Det er desværre ikke muligt at benytte Click & Collect fra d. 26. - 31. December 2024

Hvad hviler dit hjem på? Bliv klogere på husets fundament her


Måske er du uheldig, at dit hus er begyndt at slå revner, eller er også er du bare nysgerrig på, hvordan et fundament egentlig er konstrueret. Uanset hvorfor du er her, skal du nok blive klogere på fundamenter, hvis du læser videre

Et fundament er det, som dit hus hviler på. Fundamentet skal bære dit hus og sørge for, at det står sikkert og stabilt. Udover at sørge for stabilitet skal fundamentet også forhindre, at der stiger fugt op fra jorden og ind i huset. Den øverste del af fundamentet, som er over jorden, kaldes for husets sokkel.

Forskellige fundamenter


Der findes forskellige typer fundamenter til forskellige formål. De forskellige typer fundamenter er stribefundamentet, punktfundamentet, brøndfundamentet og pælefundering, der hver har deres styrker og passer til specifikke bygningsløsninger.

Under de fleste danske huse, der er bygget i og efter 1900-tallet, er der et stribefundament. Fundamentet er støbt i beton, hvor der er gravet en rende i jorden, som betonen er støbt ned i. Det danner en stribe, som danner en form for skelet under huset. Der vil stort set altid været støbt et fundament under husets ydervægge og de bærende indervægge. I de fleste tilfælde er der støbt fundament under husets bærende og stabiliserende vægge.

I størstedelen af de huse, der ikke har et stribefundament under sig, befinder der sig garanteret et punktfundament. Forskellen på dette og stribefundamentet er – som navnene antyder – at det er anlagt som punkter frem for striber. Det gør også fundamentet mere fleksibelt. Især ved mindre byggerier som skure og annekser benytter man punktfundamenter. Det samme gør man, når man skal anlægge et rundt fundament under et ovalt eller rundt værelse. Du kan læse mere om punktfundamenter her.

Til lettere bygningstyper benyttes også et skruefundament, der er en relativ ny opfindelse. Her bores lange metalskruer ned i jorden, og rammen til bygningen lægges oven på. Fordelen er, at der ikke skal bruges beton til formålet, og dermed er der ingen tørretid. Dog kan denne type fundament ikke tåle så høj belastning, så det er altså til mindre bygninger, at man benytter sig af løsningen her.

De to sidste typer fundament bruges generelt set på jord, som har en ringe bæreevne. Hvis bygningen skal stå på jord, der er ustabil, så skal du et godt stykke ned, før du møder jord, der kan bære et hus.

Med et brøndfundament borer du ned i jorden, indtil du kommer et godt stykke ned i den bærende jord. Der er nok 2 til 3 meter ned. Derefter bliver hullet fyldt ud med beton, hvor fundamentbjælker bliver lagt henover, som sammen danner skelettet for bygningens fundament.

Hvis der er endnu længere end 3 meter ned til det bærende jordlag, så er vi ude i, at huset skal stå på det, man kalder pælefundering. Der er lange betonpæle blevet banket ned i jorden, så de står i det bærende jordlag, og oven på dem støber man så fundamentbjælkerne, der danner rammen og skelettet til fundamentet.

Relaterede produkter

Der er problemer med mit fundament – hvad skyldes det, og kan jeg løse det?


Det sker, at der opstår problemer med fundamentet under huset. Forskellige problemer kræver forskellige forklaringer, men her får du overblikket over nogle af de mest almindelige.

Som nævnt er der nogle fundamenter, der passer bedre til særlige underlag end andre. Hvis jorden under dit hus ikke er særligt bæredygtigt, kan det føre til problemer med dit fundament. Dette sker, hvis det er en forkert type fundament, dit hus står på.

I nogle tilfælde ser man også, at der er brugt forskellige typer fundament forskellige steder i huset. Hvis huset har kælder eller står på en skråning, kan det være forklaringen på hvorfor. Men desværre kan det nogle gange betyde, at fundamentet eller ydervægge slår revner, fordi vægten bliver fordelt uhensigtsmæssigt.

Der er faktisk mange årsager til, at dit hus kan slå revner. Hvis jorden under dit fundament tørrer ud, eller helt omvendt hvis der er så meget vand, at dele af jorden bliver skyllet væk. Begge tilfælde er uhensigtsmæssige for dit fundament, og det kan være årsagen til, at du har revner i din facade eller under dit hus. Nogle gange er det hverken tørke eller meget vand, der er skyld i revnerne, men en forkert eller forandret fordeling af vandet under huset.

Hvis der pludselig er mindre vand under dele af huset, vil det påvirke jordens bæreevne, og det kan gå ud over dit hus. På grund af husets vægt og den skæve fordeling af netop vægten kan både fundament og facade slå revner.

Der findes løsninger


Hvis husets fundament skrider på grund af de nævnte forhold, kan problemet løses enten ved at grave ud under fundamentet og understøbe det eller presse pæle ned under fundamentet. På den måde får fundamentet fornyet styrke, og dit hus risikerer ikke at slå flere revner.

En sådan opgave er dog på ingen måde for begyndere. Det tager lang tid, og det kræver ekspertise. Du skal nok forberede dig på, at der skal fagfolk på sagen. Skal du have pæle under dit fundament, skal det være fagfolk, der udfører opgaven. Understøbning kan du selv udføre, men det anbefales ikke. Desuden er det et stykke arbejde, der tager lang tid at udføre. Hvis det går for stærkt, risikerer du, at dit hus tager mere skade, og det er jo langt fra hensigten.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto