Salt, grus eller noget helt tredje?
Når vinteren for alvor både tager jerngreb om det gode humør og fodfæstet, kan foråret ikke komme hurtigt nok. På de dårlige dage skal der endda saltes flere gange, hvis ikke fodgængere skal gå på halen. Salt har dog næsten lige så mange ulemper, som det har fordele, og efterhånden findes der faktisk mange gode alternativer til det udskældte vejsalt, når veje og fortove skal gøres sikre.
Når vejret gør veje og fortove usikre, må man tage affære. Salt er dog hårdt ved beton, metal og hundepoter, og heldigvis findes der gode alternativer.
Salt – fordele og ulemper
Salt har naturligvis mange fordele, og det er ikke tilfældigt, at det har været benyttet i årtier. Først og fremmest er salt effektivt. Det smelter faktisk is og sne med det samme, ligesom det er nemt at sprede – uanset om det er som krystaller eller opløsning. Endelig er det uhyggeligt billigt – især når vi tager effektiviteten med i betragtning.
Ulemperne er dog også mange og store, når du bruger vejsalt, for det er i virkeligheden de færreste ting, der har godt af at blive smurt ind i salt i månedsvis. Beboernes biler og cykler begynder at ruste, ligesom sko og bukseender får grimme skjolder. De arme hunde og katte får også udtørret deres små trædepuder på poterne. Endelig får du masser af se til i løbet af foråret, for salt er rigtig skidt for betonbelægninger, ligesom beplantning virkelig heller ikke har godt af det.
Dels tager træer og planter skade, når saltet lander direkte på dem, og dels får de det svært, når saltet bliver opløst og trænger ned i jorden og op i rødderne. Det kan give planterne misvækst, ligesom du kan risikere planter, der går ud.
Grus – fordele og ulemper
Grus bliver brugt mange andre steder i verden i stedet for salt, og det er da også en glimrende måde at give lidt fodfæste på. Grus er nemlig næsten harmløst i forhold til salt, og beboerne skal hverken frygte for biler, fodtøj og ømme poter, ligesom du slipper for at skulle tænke på beton og beplantning til foråret. Prisen på grus er heller ikke noget, der slår store huller i budgettet.
Til gengæld smelter grus ikke sne og is. Det kan udelukkende bruges til at skabe lidt friktion, og derfor er det ikke helt så effektivt som salt. Hvor salt forsvinder for blikket, når vandet leder det bort, ser det anderledes ud med gruset, der enten ligger tydeligt langs kantstenene eller til gene i kloakkerne.
De firbenede er de helt store tabere, når der kommer salt på vejene: Saltet udtørrer deres poter, hvilket giver dem store smerter.
De nye alternativer – fordele og ulemper
Der er kommet flere nye produkter på markedet, der alle har store fordele og ulemper.
De nye tømidler hedder ting som CMA og magnesiumklorid, og de er lige så effektive til at smelte sne og is, som salt er*. Til gengæld er der ingen grund til at bekymre sig belægninger, biler, fodtøj, poter og planter med disse produkter, for de er aldeles harmløse. Det er dog egenskaber, der kommer med et prisskilt, der er mange gange højere, end hvad du giver for både salt og grus. Det løber hurtigt op, hvis du har store arealer, du skal sikre.
Du kan overveje at bruge de dyrere præparater de steder, hvor de giver bedst mening. Tæt på nyplantninger og bygninger - og måske på de stier, der bliver brugt af hundelufterne, hvis budgettet tillader det.
Endelig er små letklinker eller lecanødder, som de også kaldes, en mulighed, der kunne bruges med fordel mange steder. Letklinkerne er et alternativ til gruset, og modsat gruset, der giver bøvl i kloakker i rendesten, er letklinker så lette, at de hurtigt bliver ført i kloakkerne, hvor de ikke synker til bunds men ryger videre til rensningsværker, hvor de bliver genanvendt i jordforbedring.
Gode råd til glat føre
Der er et par gode tricks, der kan gøre tingene lidt nemmere og nænsommere, når du salter.
- Suppler med småsten
I Sverige er der tradition for at bruge skarpe småsten som supplement til gruset, da de virkelig giver noget friktion til de gående. De har også den store fordel, at de bliver nogenlunde liggende, så de nemt kan fejes op og genanvendes. Til gengæld sætter de sig nemt i skoene, hvor de er til gene. - Brug saltlage, hvis du endelig salter
Hvis du opløser saltet i vand, inden du spreder det, rækker det længere. Faktisk er det også endnu mere effektivt, når temperaturen virkelig dykker, for her får du en god virkning helt ned til 15 minusgrader, mens almindeligt salt mister virkningen ved omkring otte minusgrader. - Bland din saltlage med én del salt til fire dele vand.
- Beskyt planterne, hvis du salter **
Når saltet går i jorden, dehydrerer planterne, når de trækker saltvand op. Det betyder, at de oplever en tørkeagtig fornemmelse i det tidlige forår, lige når de skal til at sætte i stor vækst. Derfor bør du i videst muligt omfang beskytte dine planter. Overvej saltskærme i siv eller plast, og vær meget påpasselig, når du salter.
I BAUHAUS forhandler vi vejsalt og magnesiumklorid, ligesom vi altid er leveringsdygtige i sand og grus i store og små mængder.
*Kilde: Videnstjenesten på Københavns Universitet
**Kilde: Vejdirektoratet og Forskningscentret for Skov og Landskab