To muligheder for ny græsplæne: Rullegræs eller såning
Såning af græs: Sådan sår du din egen græsplæne
Når du har styr på traktosen eller blot det nødvendige i din jord, skal du ”rette jorden” til. Det kan du gøre i bedste spartanske stil, hvor du binder et torv fast til en europalle – som de fleste jo ved, var meget udbredt i det gamle Sparta – og trækker henover jorden. På den måde bliver din plæne helt plan, og du får samtidig dagens træning krydset af.
Når du har fået luft, skal du tromle græsplænen med en havetromle, så der ikke er lufthuller nedenunder. Lufthuller medfører nemlig, at din plæne bliver ujævn med tiden, og det ønsker du ikke. Til sidst river du jorden med en rive og fjerner diverse sten, grene og andet nedfald, som ikke skal ligge i vejen for nyt græs. Sørg også for at der ikke er rødder i det øverste jordlag fra buske og træer.
Når alt dette er klaret, er du klar til at gå i gang med såning af græs til din nye græsplæne.
Sådan sår du din nye græsplæne
Som hovedregel siger vi, at du skal bruge 1 kilo græsfrø per 50. kvadratmeter. Jo bedre kvaliteten af græsfrøene er, jo mindre skal du bruge. Du går simpelthen din jord godt igennem og spreder frøene, og når du mener, at hele plænen er jævnt fordelt, river du med en rive let igennem, så frøene rigtigt kan sætte sig i jorden.
Du skal for alt i verden ikke være fedtet med brugen af græsfrø. Garvede gartnere siger, at det som regel er hver fjerde græsfrø, der bliver til et græsstrå. De resterende bliver spist af fugle eller formår ikke at sætte sig i jorden. Jo bedre du forbereder jorden, jo flere frø vil sætte sig, når du giver dig i kast med såning af græs.
Det med fuglene kan du ikke gøre så meget ved. Du kan dog forsøge dig med et fugleskræmsel eller anskaffe en kat, men det vil nok ikke hjælpe det store alligevel. Fugle elsker nemlig græsfrø. Dog skal du ikke frygte, at din græsplæne bliver plettet, så længe du har brugt rigeligt med græsfrø til at så græs med.
Vi har oplevet, at folk er bange for at ødelægge deres nysåede græsplæne ved at træde på frøene. Faktisk er det bedst, at du efter rivningen går lidt rundt på jorden med græsfrøene i. Jorden bliver fast og stærkere af det, og det gør faktisk, at du ikke skal være bange for at pløje eller ødelægge din græsplæne, første gang du slår den efter såning af græs.
Relaterede produkter
Hvilke græsfrø skal jeg vælge til såning af græs?
Sådan plejer du en nysået græsplæne
Hvad er rullegræs?
Hvad har det af fordele og ulemper?
Hvad koster rullegræs?
Hvornår skal rullegræs lægges?
Sådan lægger du rullegræs i haven
Jorden skal gøres klar, før du ruller din nye plæne på. Det sker på samme måde, som når du sår en ny græsplæne.
Underlaget skal bestå af et muldlag på 10-20 centimeter. Det skal hverken være for løst eller fast; det skal være lige præcis tilpas, hvis vores Guldlok-græs skal trives. Det klarer du typisk ved at arbejde jorden grundigt igennem, så fjerne al ukrudt samt alle større sten - og så træde jorden fast med små skridt. Du kan også med fordel fordele lidt NPK-gødning 14-3-15 i jorden på dette tidspunkt. 2-3 kg per 100 kvadratmeter er meget passende for de fleste jordtyper.
Mange nybyggere køber rullegræs til deres nye, fine huse, og her skal man være på tæerne. Der er nemlig mange nye haver, der lider af traktose. Det er et fænomen, der – som nævnt tidligere – opstår, når enorme entreprenørmaskiner kører rundt på matriklen og får mast jorden så hårdt sammen ned i lerlaget, at hverken vand eller rødder kan trænge ned. Har du traktose i jorden, skal den graves eller grubbes løs, inden du går i gang med at træde muldlaget fast.
Når underlaget er trådt fast, skal det rettes af. Lav en 'slæde' af en palle, lidt tov og et par fliser som ballast. Træk pallen rundt på jorden, så den bliver fin og plan.
Cirka et døgn før du skal lægge græsset, gennemvander du jorden. Det er vigtigt, at jorden er godt fugtig, for det er svært at tilføre muldlaget fugt, når græsset først er der.
Læg nu græsset. Læg gerne en stribe hele vejen rundt langs kanten af din nye plæne, og fyldt så feltet ud med rullegræs. Læg rullerne forskudt i forhold til samlingerne, så du får et stærkere resultat. Læg rullerne helt tæt - helt uden mellemrum og overlap.
Herefter skal græsset tromles let - og så gennemvandes. Dit nye græs skal i det hele taget have masser af vand og hvile i de kommende uger. Hold øje med græssets fugttilstand og rodsætning. Tørvene må ikke tørre ud, og efter 10 dage skulle du gerne kunne se dannelsen af nye, hvide rødder.
Efter cirka tre uger bør plænen være sund og god. Giv den endnu en omgang NPK-gødning, og så er græsplænen sådan set så god som en gammel, traditionelt sået græsplæne.
Gør du som beskrevet, ender du med at have en flot, ny græsplæne.