Vandfast krydsfiner - Alt om det stærke træ
Hvad er vandfast krydsfiner?
Krydsfinerplader består af to yderlag i samme træsort og en række mellemlag, som for det meste er af en billigere beskaffenhed. Lagene skrælles af en stor træstamme, som sandsynligvis har fået fugt eller damp for at blive lidt mere medgørlig. Finerlagene limes nu sammen med skiftende retning, hvorefter pladen kommer under pres, bliver tørret og skåret til. Resultatet er stærke krydsfinerplader, der kan holde til lidt af hvert.
Relaterede produkter
Hvad er forskellen på almindelig og vandfast krydsfiner?
Hvor bruger man vandfast krydsfiner?
Hvilke typer krydsfiner findes der?
Krydsfiner er opdelt i tre anvendelsesklasser, og det er hér, den vandfaste adskiller sig fra den ordinære.
Anvendelsesklasse 1 er beregnet til tørre forhold. Det vil sige indvendige rum, hvor der er tørt og opvarmet, så som boliger, butikker og kontorer. Det er denne type krydsfiner, de fleste møbler er bygget af, og du bør stadig kigge efter CE-mærkningen, hvis du vil være sikker på, den er egnet til at opholde sig i nærheden af.
Anvendelsesklasse 2 er beregnet til fugtige forhold. Det vil sige skure, garager, sommerhuse og tagkonstruktioner, hvor blandt andet temperatursvingninger kan medføre lidt fugt fra tid til anden. Denne type krydsfiner bliver ofte brugt i byggeriet, hvor evnen til at kunne tåle lidt forbigående fugt er god at have, så årstidernes skiften ikke får huset til at falde fra hinanden.
Anvendelsesklasse 3 er beregnet til endnu mere fugtige forhold. Det vil sige, de kan tåle tilværelsen i vådrum og ude i det fri, når træet altså har fået den behandling, der skal til. I vådrum vil der typisk være vådrumsmembran og eksempelvis fliser mellem vandet og fineren, mens du udendørs nok skal være gavmild med træbeskyttelsen. Jo mere dækkende træbeskyttelsen er, desto bedre beskytter den mod solens UV-stråler.
Er det en barsk opgave, din krydsfiner skal løse, kan du overveje, om du skal have fat i støbekrydsfiner. Det er nemlig belagt med en normalt brunlig film, som helt og aldeles er vandafvisende. Støbefiner bruges, som navnet antyder, til betonstøbning, hvor den filmede overflade sørger for, at vandet fra betonen ikke søger ind i træpladerne. Støbefineren er et oplagt valg, hvis du eksempelvis skal lave ny trailerbund eller andet, der virkelig skal være vejrbestandigt.