Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Undgå kolde fødder: Isoler dit gulv

Et gulv der ikke er isoleret, er lig med kolde fødder, spild af varme og fare for skimmelsvamp og fugtskader. Det er altså ikke særlig behageligt at have et koldt gulv i hjemmet. Mennesker er generelt følsomme overfor kulde og især kulde på fødderne. Hvis du har børn, der leger på gulvet, er det heller ikke hensigtsmæssigt, at de hygger sig på den kolde overflade.

Ofte vil man bare skrue mere op for varmen, hvis der er koldt indenfor, men det hjælper ikke meget, hvis der ikke er isoleret. Hvor kulde er noget, du kan mærke, er fugt og skimmelsvamp noget, du både kan se og lugte. Hvis der opstår misfarvede plamager under dit ikke-isolerede gulv, har du god grund til at frygte, at det er skimmelsvamp. Der behøver ikke andet end kondensvand under gulvet, hvor varmen og kulden mødes, før skimmelsvampen kan hygge sig og vokse.

Læs også om: Isolering og varme i trægulve

Skal mit gulv isoleres?

Hvis dit gulv er koldt og klamt, er det nok en rigtig god idé at få det isoleret. Af ovenstående årsager skal du ikke have et gulv, der ikke er isoleret eller isoleret godt nok. Hvis dit hus er bygget før 1985, er der risiko for, at det ikke er isoleret ordentligt. Der udkom nemlig et nyt bygningsreglement i 1985, hvor der blev stillet højere krav til isoleringen i danske hjem. Derfor kan du, såfremt din bolig er bygget derefter, være rimelig sikker på, at dit gulv er isoleret godt nok.

Hvis ikke dit hus er blevet efterisoleret, er bygget før 1985, og du ved, at der ligger under 100 mm isolering under gulvet, jamen så ved du, at det ikke er isoleret godt nok. Der er intet at sige til, at du har kolde fødder, hvis dit gulv har under 100 mm isolering. Det er nemlig ikke nok.

Hvis du skal have isolering i gulvet, der svarer til nutidens krav, skal du have 300 mm isolering under fødderne. Det holder rigtig godt på varmen. Hvis du ikke ved, hvor meget isolering der er under dit gulv, kan du få en energivejleder ud og måle dette. Det gør han med et termografikkamera, der kan se, hvor varmt der er i din bolig. Det skal dog gøre om vinteren eller efteråret, hvor man virkelig både kan se og mærke forskel på ude og inde. Samtidig kan du også få professionel rådgivning i forhold til, om efterisolering af dit gulv vil løse dit pågældende problem.

Relevante produkter

Sådan kan du få isoleret dit gulv

Har du besluttet dig for, at det skal være slut med løbende næser og kolde tæer, så er det tid til at se nærmere på, hvordan du kan få isoleret dit gulv.

 

Umiddelbart har du tre muligheder:

  • Du kan isolere mellemrummet mellem gulvet og terrænet.
  • Du kan udskifte hele det eksisterende terrændæk.
  • Du kan isolere fundamentet udefra.

Uddybning: 

De to første forslag har det til fælles, at de er dyre og omfattende. For at isolere mellem dit gulv og terrænet, skal det gamle gulv fjernes. Dog kan du, hvis du har et gulv, du er meget glad for eller et, der er meget flot, i nogle tilfælde være heldig, at det samme gulv kan bruges igen. Det kan man nogle gange med trægulve. Det kommer også an på, hvor gammelt og hvilken stand gulvet er i.

Man kan enten isolere med isoleringsplader eller blæse granulat ind i mellemrummet. Begge dele skal dog gøres af fagfolk, hvilket er med til at gøre projektet dyrere. Hvis ikke terrændækket i forvejen er isoleret, skal dette gøres, og der skal anlægges dampspærre. Dette skal ligeledes udføres af fagfolk. Hvis ikke, kan du risikere, at der kommer fugtskader, og så skal det hele laves om igen. Det gør så projektet meget dyrere. Derfor er det bedst, du ofrer det, det koster, og får det lavet godt første gang. Det kan vitterligt ikke betale sig at lade være.

Et andet alternativ er, at du etablerer et helt nyt terrændæk. Dette giver bedst mening, hvis du vil have gulvvarme under dit gulv i samme ombæring. Her vil betonlaget under din bolig blive brudt op, og der vil blive lagt isolering ned under terrændækket. Denne løsning er mere avanceret end den førnævnte, og den kræver altid professionel udførsel. Derfor kan du ikke selv udføre dette.

En sidste mulighed er at isolere udefra. Her bliver soklen gravet fri og isoleret udefra. Ofte etablerer man også dræn, der holder soklen tør. Det kan du læse mere om her. Når man isolerer udefra, bliver både soklen og fundamentet gjort vandtæt med en membran, og derpå lægges isoleringen.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto