Topdressing til en plæne uden huller

Måske er du én af dem, der lider lidt af plænejalousi. Én af dem, hvis nabos græsplæne ligner en glimrende golfbane, mens din egen ligner Roskilde Dyrskueplads, når musikken har lagt sig. Knoldet, hullet og med en ynkelig græsvækst. Det er heldigvis nogenlunde overskueligt at rette op på, men det kræver en lille indsats. Man kommer nemlig ikke sovende til en flot grønsvær, men topdressing er en let vej dertil.

Hvad er topdressing?

Topdressing er kort fortalt en blanding af kompost og sand, du fordeler på din plæne. Blandingen har mange funktioner og fordele, og topdressing er næsten et uundværligt element i en sund græsplæne. Blandingen er god til at udjævne hullede plæner, den giver nyt græs perfekte vilkår til at spire, og den tilfører din plæne vigtig næring og struktur. Topdressing hjælper endda græsset til at bekæmpe det evindelige mos-bøvl.

Derfor er det en god idé at give din plæne en omgang med års- eller måneders mellemrum, afhængigt af græssets tilstand.

Relaterede produkter

Hvordan laver jeg min egen topdressing?

Du kan købe topdressing i små mængder såvel som i big bags, og det er som regel til at betale sig fra. Det kan dog gøres endnu billigere, hvis du foretrækker at lave din egen blanding. Her har du også mulighed for at skræddersy en plænedressing, der passer til lige netop din jordtype.

Som tidligere nævnt består topdress, eller plænedress, af kompost og sand. Komposten giver naturligvis næring til blandingen, mens sandet er med til at hjælpe på strukturen. Til normale græsplæner bør blandingsforholdet være ⅔ god kompost til ⅓ bakkesand. Det sikrer, at jorden får næring og ikke bliver for kompakt.

Bor du et sted, hvor jorden er meget leret, bør du tilføre mere sand, så jorden bliver løsnet en anelse op. Her kan du med fordel blande kompost og sand 50-50. Er jorden til gengæld sandet, bør du blande din plænedress i forholdet ⅘ kompost og ⅕ sand.

Du kan som nævnt bruge bakkesand, der er billig og nemt at skaffe, og det vigtige er, at der ikke er for meget salt eller for store sten i det. Mens sandets beskaffenhed betyder mindre, er det til gengæld vigtigere med kompostens ditto. Det skal være god kompostjord med masser af næring, og blandingen skal være meget findelt. Det er nemlig vigtigt, at din topdress kan falde ned mellem græsstråene, så du er nødt til at pille større grene og klumper ud, når du laver din blanding.

Hvornår skal det på græsplænen?

Foråret er det optimale tidspunkt at give din plæne topdressing, for græsset har brug for næringen, når det vokser. Det gør det jo som bekendt fra omkring april, og april og maj er da også de bedste måneder at sætte ind med denne form for plænepleje. Så får græsset nemlig de mest optimale vækstbetingelser i resten af sæsonen, ligesom der måske ikke er så meget leg og aktivitet på plænen, som der er senere på året. Derfor slipper du for at slæbe kompost rundt på hele matriklen.

Misser du vinduet i foråret, skal du ikke give op på projektet af den grund. Du kan nemlig fint give græsset en omgang i både mid- og sensommeren. Sågar i det tidligere efterår, mens du dog bør afholde dig fra det, når vi nærmer os den tid, hvor væksten går i stå.

Hvordan giver jeg mit græs topdressing?

Når din plæne er begyndt at vokse, og du tænker, den skal have en omgang topdressing, er det sådan set bare at smøge ærmerne op. Der er en lille eftermiddags arbejde forude - afhængigt at dine plænes størrelse, naturligvis.

Start med at slå græsset. Det skal være kort, og du bør indstille maskinen til omkring fire centimeter. Kør gerne med opsamler, eller riv plænen efterfølgende, så du ikke skal tumle med det afklippede græs.

Nu skal plænen luftes, og her kan du bruge en greb eller en plænelufter. Benytter du dig af håndkraft og greb, træder du den ned i plænen med cirka 25 centimeters mellemrum. Det kan derfor blive en møjsommelig omgang, hvis du har en stor have. En plænelufter, eller vertikalskærer, kan også være med til at give jord og rødder lidt luft og nyt liv, mens den som naturlig bonus fjerner din mos.

Nu skal plænen nok rives igen, for der ligger sandsynligvis en god del mos i overfladen, der er lige til at fjerne.

Nu kan du også med fordel så lidt græs, så det gamle bliver suppleret med noget nyt. Det kan også være, der er områder med bare pletter - eller måske steder, der er blevet lidt tyndt besatte efter turen med vertikalskæreren. 


"Lav gerne en slæde af en gammel Europapalle, som du kan trække over plænen, når du har givet den topdressing. Så bliver resultatet nemlig helt jævnt."

Nu skal din topdressing på. Der skal et lag på 5-8 millimeter til, og laget bør kun være tykkere de steder, hvor du har haft brug for at udligne huller. Du kan nemlig risikere at både kvæle og svitse plænen, hvis laget bliver for tykt. Du kan med fordel kaste blandingen ud med en skovl og fordele det med bagsiden af en rive efterfølgende. Det er som sagt vigtigt, at det bliver jævnt fordelt, og at blandingen ikke kommer til at kvæle dit græs, så du må gerne være lidt omhyggelig.

Nu skal du sikre dig, at blandingen falder helt ned til jorden, og her kan du med fordel trække plænen rundt med en palle. Altså tager du en Europapalle og binder et reb på, så du kan trække pallen rundt i haven som et andet landbrugsdyr. Læg gerne noget tungt på pallen, så den bliver vejet godt ned.

Forvent, at din plæne ser lidt mørk ud i et par efterfølgende, inden topdressingen er blevet ét med jorden. Herefter kan du nyde din flotte, grønne plæne.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto