Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Svirrefluen


'”Er det en bi? Er det en hveps? Pyha nej, det er bare en svirreflue.” Noget i retning af denne sætning er der nok mange, der har sagt i løbet af en dansk sommer. Svirrefluen er den lydløse bi- og hvepseefteraber, som stille og roligt svirrer rundt i de danske haver.
 
Ofte bliver den forvekslet med enten bien eller hvepsen, men når folk opdager, at det blot er svirrefluen, er der ingen panik. Svirrefluen gør nemlig ingenting og er aldeles harmløs. Faktisk er den nok en af de mindst irriterende bevingede insekter, da den hverken larmer, stikker eller bider. 
 
Derudover har den en række vigtige egenskaber for den danske natur og i særdeleshed de danske haver. Ligesom bien er den med til at bestøve havens blomster og planter, og så hjælper den med at holde skadedyr væk fra afgrøderne. Den anonyme svirreflue kan altså mere, end man lige går og regner med.

Svirrefluen er god for din have


Svirrefluen er meget karakteristisk, da den opfører sig ligesom en kolibri og står helt stille i luften. Den vel nok mest kendte svirreflue er den dobbeltbåndede svirreflue, som har en gul bagkrop med sorte striber. Det er sandsynligvis den type svirreflue, du tænker på, når du hører ordet svirreflue. Så fik vi også sagt svirreflue mange gang. Svirreflue.

Svirrefluen – undskyld – gør ligesom bien. Den lever af nektar og pollen, og det får den ved at flyve fra blomst til blomst og spise sig mæt. Her kommer dens nyttevirke frem i lyset, hvor svirrefluen i sin iver efter føde bestøver blomster og planter, da den spilder pollen og nektar ud over det hele.
Det er rigtig godt, da blomster og planter netop har behov for bestøvning for at vokse og formere sig optimalt. 

Svirrefluerne flyver egentlig bare rundt og spiser, og når de har spist nok, er de klar til at parre sig. Herfra bliver svirrefluerne faktisk endnu mere nyttige for din have. De lægger nemlig deres æg nær bladluskolonier, og så skal du bare se løjer. 

Svirrefluen fjerner skadedyr for dig

Når æggene klækker, vil de sultne larver straks gå på jagt efter deres livret: Bladlus. Dog er det sjældent, at de er fremme om dagen. De kan bedre lide at jage om natten, da de ikke risikerer at tørre ud eller blive spist. Chancen for at blive spist er i hvert fald mindre, når det er mørkt.

Larven har en særlig teknik til at spise bladlus, og teknikken er ikke for sarte sjæle. Larven bevæger sig rundt på planten og stopper engang i mellem for at svinge sin forkrop frem og tilbage i håbet om at støde ind i en bladlus. Når det sker, tager larven fat i den stakkels bladlus og spidder den med sine spidse mundkroge.

Herfra bliver det grumt, da svirrefluelarven suger indholdet af bladlusen ud, mens den efterlader det døde hylster, der engang rummede en bladlus. En enkelt svirrefluelarve kan suge sig igennem hundredvis af bladlus i løbet af den halvandens uges tid, hvor den er larve.

Når den har spist nok og opnået en størrelse på 1 – 2 centimeter, laver den sig selv om til en puppe, og så er den klar til at være svirreflue resten af livet efter 7 – 10 dages forpupning. 

Tiltræk svirrefluen med farvestrålende blomster


Svirrefluen elsker – ligesom bien og andre insekter – blomster der er fulde af farver. Derfor kan det betale sig, at du indretter din have efter at få flere bier ind i den, da det er samme vilkår, der lokker svirrefluen til. 

Jo flere blomster du har, jo flere svirrefluer vil du få ind i haven. De vil til gengæld være med til at hjælpe dine blomster med at holde sig sunde og vokse, da de bestøver dem, mens svirrefluen selv spiser. Samtidig vil svirrefluen bekæmpe bladlus, så det er altså en gevinst for både dig og svirrefluen, at du indretter haven lidt efter, hvad den godt kan lide. 

At svirrefluen tilmed er harmløs, gør også, at din have i hvert fald ikke bliver mindre børnevenlig, blot fordi du har svirrefluer til at sværme rundt i den. 

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto