Vær god ved din gavlbeklædning
Gavlbeklædning. Fænomenet, ordet dækker over, er ligeså usexet som selve ordet, og det er da også sjældent, ordet bliver ytret i forbindelse med noget positivt. Det er som regel noget "Hov, du skal da også se at få malet/fikset/skiftet den gavlbeklædning," og den slags udtalelser er der nok af for husejere. Denne artikel er som en nidkær nabo, der påpeger ting, du bør ordne ved din gavlbeklædning.
Hvad er gavlbeklædning?
Gavlbeklædning er naturligvis den beklædning, du har siddende på din gavl, men i dette er det i højere grad gavltrekanten, der er tale om. Hvor gavlen henviser til endemurene på huset, er gavltrekanten den trekant mellem selve huset og saddeltaget, du ofte finder i etplanshuse fra 1960'erne og 1970'erne.
De fleste af dem er monteret på enten klink eller 1-på-2. Det er facadejargon for, om brædderne sidder vandret og med et lille overlap, hvilket hedder på klink, eller lodret med dybe profiler. Nogle monterer også bare brædderne i en fer og not-sammensætning. Endelig er mange huse fra 1980'erne udstyret med eternitplader på gavltrekanterne.
Mange af de gamle typehuse har stadig deres oprindelige gavlbeklædning i træ, og mange af disse beklædninger trænger efterhånden til en udskiftning - især hvis nuværende eller tidligere ejere har været karrige med pensel og træbeskyttelse.
Hvad kan jeg bruge af materiale til min nye gavlbeklædning?
Efterhånden er udvalget ret stort, når det kommer til materialevalget for din nye gavl.
Malet træ er stadig et populært valg, og det er da også dette materiale, der nemmest vil falde i ét med 1970'er-husets æstetik.
Cedertræ eller ubehandlet ThermoWood finder vej til flere og flere facader og gavle - med mere eller mindre vellykkede resultater som følge.
Eternit - eller fibercement, som det nu så fint hedder - bliver solgt under paroler om ingen vedligeholdelse, og det er noget, danskerne kan lide. Hvor eternitten før i tiden mest var i pladeform, er fibercementen tit fremstillet, så den ligner træ til forveksling.
Kompositbrædder og andre typer af plasttræ har også sneget sig op på gavlene derude i det ganske land, og det er igen løfter om vedligeholdelsesfri egenskaber, der sælger varen.
Zinkbeklædning er er et sjældent og lidt excentrisk valg, men løsningerne kan være ret flotte, når de lavet rigtigt.
Skifer som facadebeklædning ser man oftere og oftere, og de sorte sten har da også sneget sig op på enkelte gavltrekanter.
Relaterede produkter
Fordele og ulemper?
Klassiske brædder har de store fordele, at det både er relativt billigt og nemt at have med at gøre, mens de æstetisk passer rigtig godt ind i de fleste gavle. Træ er et organisk materiale, og det kræver altså vedligeholdelse. Der skal males hver 3-5 år, og du risikerer stadig angreb af råd, svamp og skimmel - selvom pleje minimerer risikoen.
Cedertræ og ThermoWood er nogle af det mest vedligeholdelsesfri organiske materialer, du kan få fingrene i. Cedertræ er fra naturens side udstyret med svampehæmmende egenskaber, mens ThermoWood har opnået sin resistens med varme. Begge trætyper er gyldne, når de sættes op, mens de med tiden patinerer til en nærmest sølvgrå nuance. Disse trætyper koster dog lidt mere, ligesom de med tiden ikke kan undgå at forgå. Endelig er det de færreste 1970'er-huse, der æstetisk kan bære en sådan omgang.
Eternit, eller fibercement, er meget tæt på at være vedligeholdelsesfri, og det kan i princippet sidde i årtier på gavlen, uden du skal tænke på det. Det er dog ikke alle fibercementprodukterne, der lever op til de lovede levetider. Fibercement patinerer heller ikke ligefrem smukt, og det kan være svært at rette op på udseendet, hvis det begynder at se træls ud.
Komposit- og plastbrædder har, qua deres store indhold af plast, ingen problemer med hverken svamp, fugt og skimmel, og det er da også i høj grad et vedligeholdelsesfrit valg. Til gengæld kan solens UV-stråler få materialet til at se træt ud, ligesom plast ikke ligefrem ældes med ynde.
Zinkbeklædning kan, i øvrigt ligesom andre metaller, sidde på din gavl i en menneskealder, uden det forgår. Sol, vind og vand har ingen chancer for at nedbryde materialet, der også er mere eller mindre vedligeholdelsesfrit. Til gengæld er det en halvdyr løsning, der skal udføres professionelt og med tanke på god ventilation bag zinken. Ellers rådner konstruktionen. Derudover er det ikke alle huse, der kan bære en metalfacade. Hverken i æstetisk eller bogstavelig forstand.
Endelig har vi skiferen, der også er så godt som uforgængelig på facaden. Det vil dog ofte være en dyr, og for mange huse uklædelig, løsning.
Sådan beklæder du din gavl
I dette tilfælde beklæder vi vores gavltrekant med vandrette brædder i træ, fibercement, ThermoWood eller komposittræ. Det kan også være forhåndsfremstillede klinkbrædder eller profilbrædder med fer og not, det er mindre væsentligt.
Vi går også ud fra, at der er monteret afstandslister på cirka to centimeter mellem vindpap og din kommende beklædning. Det skal der nemlig være lidt luft, så eventuel fugt kan ventileres væk.
Nå, vi skal i gang, og det er ret vigtigt, at du er præcis, når du måler, saver og monterer.
- Start med at finde vinklen på din taghældning. Det kan du gøre ved hjælp af en smigvinkel og et vaterpas. Lad smigvinklens blad følge tagets hældning, mens du med vaterpasset finder en lodret position for håndtaget. Lås bladet fast, og overfør vinklen.
- Har du en kapsav, hvilket kan være ret praktisk, kan du overføre din vinkel hertil. Alternativt kan du skære et lille stykke træ i den vinkel, så du får en god skabelon at save efter.
- Gør dit nederste bræt klar med passende vinkel. Måske er gavlen så lang, at der skal flere brædder til, og så fald skal de alle gøres klar.
- Monter nederste bræt - eller brædder, så det sidder i vater. Det er dette, der er udgangspunktet for resten af projektet, og kommer du godt fra start her, kører resten som en leg.
- Brug gode skruer til udendørs brug. Torx-kærv er værd at overveje, for det er nemt at arbejde med.
- Monter de følgende brædder med fer og not-samlingerne.
- Giv gavlen en omgang træbeskyttelse, hvis den er ubehandlet.
- Nyd, at du fremover ikke skal høre mere om din gavlbeklædning - med mindre der er tale om rosende ord om godt arbejde.