Filtrer på...
-
SUBSTRALSubstral hønsegødning Think Eco 15 L65,00 kr.
-
GARDOLGardol plænedress 40 l49,95 kr.
-
KongerslevKongerslev original perlekalk 15 kg39,95 kr.
-
TURFLINETurfline organisk plænegødning 10 kg100,00 kr.
-
ECOstyleECOstyle Aqua-Kalk 10 kg64,95 kr.
-
KongerslevKongerslev plænegødning 15 kg164,95 kr.
-
HornumHORNUM PERLITE 5 L79,95 kr.
-
KongerslevKongerslev hæk- og stedsegrøntgødning 10 kg149,95 kr.
-
HornumHæk - & stedsegrøngødning 5 liter - Hornum124,95 kr.
-
SUBSTRALSubstral plænegødning super gramino 6,5 kg199,95 kr.
-
PROTECT GARDENProtect Garden plænegødning Trim 14 kg209,95 kr.
-
TURFLINETurfline plænegødning mineralsk NPK 14-3-15 10 kg199,95 kr.
-
ECOstyleECOstyle plænegødning 10 kg209,95 kr.
-
GARDOLGardol plænegødning 14-3-15 10 kg129,95 kr.
-
HornumGødning Citrus 1 liter - Hornum69,95 kr.
-
Nordic GardenNordic Garden hæk- og stedsegrøntgødning organisk 5 L94,95 kr.
-
ECOstyleECOstyle havegødning Universal 10 kg204,95 kr.
-
HornumBladglans 200 ml - Hornum79,95 kr.
-
BonusBonus sårbalsam 200 ml129,95 kr.
-
ECOstyleECOstyle citrus- og olivengødning 500ml79,95 kr.
-
PINDSTRUPPindstrup Leca-kugler 10-20 mm 25 L109,95 kr.
-
KongerslevKongerslev dolomitkalk magnesium 10% 15 kg39,95 kr.
-
HornumHornum efterårsgødning NPK 0-4-21 5 kg99,95 kr.
-
KongerslevKongerslev perlekalk med magnesium 1000 kg i bigbag1.699,00 kr.
-
ChampostChampost perlekalk med magnesium 15 kg59,95 kr.
-
TURFLINETurfline plænekalk/gødning granuleret NPK 11-2-4 10 kg129,95 kr.
-
ECOstyleECOstyle universalgødning organisk 5 kg154,95 kr.
-
TRIMTrim drivhusgødning organisk 2,5 kg149,95 kr.
-
ECOstyleECOstyle gødningspinde til stueplanter 30 stk.37,95 kr.
-
GARDOLGardol plænedress 72 x 40 l1.999,00 kr.
-
Hornum plænegødning 15 kg249,95 kr.
-
KongerslevKongerslev havekalk 15 kg54,95 kr.
-
HornumHornum farvemiddel Hortensia Blå Kur 1,1 L69,95 kr.
-
FarmergødningFarmergødning plæne- og havegødning øko 5 L159,95 kr.
-
Pot & Plante vækstnæring 1 L29,95 kr.
Hvorfor overhovedet bruge gødning?
Nogle vil måske spørge sig selv, hvorfor det overhovedet er nødvendigt at bruge gødning. Det er det for så vidt heller ikke altid, men de fleste haveejere har trods alt et ønske om en grøn og frodig have, og det er bestemt ikke nogen selvfølge.
I den vilde natur er der masser af steder, hvor planter og vegetation ikke vokser optimalt og opfylder det potentiale, de egentlig har. Naturen er barsk, og områder, der måske er frodige en tid, kan ændre sig og blive golde årtier efter. Det er naturens gang, og den skifter, som den selv vil.
Som haveejere har de fleste af os imidlertid et ønske om at opleve naturen på nært hold i sin optimale form, og det kræver lidt styring. Ofte planter vi bestemte planter i stort tal på et afgrænset område, og det er ikke helt naturligt, så at sige.
Et godt eksempel er vores græsplæne, hvor der kun er én græssort, og hvor vi typisk hele tiden klipper bladene af. Græsset sætter straks nye blade, men hver gang trækker det næring op fra jorden. Mange samler endda det afklippede græs sammen og fjerner det, og det giver næsten sig selv, at jorden på den måde ret hurtigt tømmes for næringsstoffer.
Hvis du ønsker en grøn og frodig græsplæne, er det ganske enkelt nødvendigt at tilføre en passende mængde plænegødning, hvis der skal være balance i regnskabet.
Universalgødning er den nemme løsning
Udvalget af gødninger hos BAUHAUS er meget bredt, og der findes specialgødninger til mange forskellige typer af planter og blomster.
Eksempelvis kan du få specielle gødninger tilpasset chilliplanter, citrusplanter eller orkideer, for blot at nævne et par eksempler. Disse gødninger er specielt optimeret til den enkelte plante og er naturligvis det bedste valg, hvis du i særlig grad vil værne om dine favoritter.
Mange vælger dog den nemme løsning med universalgødning eller havegødning, som kan bruges som både plænegødning og gødning til havens øvrige planter og vækster. Det er en både nemmere og ofte billigere løsning, men der tages så ikke specielle hensyn til den enkelte plantes særlige behov for næring. Om du vælger det ene eller det andet er lidt en smagssag, men rådfør dig eventuelt med personalet hos BAUHAUS, hvis du er i tvivl i det konkrete tilfælde.
For lidt og for meget gødning
Planterne kan have svært ved at klare sig, hvis jorden med tiden bliver helt udpint, men omvendt kan overgødskning også skade planterne. De kan blive gullige og svedne, og et overforbrug af gødning skader også grundvandet og forurener jorden i det lange løb. Og så er det naturligvis også spild af penge.
Det er derfor en rigtig god ide at sætte sig lidt ind i, hvor meget gødning, der skal bruges. Som regel vil doseringen fremgå af pakningen, men det er ikke nødvendigvis så ligetil. Eksempelvis kan det fremgå, at 2 kg gødning rækker til 100 kvadratmeter. Her må du så have lommeregneren frem og regne dig frem til, at det svarer til 20 gram gødning pr. kvadratmeter.
Brug eventuelt en køkkenvægt til at måle de 20 gram af, så du ved, hvor meget det fylder i hånden eller i et målebæger. Så er du godt klædt på, når du skal ud at gøde haven. Brug eventuelt lidt mere på de områder, der er tæt beplantet, mens andre områder måske behøver lidt mindre.
Gødskning af større arealer
Gødskning mellem planter og buske foregår lettest med almindelig håndspredning. Husk at bruge handsker, da de fleste typer af gødning kan virke irriterende og udtørrende på huden. Skal du udlægge gødning på større, plane arealer, kan du i stedet anvende en universalspreder eller lignende – BAUHAUS har flere forskellige modeller i sortimentet.
Her fylder du blot gødningen i beholderen, og sprederen udlægger herefter gødningen i et jævnt lag i takt med kørslen. Mængden kan naturligvis justeres, og her må du eventuelt eksperimentere en smule, så mængden passer med gødningens doseringsvejledning.
En universalspreder er eksempelvis meget velegnet til spredning af plænegødning på græsplænen. Med et jævnt lag sikrer du en jævn vækst på plænen i modsætning til håndspredning, hvor det kræver en vis erfaring at kunne fordele gødningen jævnt. Det er bedst at gøde, når græsplænen er tør. Ellers risikerer du, at gødningen ikke falder ned mellem stråene, men i stedet klæber til de våde blade med afsvidning til følge.
Organisk gødning eller kunstgødning?
Det er lidt af et temperamentsspørgsmål, om du skal vælge organisk gødning eller kunstgødning. Begge dele finder du selvfølgelig i udvalget ovenfor.
Kunstgødning er typisk noget billigere end organisk gødning, og den trækker hurtigt ned i jorden og forsyner planterne med næring. Også selvom det blot udlægges oven på jorden. Kunstgødning kan derfor være det bedste valg, hvis du hurtigt skal komme en plante til undsætning, der viser tegn på mangel på næring. En ulempe ved kunstgødning er til gengæld, at der typisk skal gødes flere gange om året. Kunstgødning kan også overdoseres, hvis vejledningen ikke følges.
I modsætning hertil er organisk gødning længere om at frigive næringsstofferne, men du kan normalt nøjes med at gøde om foråret. Overdosering med organisk gødning er tilmed næsten en umulighed. For optimal og hurtigst mulig effekt kan organisk gødning med fordel kultiveres eller rives lidt ned i jorden, så processen med nedbrydning kommer hurtigere i gang. Alternativt kan du nøjes med at udlægge gødning oven på jorden og vande efter.
Både kunstgødning og organisk gødning fås også i flydende form til opblanding med vand og udvanding med vandkande. Det kan være en fordel, når du skal gøde potteplanter i vindueskarmen eller i drivhuset.