Viden: Fiks dit knirkende gulv
Det knager og knirker, hver gang du går fra rum til rum i dit hjem. Det er, som sagt på godt dansk, træls. Heldigvis kan du selv komme problemet til livs, og det er faktisk ikke så svært endda. I de fleste tilfælde kan du udbedre problemet med en boremaskine og et par skruer eller en hammer og lidt søm.
Hvorfor knirker mit gulv?
Der findes flere forklaringer på, hvorfor netop dit gulv knirker. Det er sandsynligvis ikke din egen skyld, men snarere et problem der er opstået, dengang din bolig blev bygget. Medmindre du selv byggede dit hjem, naturligvis.
Hvis ikke dit gulv er lagt ordentligt, kan det knirke, når du træder på det. Det er den simple forklaring. Det kan også skyldes, at der har været ubalance i fugtigheden. Hvis din gulvbrædder var for tørre, da gulvet blev lagt, kan fugtigheden i dit hjem få dem til at udvide sig efterfølgende. Det får dem til at gå på hinanden og underlaget på en uhensigtsmæssig måde, og det kan høres ved en irriterende knirkelyd.
Omvendt kan dine brædder også have været for fugtige, og i takt med at de tørrer, vil de krympe. Mens de krymper, kan der opstå sprækker i dem, hvilket får dem til at knirke, når du går på dem.
Du kan også være så uheldig, at der er noget galt mellem undergulvet og selve gulvet. Altså er der en niveauforskel, der får dit gulv til at give sig, og det kan så høres ved den knirkende lyd.
Sådan får du dit knirkende gulv til at stoppe (med at knirke)
Her får du vores 5 bud på, hvordan du fixer dit knirkende gulv:
Underlaget
For at dit gulv skal holde op med at knirke, skal du sikre dig, at underlaget, som dit gulv ligger på, er helt plant. Det er første skridt. Hvis du eksempelvis har støbt dit eget betongulv, og du ikke har været grundig nok i arbejde med at gøre det plant, kan du være ude for, at dit nye gulv knirker. Her skal du altså udbedre den niveauforskel, der gør, at dit gulv knirker.
Banke eller skrue
Ofte sker der det, at det øverste lag – det vil sige det gulv, du går på – ikke lægger tæt med undergulvet. Dét problem er lettere at løse end ovenstående. Hvis du kan se de søm eller skruer, der holder gulvet fast til underlaget, kan du forsøge at banke eller skrue dem på plads igen. Dette kan afhjælpe problemet med det knirkende gulv.
"Dykke"-metoden
Hvis det er et søm, du vil have til at sidde endnu bedre, skal du ”dykke” det. Det vil sige, at du tager en hammer og en dyknagle. Dyknaglen placerer du oven på sømmet, og så banker du sømmet længere ned end overfladen på gulvet. På den måde har du ikke et søm til at stikke op fra gulvbrædderne.
"Proppe gulv"metoden
Hvis du kan lokalisere den bjælke, den ligger under gulvet, der hvor det knirker, kan du forsøge dig med en noget mere avanceret løsning. Her skal du ”proppe gulvet”. Det vil sige, at du borer med et propbor ned i gulvet lige over bjælken, som gulvet ligger på. Når du er kommet ned i en okay dybde, kan du skrue en skrue igennem gulvet og ned i bjælken. Dermed sidder dit gulv mere stabilt fast på underlaget. Bagefter skal du fylde hullet ud med lim og en prop, som du har lavet i træ i den tilsvarende størrelse. Dette er en sværere øvelse end at skrue gulvet bedre fast, og det kræver sandsynligvis lidt gør det selv-erfaring.
Du skal (måske) ikke gøre noget, hvis fugten får dit gulv til at knirke
Det kan lyde lidt paradoksalt, at du ikke skal foretage dig noget, hvis dit gulv knirker på grund af fugten. Det har dog en del sandhed i sig, det udsagn. Når du går ind i fyringssæsonen – når det bliver koldere, og du tænder for varmen – kan du dit gulv faktisk tørre af sig selv.
Det vil i så fald udbedre problemet, som fugten har forårsaget, og dermed burde den knirkende lyd stoppe. Hvis det ikke er tilfældet, kan det være, at dit gulv bevæger sig for meget sammen med skiftende temperaturer og fugtighed.
Her skal du gå kirurgisk til værks og skære det yderste af gulvpladerne af. Der vil altså blive mere plads, til at gulvet kan bevæge sig. Sørg for at fuge godt efter, så det ikke trækker, hvor du har beskåret gulvet. Fugemassen skal være en type, der kan udvide sig.