af boligen, ved vi ikke. Men faktum er, at det ofte går hårdt udover din nattesøvn, når husmåren går i gang med at rive dit loft fra hinanden. Altså når den ikke befænger dit loft med afføring og ådsler. 

Så selvom den ser sød ud, så er den ikke sød ved dig og dit hjem. Den er et skadedyr i den forstand, at den forvolder skade på din bolig. 

Men hvordan bekæmper du så husmåren? Vi anbefaler, at du prøver at fange den. Sæt en fælde op, hvori du kan lokke den med hønseæg. Lige efter isolering er æg husmårens livret. Det er klart den mest effektive metode at fange husmåren med. 

Rotter som skadedyr: De skal væk med det samme


Hvor husmåren på sin vis kan være ganske nuttet, er rotten det modsatte. Det er et af de skadedyr, du bare skal af med, så hurtigt som det overhovedet kan lade sig gøre. Hvis rotten kommer hjem til dig og beslutter sig for at flytte ind, har du et alvorligt problem. Rotten slæber nemlig alle sine ubehagelige venner med sig, udover at den volder skade på dit hjem.

Borrelia, bændelorme, toxoplasma, campylobacter samt andre kryb og parasitter er det selskab, som rotten holder. Og de følger med, når rotten trænger ind i dit hjem.

Hvor mårhunden spiser din isolering, spiser rotten alt, der ikke er ekstremt hårdt. Rotten gnaver igennem installationer, møbler, konstruktioner, gulv, loft og stort set alt andet. I nogle tilfælde er det set, at rotten har gnavet i en ledning. Det resulterer ofte i, at rotten bekæmper sig selv, da den får stød. Men desværre går der nogle gange ild i rotten, og så har vi balladen og brand i dit hus.

Rotten finder ofte vej ind i dit hus igennem kloakken. Derudover går de igennem ventilationsrør, og det er ofte igennem dem, at de trænger ind på dit loft. Du skal ikke undervurdere, hvor dygtige rotter er til at trænge ind i huse. Det er set før, at rotten - som et flyvende skadedyr - kaster sig fra trækroner og lander i tagrenden, hvorefter den finder vej ind i huset. Så du skal ikke nødvendigvis bebrejde dig selv, hvis du har rotter på loftet. Eller. Ja, du ved, hvad vi mener. Rotten er bare god til at finde vej ind. 

Du kan selv sætte rottefælder op og bekæmpe skadedyret på den måde. Hvis du oplever, at rotterne vender tilbage eller ofte er omkring din matrikel, skal du kontakte kommunen. Rotten er et alvorligt og farligt skadedyr, og det er vigtigt, at rotten bliver bekæmpet af professionelle, inden problemet med den udvikler sig. 

Sølvfisken er et (næsten) harmløst skadedyr


Hvor de større skadedyr forvolder stor skade på dit hjem, er sølvfisken mindre farlig. Faktisk gør den dig ingenting, medmindre du er klædt ud som et fotoalbum eller dufter af stivelse. Stivelse, herunder papir, lim, sukker og tekstiler, er blandt sølvfiskens favoritter. Derudover elsker den skæl, hår og lidt af alt det, du kan finde omkring et afløb. Gerne hvis det kommer fra os mennesker.

Den lyder faktisk mest af alt som en oprydder, der sørger for, at der ikke sviner for meget, når vi mennesker fælder. Og når vi ikke holder øje med vores fotoalbums, kan det lille skadedyr godt finde på at mæske sig i det.

Sølvfisken er bestemt et af de mere tålelige skadedyr, da den nok kun generer, fordi man generelt ikke bryder sig om kryb indenfor. 

Den er desværre svær at bekæmpe, når den først er kommet ind. Men den er lidt nemmere at forebygge. Hvis der er meget fugtigt i dit hjem, er sølvfisken sikkert at finde. Den elsker nemlig et varmt og fugtigt klima, og derfor er den også en fast gæst på badeværelset. 

Væggelusen suger dit blod, når du sover


Væggelusen er et lille, men meget, meget irriterende og belastende skadedyr, du finder i hjemmet. “Don’t let the bed bugs bite you” er et engelsk udtryk, der løst betyder “sov godt”. Det stammer fra gamle dage, hvor man sov godt, når sengen var hævet over jorden. Faktisk ofte helt uden madras, hvor der i stedet var spændt snore ud, som man sov på. Det skulle holde “bed bugs” væk.

I dag kalder vi dem for væggelus, selvom de stadig lever i sengen. Hvis du kender det lille skadedyr som en sengelus, er det dog heller ikke forkert. Den bliver bare kaldt væggelus i daglig tale. 

Ofte kommer væggelusen ind i dit hjem, når du har overnattet et sted, du ikke plejer. For eksempel på ferie i et fremmed land eller bare på et hotel i Danmark. Her kan du være uheldig at få det lille skadedyr med dig, og så flytter det ind i sprækker, små gemmer og i din seng. Og netop derfor er det svært at slippe af med igen.

Om natten vil den mæske sig i dit blod, og du vil kunne se røde mærker i en lille uges tid efterfølgende. Det er ikke rart, det er ikke fedt, og det er noget, mange gerne vil være fri for. Jo flere væggelus du har, jo flere røde mærker får du.

Du kan med fordel tjekke, om sengen på dit hotelværelse er “lækker”. Se, om der er afføring fra lusene under madrassen. Sørg for, at din kuffert står langt fra din seng, så lusene ikke pakker sig selv ned til hjemrejsen. 

Når du kommer hjem, vasker du dit tøj, som kan tåle det, på 60 grader. Resten fryser du ned. Så er du sikker på, at alle lusene dør, og på den måde får du bugt med det irriterende skadedyr, inden det for alvor flytter ind.

Myrer i hjemmet: Udbredt og kriblende skadedyr


Myren er et af de mest kendte og udbredte insekter i de danske haver. Og desværre også i mange danske hjem. Når den er udendørs, ser de fleste den som et ufarligt nyttedyr, der på sin vis er naturens egne skraldemænd. Her spiser de døde dyr og insekter, og så er de organiseret i store myretuer.

Men kommer myren indenfor, ser de fleste den i stedet som et skadedyr. Og det er der heller ikke noget at sige til, for myren har det - ligesom andre skadedyr - med at gå i vores mad og ende steder, vi ikke ønsker den. 

Udover at det er ubehageligt, at du finder myrer i din mad og på din krop, så er det heller ikke godt for dit hus, hvis et myrebo er blevet anlagt under brædderne. Især hvis det er en særlig type myre, orangemyren, der er flyttet ind. De dyrker nemlig svampe i deres bo - ja, du læste rigtigt - og svampe og boliger går sjældent særlig godt sammen. 

Helt galt går det, når myrene gror vinger og begynder at flyve rundt. Især hvis de flyver rundt inde i dit hjem. Så har du pludselig bevingede skadedyr, som formerer sig og bosætter sig yderligere i dit hjem. 
Det er desværre ikke let at slippe af med myren, når først det lille skadedyr har bredt sig i stor stil i dit hjem. Alt fra gift til lokkedåser og kogende vand er midler, du kan bruge til at holde myrerne ude af dit hjem. 

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto