Guide: Sådan maler du dine vinduer
Der er mange glæder som boligejer, men der er i allerhøjeste grad også mange bekymringer - især den uendeligt lange liste over ting, du skal huske, hvis ikke huset skal falde sammen om ørerne på dig. Højt på denne liste finder du dine vinduer, for de skal vedligeholdes. Med mindre du er en hedning, der har handlet vedligeholdelsesfri vinduer, naturligvis. Men det er du ikke, for så havde du ikke været her på siden. Du skal sandsynligvis til at male dine vinduer.
Hvor ofte skal mine vinduer males?
Der er ikke en fast tommelfingerregel for, hvornår du skal male vinduer, for der er i sagens natur meget stor forskel på, hvor udsatte de er for sol og regn. Dine vinduer er dog ét af de mere udsatte steder på huset. Kombinationen af træværk, vind og vejr og ikke mindst store temperaturforskelle gør alle deres bedste for at nedbryde dine arme vinduer. Især de syd- og vestvendte vinduer får en hård medfart af solen.
Derfor bør du også med jævne mellemrum gå en runde og tjekke vinduernes tilstand, ligesom en årlig pletmaling i løbet af foråret ofte er en god investering. Du kan tjekke beskaffenheden med et stykke tape, som du sætter på træværket. Er der maling eller træfibre, når du trækker det af, er det på tide at male igen. Du bør altid give vinduerne den store, grundige tur, inden den eksisterende maling begynder at skalle af.
Når du giver dine vinduer den store tur, kan du med flid og grundighed forlænge perioderne mellem malerturene, for et ekstra lag og en velvalgt maling kan få resultatet til at holde i årevis.
Hvad slags maling skal jeg bruge?
Maling består af farve, bindemiddel og opløsningsmiddel, og det er i de to sidstnævnte komponenter, at malingtypernes forskellige egenskaber skal findes. Vi har to hovedgrupper inden for maling; akryl- og alkydmaling. I akrylmaling er bindemidlet akryl, som er plast, og opløsningsmidlet er vand.
I alkydmaling er bindemidlet alkyd, som er et polyesterprodukt, der opløses i olie. Kemien er indviklet og i dette tilfælde ligegyldig, men de to malingtyper har forskellige gode egenskaber.
Akrylmaling danner en diffusionsåben hinde på dine vinduer, som afviser vand og tillader fugten vandre ud af træet. Akrylmaling kan bruges, uanset hvilken typer maling du tidligere har brugt.
Alkydmaling trænger godt ind i træet og hæfter rigtig godt ved, og det danner en hård skal på træet. Skallen er dog ikke diffusionsåben, og den risikerer nemt at krakelere med tiden. Alkydmaling kan bruges, hvor der tidligere er brugt alkydmaling.
Verden er et foranderligt sted, og i dag kan du få en plastalkydmaling, der forener de to tidligere yderpoler til ét vidunderligt produkt, der hæfter godt, er diffusionsåbent og tåler vind og vejr. Det er et oplagt valg til dine vinduer, og du vil ofte kunne finde produktet under navnet vinduesmaling, hvor der måske endda er tilsat skimmelhæmmere eller lignende.
Sådan gør du dine vinduer klar til maling
Du bestemmer selv, om du vil pille vinduerne ned, inden du maler dem. Det gør slibe- og malerarbejdet nemmere, men det er selvfølgelig i sig selv noget bøvl at fumle med. Piller du vinduerne ud, bør du også male falsen og siderne på vinduesrammen. Husk, at vinduet skal kunne lukkes året rundt, så der skal gerne være et par millimeter at gi' af.
Før du maler, skal betingelserne gerne være til det, hvis udbyttet skal blive rigtig godt. Der skal være over fem grader hele døgnet, og træet skal være helt tørt. Det vil sige en fugtighed under 15 procent. Der skal naturligvis heller ikke være udsigt til regn eller hård blæst, der sender vand og støv mod den våde maling. Omvendt bør du heller ikke male i bagende solskin, for der er heller ikke godt for malingens hærdning. Som tommelfingerregel siger man, at udvendigt træværk helst skal males i sensommeren eller i det tidlige efterår.
Fremgangsmåden er den samme, uanset om du maler udendørs eller indendørs, men du skal typisk ikke kradse så meget afskallende maling af på indersiden, hvor træet forhåbentlig har haft en lidt nemmere tilværelse.
- Skrab den løse maling af. Det går betydeligt nemmere, når du bruger en malingskraber.
- Slib efter med sandpapir i korn 100-150, og slib eventuelle overgange mellem bart træ og gammel maling ned. Det er ikke så vigtigt, om der stadig er farve på træet, når du er færdig, men al løstsiddende træ og maling skal være væk. Underlaget skal være helt fast.
- Børst støvet væk, og vask vinduet ned med trærens.
- Bart træ skal have en omgang grunder.
Sådan maler du dine vinduer
Når vinduerne er klar, og grunderen er tørret ind, skal vi i gang med maleriet.
- Dæk af, så du ikke skal græde over spildt maling.
- Hvis du dækker glaskanter af med malertape, skal du huske at fjerne tapen, så snart du har malet færdig. Ellers risikerer du at trække den tørre maling af.
- Mal vinduet med passende pensler, for arbejdet går nemmere, når du kan styre penslerne - og der er ingen skam i at bruge lidt længere tid med en mindre pensel.
- Start med glaslister, og tag de større flader efterfølgende.
- Vinduerne skal males mindst to gange. Er der løbere og ujævnheder efter første omgang, kan du med fordel slibe dem ned, inden du maler for anden gang. Husk at tørre slibestøvet væk, før du maler igen.
- Overvej, om bundstykker og vinduer på udsatte steder skal have et tredje lag.