Omfangsdræn: Underjordisk tagrende


Hvis dit hus bliver plaget af kulde og fugt i kælderen, kan løsningen være at installere et omfangsdræn. Et omfangsdræn minder på mange måder om en nedgravet tagrende, der har samme funktion: At lede vandet væk fra det pågældende område. Hvis soklen på dit hus suger for meget fugt til sig, og der generelt er for meget vand omkring huset, så kan dit hus være i risiko for at få fugtskader.

Omfangsdrænet kan afhjælpe det problem.

Har dit hus fugt i fundamentet? Bliv klogere på problemet her

Skimmelsvamp og husstøvmider trives i kolde og våde miljøer. Derfor vil en kold og våd kælder skabe de perfekte forhold til at leve og formere sig i. Der kan også gå råd i soklen, og det er meget alvorligt.

Omfangsdrænet kan modvirke dette, men det er ikke nogen billig løsning, så derfor anbefaler vi, at du får udført en forundersøgelse inden for at være sikker på, at det er den rigtige løsning til din bolig.

Et omfangsdræn koster cirka mellem 5.000 og 10.000 kr. pr. meter. Derfor kan det hurtigt løbe op i mange penge, hvis drænet skal gå om hele huset. Derudover skal du også betale for mandetimer. Prisen afhænger også af, hvor dybt der skal graves, hvilken jordtype der er tale om, og om fundamentet eventuelt skal støttes. Materialerne til selve drænet er også dyre. Det er dog langt dyrere, hvis dit hus får fugtskader gentagne gange, og råd i soklen kan være helt katastrofalt.

Hvordan virker et omfangsdræn, og hvordan lægges det?


Et omfangsdræn er et underjordisk system af rensebrønde og drænrør, der bliver gravet ned langs hele huset. Der er lavet små huller eller åbninger i drænrørene, hvilket tillader, at vandet kan løbe ind i rørene og blive ført væk fra huset og ned i kloakken.

Omfangsdrænet skal ligge cirka 30 centimeter under den bygningsdel, den skal holde tør. Det er typisk kældergulvet. Omgangsdrænet lægger man på en dug. Man må aldrig grave under fundamentets underkant, fordi så vil vandet alligevel gå ind i huset. I mange tilfælde vælger man også at isolere huset udvendigt, som man efterfølgende dækker til med groft grus sammen med omfangsdrænet, der også kaldes drængrus. Den type grus er meget grov, og regnvandet kan løbe igennem det og ned til drænet.

Omfangsdrænet er koblet til en sandfangsbrønd, hvis opgave er at fange sand og urenheder, mens vandet løber videre over i drænpumpebrønden. Den skal føre vandet op i kloakken nede fra kælderniveauet. Den er udstyret med en omvendt ventil, der gør, at vandet ikke kan løbe tilbage i brønden og ud i drænene. Dette er nøglen til at få vandet væk fra din bolig. Vidste du, at du selv kan gøre meget for at holde din bolig tør?

Relaterede produkter

Du kan også isolere din kælder


Hvis du vil slå to fluer med et smæk, nu du alligevel er i gang med at få gravet op omkring din bolig, kan du overveje også at få isoleret din kælders ydervægge. Hvor omfangsdrænet sørger for, at vandet bliver ført væk fra din bolig, kan væggene indvendig i din kælder stadig føles kolde og fugtige. Her er der ikke tale om fugtskader, det er blot kondens, der opstår naturligt, når vanddamp kommer i berøring med koldt materiale.

En ydervæg kan isoleres med mineraluld eller polystyrenplader, hvor mineralulden nok vil være den bedste løsning, da dette, udover at isolere og holde på varmen, også leder fugt væk fra kælderens vægge. Mineralulden hjælper også med at fjerne den fugt, der har sat sig i kældervæggene. Det tager omkring 2 år, før fugten er væk, hvis du isolerer med mineraluld. Vælger du polystyrenisolering, tager det længere tid.

Læs hvordan du arbejder med isolering her.

Grunden til, at det er smart at få lagt isolering uden på kælderen, mens du får lagt omfangsdræn, er, at det er gravearbejdet og mandetimerne, der især får projektet til at blive dyrt. Dermed skal du ”kun” betale for én omgang gravearbejde, selvom du både får lagt omfangsdræn og isolering. Isoleringen er i sig selv ikke særlig dyr, og du vil hurtigere få en varmere og mere brugbar kælder, end hvis du får lagt dræn uden isolering.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto