Skab en oase i haven med et havebassin


Et havebassin kan både skabe ny energi og liv i en have, men samtidig også en dejlig ro og atmosfære. Det sidste byggeprojekt, vi præsenterer dig for i denne guide, er anlæg af havebassin.

Du skal først finde ud af, hvor i haven havebassinet skal placeres. Det er naturligvis en god idé at anlægge det et sted, hvor du nemt kan nyde godt af det, men skyggefulde placeringer er dog mest hensigtsmæssige, da de mindsker væksten af alger. Sollys øger nemlig væksten af alger.

Til anlæg af et havebassin skal du bruge følgende materialer og værktøjer:spader og skovle (plus gode armkræfter), pinde og reb/tov til markering, fibertexdug, bassinfolie og strandsand eller 04-grus. En minigraver kan også gøre gravearbejdet meget nemmere – især hvis du ønsker et stort havebassin.

Vil du gerne have fisk i dit havebassin, bør du desuden overveje et bunddræn, så du ikke manuelt skal rense bassinet for slam og tilføre ilt til fiskene. I denne vejledning tager vi dog udgangspunkt i et havebassin, som udelukkende skal bestå af vandplanter, og derfor er et bunddræn ikke en nødvendighed.

Bassinets form og størrelse er helt op til din egen fantasi, og du kan forme det, som du ønsker. Det er muligt at købe formstøbte havebassiner, men ved at bruge bassinfolie kan du forme havebassinet, som du vil. Du bruger pinde og tov/reb til at danne formen på bassinet. Ved at gøre det på denne måde får du visualiseret størrelsen og formen, og du kan nemt ændre på formen og størrelsen, hvilket er
sværere, når gravearbejdet er i gang.

Når du har fundet den ønskede størrelse og form, lader du pindene sidde i jorden, så du hele tiden har et pejlemærke at grave ud fra. Derefter påbegynder du gravearbejdet. Det er en rigtig god idé at lave et havebassin med forskellige dybder, så vandplanterne trives. Du kan nøjes med to-tre plateauer, og for at forme dem bedst muligt kan du lave plateauerne af strandsand eller 04-grus. Det gør både, at bassinfolien ligger bedre fast, og at der er bløde overgange mellem de forskellige plateauer.

Relaterede produkter

Nu er selve fundamentet udgravet, og det er tid til at lægge fibertexdugen, som skal beskytte mod skarpe sten, grene og rodskud. Fibertexdugen skåner kort sagt den skrøbelige bassinfolie. Mens du lægger fibertexdugen på, kan du med fordel lægge folien ud i solen, så den ”bløder” op og bliver mere fleksibel. Folien lægges efterfølgende ned over hullet og skubbes godt ud til kanterne. Derefter henter du vandslangen og begynder langsomt at fylde hullet op med vand. Hold godt øje med, at foliedugen lægger sig pænt ind til siderne på alle plateauer.

Det er vigtigt, du sørger for, at folien lægges op over en lille kant, så slutkanten kan skjules med jord eller sten. Du må ikke skære de overskydende kanter af, før du er færdig med at fylde havebassinet med vand. Til sidst er det vigtigt, du sørger for at lave et overløb i den højde, som du ønsker vandspejlet.

Et overløb er vigtigt, da du på den måde altid har kontrol over vandniveauet i dit havebassin. Vi kender det også fra køkken- og håndvaske, hvor overløbet forhindrer, at vandet løber ud på gulvet. For at få mest muligt ud af overløbet kan du placere det i en retning, hvor det føres ud i et bed i nærheden.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto