Loft til Kip: En forvandlende og dejlig fornyelse
Hvad er loft til kip?
At have loft til kip betyder kort og godt, at loftet ligger lige under taget. Kip betyder spids, og det er en henvisning til tagryggen. I de fleste parcelhuse ligger loftet i en 2,4 meters højde. Det består sandsynligvis af noget gips eller lignende, hvorefter der ligger en dampspærre og lidt isolering. På loftet findes en gangbro, måske en kasse julepynt, en masse spær og så ellers noget spindelvæv og andet uanvendeligt - og selve taget.
Øvelsen i at føre loft til kip går i princippet ud på at få flyttet loftspladerne så tæt på taget som overhovedet muligt. Det vil sige, at de gamle lofter skal fjernes, isoleringen og dampspærren skal flyttes, og et nyt loft skal etableres på undersiden af taget. Det er altså et omfattende projekt at lade dit loft gå til tagryggen.
Hvad er der af fordele og ulemper ved loft til kip?
Der er mange fordele ved at føre dit loft til kip. Det har naturligvis en enorm betydning for rumopfattelsen, og dit køkken-alrum, eller hvor du nu planlægger at tilsætte lidt storhed, får nogle helt andre kvaliteter. Du får også mulighed for at få ovenlysvinduer, og det kan virkelig gøre underværker for et rum. Passivt lys, solstråler og stjernehimmel. Det er attraktivt som bare pokker, og har du et dunkelt rum - og penge på lommen, er løsningen værd at overveje.
Loft til kip er også noget, der har stor betydning for husets værdi, og du vil typisk få en betydeligt højere salgspris for et sådant hus end et tilsvarende med almindelige, kedelige lofter. Du skal dog ikke nødvendigvis kaste dig ud i projektet som en investering, for det er langt fra sikkert, du får pengene igen. Du skal gøre det, fordi du ønsker lys og rummelighed, for prisskiltet på projektet får dig instinktivt til at hæve brynene og suge luft gennem et sammenbidt tandsæt.
Dette bringer os til ulemperne, og her er den største uden sammenligning prisen. Det er som nævnt et meget omfattende projekt, og derfor er det også temmelig pebret. Du ændrer på varme og fugtforhold i forhold til isoleringen, og du kommer til at skulle tumle med husets konstruktion, så der er meget, der kan gå galt. Derfor slipper du ikke for at skulle involvere fagfolk og dyre specialister.
Når du åbner til kip, ændrer du også på rummets temperaturforhold. Du får et større rum at skulle varme op, og da varmen stiger opad, skal du regne med en stigning på varmeregningen. Den opstigende varme kan også have effekt på gulvvarme og radiatorer, som måske kommer til at blive varmere for at kunne følge med. Omvendt kan projektet også have en positiv effekt, hvis dit nuværende loft er dårligt isoleret.
Hvilke typer huse kan få loft til kip?
I princippet kan alle huse med en tagryg få loft til kip, men der er stor forskel på, hvor omfattende og dermed dyrt projektet bliver. Husets spærkonstruktion har nemlig meget at skulle have sagt. I ældre huse med høj hældning på taget er der som oftest hanebåndsspær. Det er dem med de tværgående bjælker, der på romantisk vis ligger fritlagt i tusindvis af hjem, og de er relativt nemme at have med at gøre.
Så har vi gitterspærene. Dem finder du typisk på typehusene fra 1950'erne til 1970'erne, og her er tingene altså noget mere omstændelige. For det første kræver gitterspærene en del beregninger og specialister i forbindelse med selve arbejdet, og for det andet er de meget lidt kønne. Derfor vælger de fleste også en anden spærkonstruktion, som eksempelvis hanebåndsspær, og det får igen prisen i vejret.
Hvordan laver man loft til kip?
Det er ikke anbefalelsesværdigt at kaste sig over at lave loft til kip, medmindre du virkelig ved, hvad du foretager dig. Der er uhyggeligt mange ting, der kan gå galt, og de har store konsekvenser for huset og dets holdbarhed. Alt, hvad der har med konstruktionen og potentielle problemer med fugt, isolering og tagventilation at gøre, bør du overlade til fagfolk, mens du sagtens selv kan lave finish og eksempelvis montere gipslofter.
Apropos lofter, så kommer rummets akustik til at ændre sig betydeligt, når du åbner til kip, og det bør du have med i dine overvejelser. Du kan med fordel overveje at sætte akustikplader eller Troldtekt i loftet, som kan absorbere lidt af maskinlydene, musikken eller barnelegen, som kommer til at fylde dit nye rum.
Du kan læse mere om forskellige typer lofter og deres egenskaber her.