Sådan vinder du krigen mod hvepsene


Sommerdagene er dem, vi mindes og længes efter, og det er svært at finde noget at klage over, når du nyder livet i haven. Det skulle da lige være de aggressive insekter, der igen og igen gør livet surt for dig. Mens myggene hærger i ly af mørket, tager hvepsene tjansen i dagtimerne, hvor de insisterende og til tider aggressive hvepse terroriserer terrasserne. De tiltrækkes af vores søde sager og sørger for, at de hurtigt bliver stressende.

Hvepse er nemlig sukkerhungrende, især ud på sensommeren, så derfor er de konstant på jagt efter det næste skud sukker. Det finder de højst sandsynligt på din terrasse, og så har vi balladen.

Jo, selvfølgelig gør hvepse nytte i haven, hvor de bestøver plantelivet og fortærer andre skadedyr. Det skal de naturligvis have tak for, så opfordringen lyder: Gå kun i krig med dem, hvis de er til gene. De er dog ikke de vigtigste bestøvere. Den titel tilfalder i stedet honningbien.

Og de er tit til gene. En hveps kan nemlig være et aggressivt og ubehageligt bekendtskab, de fleste gerne ville være foruden. Der findes heldigvis måder at blive plageånderne kvit, hvad end du er til gennemtestede produkter eller god, gammeldags gør-det-selv.

Hvordan bekæmper jeg hvepse?


Modsat sin flittige honningproducerende fætter bien, er hvepsen sjældent velkommen i haven, så derfor er der opfundet flere metoder til at at komme hvepsene til livs.

En human henstilling, om at hvepsene nok bør trække hjemover, kan du give med en vandforstøver. Store vanddråber på små vinger er nemlig en farlig cocktail for flyvende insekter, som gerne undgår regnvejr. En forstøver med vand, behændigt placeret på terrassen, kan derfor være med til at give lidt madro ved havebordet.

En elektrisk fluesmækker, eller hvepseketsjer, er nemmere at have succes med end f.eks. en almindelig fluesmækker, da du bare skal berøre hvepsen for at slå den ihjel. Det går hurtigt, og der er både lys, lyd og lugt på, når du får en hveps på ketsjerens elektrificerede net. 

Du kan også lokke hvepsene i en hvepsefælde. En hvepsefælde lokker hvepsene til med løfter om dejligt sukkervand, hvorefter hvepsen forvilder sig ind i fælden og til syvende og sidst drukner.

Hvordan fjerner jeg et hvepsebo?


Grunden til, at du har hvepse i din have, kan være, at der er et hvepsebo enten i eller tæt på din have. I og med at hvepsene har deres tilholdssted tæt på din matrikel, gør, at de bliver svære at komme af med, hvis du ikke fjerner hvepseboet.

Hvis hvepseboet ikke generer dig synderligt, kan du med fordel vente til om vinteren med at fjerne det. Så er hvepsene nemlig døde, og du kan fjerne boet i ro og mag. Det er dog sjældent, at et hvepsebo på grunden ikke fører til en eller anden form for ubehag. Det kan dog godt lade sig gøre at fjerne et hvepsebo, selvom hvepsene er kampklare.

For en god ordens skyld: Vær meget forsigtig, når du fjerner et hvepsebo, og lad for guds skyld være med selv at fjerne boet, hvis du er allergiker.

Skil dig af med hvepseboet sent om aftenen, hvor de lavere temperaturer gør hvepsene mere rolige. På dette tidspunkt er hvepsene også hjemme, så du får dem alle med. Hav kraftigt tøj, gummistøvler og handsker på, som hvepsene ikke kan stikke igennem. Sørg for at undgå sprækker i tøjet, så hvepsene ikke kan kravle ind. Beskyt ansigtet med en bredskygget hat overtrukket med myggenet eller lignende. Med andre ord bør du ligne en biavler, inden du går i aktion.

Gør en skraldesæk klar ved at rulle siderne ned, så du kan tage hvepseboet med bunden af skraldesækken. Tag så hvepseboet med bunden af sækken i en hurtig, men ikke forhastet, bevægelse. Du har nu en sæk vrede hvepse i hænderne, som du kan aflive ved at sprøjte lidt gift ned til dem. Luk posen, og bind knude på posen. På den måde sikrer du, at de dør hurtigt og smertefrit.

Alternativt kan du liste ud aftenen før og sprøjte giftigt skum ind i boet, inden du fjerner det et døgn senere.

Relaterede produkter

Hvordan giver jeg hvepseboet gift?


Hvis du ved, hvor hvepseboet er, kan du også forgifte dyrene, mens de sover. Sidst på aftenen er hvepsene som sagt hjemme i boet. Det er her, du ser dit snit til at liste op til hvepseboet og sprøjte giftigt skum ind i det. Produktet tilstopper indgangen til boet og lover hvepsene en hurtig død. Skummet kan også bruges til hvepsebo i jorden med samme fremgangsmåde.

Du kan også bytte din vandforstøver ud med en dåse gift, hvis situationen på terrassen er gået i hårdknude, men du ikke er klar til at aflive hele kolonien. Det kan dog godt sætte en stopper for hyggen og den gode stemning ved bordet, hvis du sidder og blæser gift ud i øst og vest. Her må du så veje og vurdere fordele og ulemper.

Hvordan laver jeg en gør-det-selv-fælde?


Der er gode odds for, at du ikke har skænket hvepsene en tanke, før du sidder midt i en omgang sværmende stress. Så er der ikke altid tid til byggemarkeder og leveringstider - men brug for en løsning nu og her. Det kan vi også godt klare. Du skal bare bruge en plastikflaske, lidt tape og noget sukkervand.

Skær toppen af din flaske cirka en tredjedel nede. Put lidt sødt, eksempelvis syltetøj, ned i bunden af flasken og hæld lidt sukkervand over. Toppen vender du så på hovedet, så det bliver en tragt, der fører ned i flasken. Fastgør toppen med tape.

Nu bliver hvepsene lokket til af det søde i flasken, og de vil følge tragten ned. Herfra vil de ikke kunne finde ud igen, og de ender med at drukne i sukkervand.

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver stukket af en hveps?


Det vigtigste, du skal gøre, hvis du får et stik, og brodden stadig sidder der, er at fjerne brodden. Det er dog mest bier, der lader brodden sidde og finder et sted at dø, mens hvepsen kan stikke igen og igen.

Hvis du har et par årtier på bagen, kan du måske huske, da Poul Thomsen på hæsblæsende vis lod sig stikke af en hveps i bedste sendetid - og kurerede stikket med en fugtig sukkerknald. Man skal måske også have et par årtier på bagen for at ligge inde med sukkerknalder, men i mangel af sukkerknalder kan du bruge et halvt løg som et ildelugtende alternativ til at trække giften ud.

Er du ude med riven, inden hvepsen har stukket, kan du også købe et forråd til medicinskabet. I dag findes der nemlig også et hav af løsninger, du kan få på apoteket. Giftpumper, salver og særlige plastre, der kan tage de værste gener.

Hvis du oplever ubehag, der går længere end bare smerten ved stikket, skal du være opmærksom. En allergisk reaktion kan nemlig være livsfarlig, så hold øje med symptomer som svimmelhed og åndenød.

Hvordan kender jeg forskel på bier og hvepse?

Det er nemt at finde ud af, om det er bier eller hvepse, der ødelægger haveidyllen. Bier er lodne og buttede, mens hvepsene er glatte, stærkere i farverne og har - ja, hvepsetalje. Da bien dør, hvis den afleverer et stik, er den også mere fredsommelig, modsat sin tynde fætter, der ikke er spor karrig med brodden.

Hvepsen ser også generelt mere farlig ud end sine summende artsfæller. Honningbien er mindre og mere pjusket. Brumbassen er endnu større og mere rund end både bien og hvepsen, så den kan du let kende fra hvepsen.Derudover finder du i din have andre summende insekter som svirrefluenhestebremsenog andre insekter, som lever i din have.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto