Vinduesplade - Skift selv din vindueskarm


Du kender den sikkert som vindueskarmen, men fladen, du stiller blomster på, hedder altså en vinduesplade. Vindueskarmen er egentlig rammen rundt om dit vindue, men betegnelsen vinduesplade er der meget få, der bruger, så vi formaster os til at bruge vindueskarm også.

Hvad er en vindueskarm?


Vindueskarmen er, i vores nye, brede og inkluderende definition, den hylde-agtige plade, der sidder under dit vindue.

Pladens betydning i vores indretning har varieret gennem tiderne, og for en kort stund blev huse faktisk bygget uden. Det gik dog hurtigt op for arkitekter og huskøbere, at den lille hylde ved vinduet var både praktisk og hyggeskabende.

Et hjem med tomme vinduesplader virker næsten selv tomt, og det hører til sjældenhederne, at der ikke lige er et eller andet, der har fået plads i vindueskarmen.

For uanset om du er ung eller gammel, vindueskarmen ofte dit værn mod verden, hvor det kongelige porcelæn troner, planterne spirer, og kattene soler sig.

Hvilke materialer er de lavet af?


Ældre vinduesplader er oftest lavet af limtræ, der er integreret i karmen og malet hvide. De nye er for det meste lavet af plader i bastardtræ, som MDF, finer eller andre typer af spåntræ, hvis de er i malet træ. Nogle vindueskarme er lavet af hele træstykker eller limtræ, der får lov til at stå umalede hen og bidrage til stemningen.

I ældre huse har skiferplader også været populære, mens de mere herskabelige huse ofte har budt på marmor og granit, ligesom terrazzo også engang var populært. Endelig er der mange gamle arkitekttegnede huse med blottede mursten indvendig, der også har murstenskarme. Eller fliser og klinker.

Alle materialerne har fordele og ulemper, og det er et spørgsmål om smag, behag og behov, når du vælger din plade.

Relaterede produkter

Hvad skal du overveje, når du vælger vinduesplade?


Det første, du bør overveje, er brugen af din vindueskarm. Mange er blevet glade for en god, bred og robust karm, hvorfra vinter- og forårssolen kan nydes. Hvis du have en karm, der også skal fungere som bænk eller daybed, skal du naturligvis vælge et materiale, der kan dét. Her skal du nok ud i en tyk MDF-plade med nogle solide hyldeknægte, hvis ikke oplevelsen af at have det som en kat i vinduet ikke skal ende i ydmygelse, skam og blå mærker.

Det andet, du bør have i tankerne, er sammenhængskraften i huset. Det ser mærkeligt ud med skifer i det ene vindue og terrazzo i det næste. Det er dog ikke værre, end du kan bruge det bevidst til at skabe lidt spil, og der er jo ingen, der protesterer over mineralske materialer i køkkener og vådrum, selvom stuer og værelser byder på træplader.

Derudover skal du overveje, hvad du vil have i dit vindue. Er du glad for blomster og planter, der skal vandes hyppigt, bør du have det i tankerne, når du vælger plader. Vælg gerne noget i sten, eller vælg en løsning, hvor karmen bliver lakeret eller på anden vis beskyttet mod vand og fugt fra planterne.

Kommer der meget sol ind på din vinduesplade, bør du også have det i tankerne. Her vil eksempelvis limtræ nok komme til at ligge og udvide sig og trække sig sammen i ét væk, og det betyder afskallende maling - og mulighed for fugt og deslige til at trænge ind og lave ulykker.

En uorganisk plade kan tåle sol, varme og vand, uden det kan ses, men stenplader er sarte overfor tryk og stød. Der er ikke noget, der kan give en husejer kronisk dårlig samvittighed, som en flækket vindueskarm. Eller, det er der naturligvis, men det er i hvert fald træls.

Endelig skal du overveje farven på pladen. En sort skiferplade er måske smuk, men er rummet mørkt og vinduet lille, bør du overveje et lyst valg, der bedre reflekterer lyset i de mørke måneder.
Som sagt er det smag, behag og behov, der bør styre dit valg. Og pengepung, naturligvis.

Sådan monterer du en ny vinduesplade


Start med at måle rigtig grundigt op. Mål karmen, og mål din plade. Skal din plade være bredere end vinduet, er det ikke noget problem, hvis din plade er af træ. Har du valgt en stenplade, bør du få en professionel til at skære den til for dig. I princippet kan du måske godt selv skære pladen til, men det er svært, og der er til gengæld nemt at komme til at ødelægge pladen. Alternativt kan du tilpasse bunden i dit vindueshul, så du kan skubbe stenpladen ind på plads.

Træ, til gengæld, kan du nemt skære til efter dine mål, som det altså er vigtigt, du er præcis med. Vær opmærksom på, at murrammen om dit vindue godt kan finde på at være skæv, og du kan med fordel bruge en vinkel til at tjekke - ja, vinklen. Er du så heldig, at den tidligere plade er intakt, og du ønsker en lignende løsning, kan du selvfølgelig også pille den ud og bruge den som skabelon for din nye.

Skær din plade til. Bruger du stiksav, bør du save på en måde, så du ikke flænser din fine, nye karm. Det kan blandt andet undgås ved at 'save på hovedet'. Altså, at du vender undersiden op, når du saver.

Kig nu lidt på hullet, den skal sidde i. Har pladen ikke samme tykkelse, skal du måske klodse pladen lidt op, så pladen er i vater. Når det hele er i vater, lægger du en hvid silikonefuge på fer-siden under vinduet. Skub pladen ind, og læg en fuge rundt i kanterne. Er der brug for det, kan du med fordel putte lidt isolering i hulrummet under pladen, så du ikke få en kuldebro.

Hulrummet under vindueskarmen kan du gemme af vejen med en liste, eller du kan give hulrummet en gang mørtel, hvis du bruger stenplade. Hvis du bruger mørtel, bør du også bruge plastikklodser til at få pladen i vater, så du ikke skal bøvle med træ og fugt.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto