Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Slip for fugt i fundamentet

Det er sjældent gode nyheder, når der er nyt fra fundamentfronten i dit hus, og det er én af de trælse ting, du som boligejer ikke har råd til at ignorere. For meget fugt i fundamentet er både dyrt og besværligt at få styr på, og det bliver kun mere dyrt og bøvlet at fikse, desto længere det får lov at stå til. Har du fugt i fundamentet, bør du tage affære med det samme.

Billede af tilstoppet tagrendeBillede af tilstoppet tagrende

Hvordan opstår fugt i fundamentet?

Fugten har flere måder, den kan luske sig ind i fundamentet på. Den kan finde vej fra jorden, den kan komme fra dårlig kloakering og utætte rør, den kan skyldes dårlig afvanding, og den kan finde vej via trætte og beskadigede sokler. Det er vigtigt, du finder ud af, hvordan vandet finder vej til fundament og kældre, så du kan finde ud af, hvordan og hvorledes du skal sætte ind.

Du opdager typisk fugten ved, at du kan se skjolder og misfarvninger på mur og sokkel udvendigt, og indvendigt kan der være begyndt at lugte fugtigt og skimlet, og måske er trægulvene endda begyndt at murre lidt. Har du kælder, er der måske fugtplamager og afskallende maling og puds, ligesom skimmellugten typisk er til stede. Fugten er løs i Laksegade, og du må sætte ind med alle midler.

Regn og fugt bliver måske ikke ledt ordentligt væk fra dit fundament, og hvis der ikke er et ordentligt fald væk fra huset, risikerer du, at vand og sne kommer til at ligge op ad soklen. Det er ikke ønskeligt, og det kan være, du må grave lidt, så der kommer et ordentligt fald væk fra huset. Ligger dit hus for foden af en bakke, kan det være, du er nødt til at tage lidt forholdsregler for at lede vandet væk.

Måske er det problemer med tagrender og kloakker, der er synderen i din fugt-fadæse. Tjek, om tagrender, nedløbsrør og -brønde er frie og funktionelle, og undersøg dine afløb og kloakker. Fugtskader af denne type typisk mindre og mere lokale, og de vil ofte opstå ret hurtigt, hvorimod fugt fra jorden kan være længe om at give sig til kende.

Fugt fra jorden kan finde vej til fundament, vægge og gulve som eksempelvis opstigende fugt eller højt grundvand. Nogle konstruktioner har endda en kapillareffekt, som aktivt suger vandet til sig, og det er potentielt meget dyrt og omfattende at stille noget op mod. Denne type fugt er mest noget, der volder kælderejere vanskeligheder, men du kan også være uheldigt at døje med fugt fra jorden i et etplanshus. Du kan i øvrigt læse om problemer med fugt i kælderen her.
Mange fugtproblemer er også opstået på grund af sokler med revner og sætningsskader, der bare ikke magter opgaven med at holde vandet stangen længere. Det er heldigvis overkommeligt at ordne soklen, med mindre den er rivende gal.

Hvorfor er det et alvorligt problem?

Vand, hvor der ikke bør være vand, er altid et stort problem. Der er nemlig ikke noget som uønsket fugt, der kan forkorte levetiden på dine byggematerialer betragteligt. Træværk får problemer med råd og svamp, mens murværket bliver skrøbeligt og får frostsprængninger. Det går med andre ord ikke at sidde på hænderne, hvis du får fugtproblemer - af alle slags.

Relevante produkter

Se alle afløbsrør

Hvad stiller du op med fugt i fundamentet?

Som tidligere nævnt kan det være, at problemer skyldes uheldige hældninger og stoppede tagrender og kloakker. Det er nogenlunde til at gennemskue, hvad du bør sætte ind med. Straks værre ser det ud med fugt fra jorden og utætte sokler, hvor omfangsdræn og murerarbejde med soklen nok kommer på tale.

Et omfangsdræn er en anordning, der lægger sig mellem jord og fundament og forhindrer kontakt mellem vand og væg. Det er typisk et lag af letklinker eller drængrus, som sender vandet ned i et drænrør, der derefter leder det i kloakken.

På samme måde kan en lignende ordning etableres nedadtil, hvor et kapillarbrydende lag under kældergulvet kan forhindre fugten i at trænge op i kælderen. Begge foranstaltninger er hundedyre, og det er ikke noget, du bør tumle med som glad amatør. Især at grave ud til dræn så tæt på huset er risikabelt, og det er en fordel med fagfolk og ikke mindst deres forsikringer til den slags arbejde.

Er det soklen, der skal have en omgang, kan du måske i højere grad selv stå for arbejdet. I det hele taget bør du som husejer gå din sokkel igennem 1-2 gange om året og konstatere, at alt er, som det bør være. Tilværelsen som sokkel er hård og utaknemmelig, og du skylder dig selv, huset og din sokkel, at den har de bedste forudsætninger for at tage imod - og afvise - de store mængder fugt og bøvl, der findes i jordhøjde.

Kig soklen godt efter hele vejen rundt om huset. Ser den sund og rask ud? Er der revner? Sidder pudsen godt fast? Du kan lytte til pudsens tilstand ved at banke lidt på soklen og høre, om det lyder hult. Det skal det helst ikke. Er der gamle skader, du tidligere har udbedret, er det oplagt at nærstudere, om reparationen stadig holder. Er det gået galt igen, er der måske tale om en sætningsskade, og du bør overveje at få fat på en byggesagkyndig, der kan vurdere alvoren for dig.

Falder du over revner, skal du have undersøgt, hvor slemt det står til. Bank pudsen omkring revnen af, og se, hvor dybt revnen går. Er der tale om overfladiske revner, kan du sagtens selv fikse det med lidt sokkelpuds.

Billede af vandsikring ved sokkelBillede af vandsikring ved sokkel

Sådan bør du forholde dig, hvis du opdager fugt i fundamentet

Alvoren i et fugtigt fundament er svær at overdrive, og du bør hurtigst muligt få stoppet ulykken. Er der tale om et lille hjørne, hvor du nemt kan se årsagen, er det nogenlunde ligetil at have med at gøre. Det kunne være et nedløbsrør, der svigter sin opgave, som skal fikses, og så burde ulykken ellers være stoppet.

Er der tale om større fugtskader, er det en rigtig god idé at få en byggesagkyndig til at komme og kigge på sagerne. Det kan potentielt være både dyrt og omfattende arbejde, der skal til, og her er det godt med professionel rådgivning fra start.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto