Undergulv og svømmende gulv: Alt du skal vide

I denne guide om undergulve og svømmende gulve får du praktiske råd om materialer og installation, så du kan træffe informerede beslutninger for et slidstærkt, æstetisk og funktionelt gulv.  Guiden er til dig, der renoverer, bygger nyt eller bare vil opgradere dit gulv - uanset om du er nybegynder eller øvet. 

Få styr på begreberne

Man ser derfor ofte, at undergulve og svømmende gulve nævnes i sammenhæng, og derfor er det en god idé at blive klog på begge begreber, selvom du måske kun skal arbejde med det ene af dem.


Hvad er et undergulv?

Et undergulv er, som navnet antyder, et gulv, der ligger under gulvbelægningen. Et undergulv bliver brugt, når belægningen ikke er bærende, og dermed ikke i sig selv kan bære vægten fra mennesker og møbler. I det tilfælde vil undergulvet være bærende for gulvet.

Hvad består et undergulv af?

Et undergulv består som udgangspunkt af beton eller gulvplader, der er lavet af træfiber eller træplader. Det kan også være andet, der minder om det. Et klikgulv er eksempelvis et ikke-bærende gulv, hvor belægningen i sig selv ikke kan bære vægten fra den almene brug.

Hvad er et svømmende gulv?

Et svømmende gulv er et ikke-bærende gulv, hvor belægningen så at sige ligger frit oven på underlaget, der ligger på undergulvet. Belægningen er altså hverken sømmet eller limet fast til underlaget eller undergulvet. Her vil det svømmende gulv kunne bevæge sig i takt med belastning og temperaturer.

Hvorfor vælge et svømmende gulv?

Denne gulvlægningsmetode kan først og fremmest bruges til mange typer af gulve. Det er lettere at lægge et svømmende gulv, da gulvet hverkan skal limes eller sømmes fast. Når du vælger metoden med det elastiske mellemlag, er dit gulv let at vedligeholde og holder også godt ved svingende temperaturer.

Relevante produkter fra Bauhaus

Sådan får du det bedste ud af både dit svømmende gulv og dit undergulv

Det rette underlag:

Når du skal lægge nyt gulv, er det vigtigt, at du gør det på det rigtige underlag. Vi taler i denne sammenhæng kun om ikke-bærende gulve, der skal ligge frit uden hverken søm eller lim. Det vil altså sige svømmende gulve på et bærende underlag.

For at gøre det så nemt som muligt for dig, er det altid vejledningen til dit specifikke gulv, der gælder. Undergulvet, som dit svømmende gulv skal lægges på, skal være plant og stærkt. Det skal kunne støtte og bære vægten af både den nye gulvbelægning samt møbler og beboere.

Hvis det er ujævnt, vil belastningen på belægningen fordele sig skævt, og det kan gøre, at gulvet bøjer eller tilmed revner. Det ønsker du naturligvis ikke. Hvis underlaget er et ældre trægulv, der er blevet afhøvlet flere gange, kan det også være blevet så tyndt, at det ikke længere kan bære. Du vil altid være på den sikre side med underlaget, hvis dit undergulv er lavet i beton. Såfremt det er plant, naturligvis.

Luftfugtugheden spiller en rolle:

Du skal også sikre dig, at luftfugtigheden er tilpas, når du lægger dit svømmende gulv. Hvis luftfugtigheden ligger på 35-65 procent, er du på den sikre side. Undgå at tørre tøj indenfor og sørg for at male rummet, inden du lægger dit gulv. Malingen afgiver nemlig en masse fugt, ligesom vasketøjet gør. Du skal også sørge for, der er en fugtspærre mellem undergulv og det nye gulv. På den måde er det nye gulv beskyttet mod fugt fra betonen. Hvis dit undergulv er et gammelt gulv, bør der være en fugtspærre i forvejen.

Ekstra tips:

I og med at et svømmende gulv skal kunne bevæge sig, skal du sørge for, at det ikke ligger klos op ad væggen og radiatorer. Hvis der er elementer i rummet, der gør, at gulvet ikke kan udvide eller give sig, kan det i værste fald få gulvet til at bue og slå sig. Dermed tager dit nye gulv skade, fordi det ikke har den frihed, som et svømmende gulv kræver. Sørg derfor for at klædeskabe ikke monteres fast, eksempelvis, så det låser gulvet. Der må gerne stå møbler og andet tungt på gulvet. Det skal bare ikke skrues fast til væggen, så gulvet bliver låst.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto