Sådan laver du en havedam til din have
Hvis du vil have en Vand i haven tiltrækker et rigt dyreliv, og så er vandet en kilde til næring for mange planter og Der er forskellige måder og størrelser, du kan lave en havedam på og i. Herunder kan du læse, hvordan du let kan skabe din egen havedam med få værktøjer og en form.
Hvorfor er det en god idé med en havedam?
Uanset om du vil have en vild have eller ej, så bidrager en havedam til et rigt dyreliv. Dette påvirker resten af haven i en positiv retning, der skaber bedre leve- og vækstbetingelser for planter, dyr og insekter.
Havedammen er altså med til at give din have større biodiversitet, da mange dyr, der normalt ikke søger ind i en have uden vand, pludselig vil komme på besøg. Herunder er det særligt padder, frøer og tudser, du vil få besøg af takket være havedammen.
Og det er faktisk rigtig godt. Skrubtudser spiser nemlig dræbersnegle. Så der bliver din have i højere grad fri for de invasive snegle.
Du kan også sætte fisk ud i din havedam, hvis den er stor nok og har de rette tekniske installationer. Men på den måde vil du også have et rigere dyreliv. Dog kan du være uheldig, at dyrelivet bliver så rigt, at en fiskehejre kommer på besøg og gør en ende på dine fisk. Men det er en anden snak.
Der er selvfølgelig også det menneskelige og hyggelige perspektiv i at have en havedam.Vand i haven giver bare en god og hyggelig stemning. Hvis du har en havedam og kan høre det rislende vand, kan det føles helt saligt at sidde i haven og nyde stemningen
Relaterede produkter
Sådan anlægger du en havedam med formstøbt bassin
Den nemmeste måde at anlægge en lille havedam i din have er ved at bruge et formstøbt bassin. Her køber du simpelthen bare formen, og så skal du i bund og grund bare grave den ned og gøre lidt ekstra. Det bliver ikke nemmere.
Men hvordan kommer du i gang med at anlægge din egen havedam? Det får du en trin-for-trin guide til herunder.
- Start med at undersøge det sted, hvor dammen skal placeres. Måske skal du have fat i kommunen, så du er sikker på, der ikke er kloakrør eller kabler gravet ned. Det afhænger også af, hvor dybt du vil grave. Men du skal undgå at placere dammen, hvor der løber tykke rødder, rør eller kabler.
- Når du har gjort det, skal du placere den formstøbte dam på jorden og markere, hvor der skal graves forskellige dybder. Jo færre forskellige dybder der er i den formstøbte dam, desto lettere at det at grave ud til dammen. Men uanset, så er det ikke en opgave, du ikke kan løse med lidt tålmodighed og snilde.
- Nu skal du så grave ud til havedammen. Her må du godt grave lidt dybere, end havedammen er. På den måde har du plads noget stabiliserende materiale under havedammen. Det er en god idé, at du flere gange sænker bassinet ned i hullet for at se, om det passer. Når det passer, så skal du videre til næste trin med havedammen.
- Når du er tilfreds med hullet, skal du fjerne sten og andet, der kan forvolde skade på bassinet. Sten og spidse rødder eksempelvis. Når du har gjort det, skal du fylde et lag sand i bunden af hullet. Det skaber en jævn og stabil overflade, som havedammens kanter kan hvile på.
- Så er du kommet til det mest spændende: Nemlig at sænke havedammen ned i hullet. Det er ret ligetil, men du kan med fordel få hjælp til det, så det bliver endnu lettere. Herfra skal du måle med et vaterpas, om havedammen er i vater. Du justerer ved at fylde sand i rundt om siderne og hælde vand ned til sandet, så lukker tæt og pakker sig godt.
- Når dammen ligger, som den skal, er det tid til at fylde vand i. Når det er gjort, kan du pynte rundt om din havedam, præcis som du ønsker. Du kan strø sten ud eller kaste blomsterfrø. Hvad end du har lyst til, og hvad end der passer til den have, du ønsker. Vild have eller ikke vild have.