Sådan sætter du lamper op

Selvom der er masser af godt action- og slapstick-potentiale i at sætte en lampe op i al uvidenhed, er der til gengæld masser af gode grunde til at sætte dig ind i sagerne, før du kaster dig over kablerne. Der er nemlig både livsfare og brandfare at forholde sig til, når du går ombord i elektricitetens forunderlige, farlige og fascinerende verden.
Vi hjælper dig med at blive god til det med lamper – bare læs videre herunder. 

Hvad må jeg selv lave af elektricitet i huset?


Må du trække nye kabler? Må du lave nye kontakter? Må du pille ved strømmen udenfor og ved eltavlen? Når du læser Sikkerhedsstyrelsens regler over, hvad du selv må udføre af el-arbejde i hjemmet, er det nemt at komme til at nynne "Fy, fy, skamme", for det er mildest talt begrænset, hvad du må kaste dig over.
Du må nemlig ikke komme i nærheden af det, der hedder en installation. Tommelfingerreglen hedder, at du må arbejde med dét, der er synligt og tilgængeligt. Du må altså gerne skifte kontakter, montere hårde hvidevarer - hvis der er stikprop på, skifte stikpropper og naturligvis sætte lamper op. Men alt det andet, der bare kan være tilnærmelsesvis farligt, må du ikke gå i gang med. 
Det virker hårdt, når du nu gerne vil sætte en ny kontakt op udenfor eller pille lidt i eltavlen, men omvendt er det rart for ulykkes- og brandstatistikken, at der skal fagfolk på sagen. Samtidig er det også rart for dig og din sikkerhed, at du ikke har lov til at kaste dig ud i noget, der kan ende helt galt.
Er du tvivl om, hvorvidt dit elektriske apparat kan give dig stød? Læs mere om IP-koder her.
sådan sætter du lamper opsådan sætter du lamper op

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg sætter lamper op?


Vi kan altså konstatere, at du godt selv må tilslutte din lampe, og det er faktisk ikke forfærdeligt svært, når det kommer til stykket. Du bør dog lige have et par andre overvejelser med, inden du kaster dig over lampeprojektet.
Er det en god, gedigen rispapirlampe, du skal have op og hænge, er der ikke megen fikumdik i dét. Det er der til gengæld, hvis du har ambitioner om at lyse boligen op med lysekroner og prægtige pendler, for så bør du tage stilling til, om du er tryg at hænge dem op i dine gipslofter.
Det bør du ikke være, hvis de er tunge. Hverken gipspladerne eller træforskallingen under kan betros en vægt på mere end omtrent en håndfuld kilo. I stedet bør du sikre dig, at det er spærfoden eller de bærende bjælker, der tager vægten. Mindre, men dog stadig tunge, lamper kan du godt hænge op i forskallingen - hvis du altså kan finde den bag gipsen.
Du kan eventuelt forsøge at lytte dig frem ved at banke lidt på gipsen, og er du grej-glad, findes der heldigvis et dejligt apparat, der lader dig finde skjult træ og metal. 

Hvor bør jeg placere min lampe?


Du er naturligvis herre i eget hus og må helt selv bestemme, hvor du vil hænge dine lamper, men det er alligevel nogle gode tommelfingerregler at have med i overvejelserne, så du ikke slår hovedet, bliver blændet eller har lampeskærmen med til bords.
Ved spisebordet kan det være svært at finde en god højde, og der er mange ting, der spiller ind. Eksempelvis de spisendes højde og lampeskærmens udformning, og det er typisk en højde på omkring 60 centimeter fra bordplade til lampens underkant, du finder i de fleste hjem.
Over sofabordet er det straks værre, for her skal lampen betjenes både siddende og stående. Det vil sige, at den ikke skal tage udsyn til tv og samtalepartnere, mens den helst heller ikke skal hænge, så siddende og stående ikke kan se hinanden. Et smådårligt og banalt, men dog velmenende, råd lyder, at du nok må prøve dig lidt frem med stuens dynamik i tankerne. Hvis du kan, så se om du kan hænge den i hjørnet. I så fald hænger den i hvert fald ikke mellem sofagæsterne. 
I køkkenet er en god tommelfingerregel, at dine lamper bør hænge 80 centimeter over bordpladen. Det skal naturligvis ikke være for let, og du bør også tage din samt bordpladens højde med i betragtning.

Relaterede produkter

Sådan sætter du en lampe op

Start med at vippe dækslet af dit lampeudtag. Sluk for strømmen - enten til tavlen, gruppen eller selve udtaget. Med det to sidste valg kan du med fordel tjekke efter med et multimeter, så du ikke kommer til at indgå i en dum statistik. Det vil sige statistikken over folk, der har fået stød i deres hjem. Er du på nogen måder i tvivl, bør du slukke på HFI-relæet. Sikkerhed frem for alt. 

Sidder der en ledning i udtaget i forvejen, piller du den ud. Skru skruerne løs med en lille stjerneskruetrækker, og læg eventuelt mærke til, hvordan de sidder.

Bor du i et gammelt hus, og virker lampeudtaget tudsegammelt og skræmmende, eller består det måske bare af et par løse ledninger, bør du måske få en elinstallatør til at skifte lampeudtaget ud til et nyere, for der skal helst ikke være løse forbindelser, som kan føre til bål og brand i boligen.

Skal lampen sidde i en krog, kan du passende skrue den op nu, så du ikke skal bære lampens vægt, mens du fumler med ledninger. 

Nu skal vi gøre ledningen klar. Først skal vi have det yderste lag af. Skær meget forsigtigt gennem det yderste lag med en skarp tang eller hobbykniv - cirka fem centimeter nede, og træk det yderste lag af. Nu skal de små ledninger indvendigt afisoleres i en lille centimeters længde. Der findes i øvrigt tænger, der er speciallavet til opgaven. Sno gerne kobbertrådene, så de er nemmere at nørkle med.

Husk at få dækslet på ledningen, inden du begynder at montere den, og husk at vende det rigtigt. Det er ekstremt frustrerende at skulle lave det hele om på grund af en lille fodfejl.

Du kan vælge, om du vil skrue ledningen fast i aflastningsbøjlen, inden du går i gang med arbejdet, eller om du vil gøre det efterfølgende. Det er vigtigste er, at ledningen er spændt fast i bøjlen, når du er færdig. Hvis det hjælper dig undervejs med at øge stabiliteten, så skru den fast med det samme.

Nu skal vi til det spændende, og du står overfor fire huller med tilsvarende skruer. Hvis dit udtag er installeret, som udtag er flest, bør følgende gøre sig gældende.

N betyder nul, og her skal din blå ledning ind. Husk at løsne skruerne først.

M1 betyder mellemledning, og her skal din brune ledning ind.

M2/L betyder fasen, og her kan du tilslutte en anden lampe, hvis du har to kontakter til samme udtag.

Det sidste hul har et symbol, der ligner lidt en PH-lampe. Det er jordforbindelsen, og her skal du stikke din gule/grønne ledning i - hvis der altså er sådan én med.

Det er vigtigt, du får alle kobbertrådene fra de små ledninger ned i de rigtige huller, og det er vigtigt, at alle skruer er ordentligt spændt, når du er færdig. Sæt dit dæksel på, og nyd lyset.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto