Guide: Sådan bygger du en kompostbeholder
Der er mange fordele ved at lave sin egen kompost. Først og fremmest bliver dit have- og køkkenaffald omsat til en sund, næringsrig muldjord, du kan sprede i bedene. På den måde slipper du for at bruge penge på kunstgødning, og det er ikke kun godt for pengepungen, det er også godt for miljøet. Har du fri lørdag eftermiddag? Mere skal du ikke bruge på at bygge din egen kompostbeholder. Heller ikke selvom det er første gang, du griber ud efter hammer og søm. Det er nemlig et godt begynderprojekt, du både kan starte og slutte med succes inden for et par timer. Her ser vi nærmere på, hvordan du trin for trin bygger din egen kompostbeholder.
Vil du kompostere dit køkkenaffald? Så skal du vælge en lukket kompostbeholder, som er sikret mod rotter.
Hvilken kompostbeholder skal jeg vælge?
Nogle vælger at lade haveaffaldet kompostere i en bunke direkte på jorden, mens andre foretrækker en lukket kompostbeholder. Fordelen ved sidstnævnte er, at komposteringsmaterialet bliver gemt af vejen – kønt er det nemlig ikke nødvendigvis at have visne gulerodstoppe og blomsterhoveder liggende til frit skue.
Mulighederne er mange, når det kommer til udformning og opbygning. Skal den færdige kompost trækkes ud i bunden af beholderen? Skal der være en låge, du let kan åbne? Det er nogle af de spørgsmål, du skal have afklaret, før du kan komme i gang med at kompostere.
Du kan også vælge at købe en færdigsamlet beholder i solid plast, men er du gør-det-selv-typen, er det oplagt at lave en selv. Det koster ikke mange kroner, og i denne guide viser vi dig, hvordan du bygger en lukket beholder i træ.
Byg selv kompostbeholder: Hvad koster det?
Du skal ikke bruge mange materialer til dit kommende byg selv-projekt. Afhængig af, hvilket træ du vælger, og hvor stor beholderen skal være, skal du regne med, at din nye kompostbeholder koster mellem 500-1.500 kroner.
Det er kun, hvis du virkelig vælger kvalitet, som sikrer en lang holdbarhed mod vind og vejr, at prisen maksimalt sniger sig op 2.000 kroner. Til gengæld er belønningen en kompostbeholder, der kan forsyne dig med gratis havejord de næste mange år.
Har du lommeregneren fremme? Så kan du hurtigt regne ud, at materialeprisen bliver tjent ind på kort tid. Det er nemlig ikke billigt at købe jord og kompost. Især ikke, hvis du har en stor have.
Byg din egen kompostbeholder
Før du kan glæde dig over besparelserne ved at blive selvforsynende med plantejord, skal kompostbeholderen bygges. Er du klar til at køre en tur i BAUHAUS efter byggematerialer? Her får du listen over det, du skal have med retur til projektet.
I denne guide kan du lære, hvordan du bygger en kompostbeholder, der er cirka en kubikmeter (1 x 1 x 1 meter). Det er nok til en almindelig have.
Materialeliste til dit byggeprojekt:
- 40 brædder (længde: 1,10 meter pr. bræt) til en lukket kompostbeholder,
- 30 brædder (længde: 1,10 meter pr. bræt) til en åben
- 4 stolper (ca. 100 x 100 millimeter)
- 4 stolpefødder
- Stolpebeton
- Fintmasket hønsenet (1 x 1 meter)
- Søm og skruer
Fra værktøjskassen får du også brug for et par ting.
Du har med stor sandsynlighed allerede sagerne liggende i skuret, for det er nemlig ikke mange hjælpemidler, du skal bruge.
Find dette værktøj frem:
Værktøjsliste
- Hammer eller boremaskine
- Sav
- Pælebor
- Tommestok
- Tømmerblyant
- Murerspand
- Murerske
- Arbejdshandsker
Værktøjet ligger parat, materialerne er klar til at blive sat sammen, men først må du beslutte dig for, hvor kompostbeholderen skal placeres. Det er ikke helt uden betydning, hvor i haven den får plads.
Tip til at vælge den bedste placering til din nye kompostbeholder
Kompost må ikke tørre ud, for omsætningen sker bedst ved relativ høj fugtighed. Derfor skal du ikke placere kompostbeholderen i direkte sol. Byg den på et sted, hvor den står beskyttet mod vinden, og gerne i skygge så den ikke tørrer ud.
Husk også, at beholderen ikke kan flyttes, når først du begynder at fylde bioaffald i den. Sæt den derfor et sted, hvor den ikke skæmmer for udsigten, men hvor du alligevel let kan komme til både at fylde og tømme den.
Sådan bygger du din egen kompostbeholder af træ
Den største udfordring ved at bygge en kompostbeholder i træ er, at materialet nedbrydes med tid, når det mærker regn, blæst og sol på daglig basis. Den står jo ude året rundt, og netop derfor er det en god idé at støbe stolpefødder i stolpebeton. Vil du have en kompostbeholder, der lever et langt og lykkeligt liv i haven? Så er det vejen frem.
Samtidig sikrer nedstøbningen også, at beholderen står stabilt og ikke kan væltes, når du henter frisk jord i den.
Du starter med at fatte pælebordet, og lave fire huller i jorden, så de udgør et kvadrat. Der skal være en meter mellem hvert hul, og hullerne skal være 60 centimeter dybe.
Lav derefter en betonblanding, fyld den i hullerne og placer stolpefødderne heri. Mens betonen hærder, kan du sætte dig i skyggen og drikke en kop kaffe.
Nu kan du montere de fire hjørnestolper i fødderne.
Så skal siderne samles
Pausen er slut, når betonen er hærdet, for så kan du montere de fire hjørnestolper i stolpefødderne. Står de stabilt? Herligt, så er du klar til at samle kompostbeholderens sider.
Har du købt brædderne i den rigtige længde, er det ligetil: Så monterer du blot træet på stolperne. Passer brædderne derimod ikke til punkt og prikke, måler du den rigtige længde af med tommestokken og laver en markering med tømmerblyanten, der viser, hvor træet skal afkortes. Sav til i den rigtige længde og monter brædderne et efter et.
Skal det gå stærkt, sætter du brædderne sammen med skruer og en boremaskine, men hammer og søm kan også fint bruges.
Beklæd alle fire sider, hvis du ønsker en lukket kompostbeholder, men lad fronten være åben, hvis du ønsker det modsatte. Du kan også sætte en låge på fronten, som kan åbnes og lukkes efter behov.
Til sidst skal der males
Se, hvor flot din hjemmebyggede kompostbeholder står! Godt arbejde. Vil du afslutte succesen med maner, kan du give træet træbeskyttelse til sidst. Det lukker årerne i de rå brædder, så vand ikke trænger ind i træet, opfugter og rådner.
Ønsker du en anden farve end den naturlige træfarve, kan du naturligvis også male kompostbeholderen. Det er flot at vælge den samme farve, som andre bygninger på grunden har, så hvorfor ikke male i samme nuance som haveskuret, hønsehuset eller børnenes legehus? På den måde integrerer du beholderen i haven, så den ikke kun er en praktisk hjælp, men også er flot at se på.
Vigtigt: Lav en rottesikret kompostbeholder med bund. Bygger du din egen beholder, skal du lægges hønsenet i bunden, så skadedyr ikke kan komme ind til grøntaffaldet.
Du har sikkert hørt forfærdelige historier om, hvordan kompostbunker tiltrækker rotter. Sådan behøver det heldigvis ikke at være.
Vil du undgå skadedyrene?
Den vigtigste regel er, at du aldrig smider madrester i bunken. Rådne tomater, ukogte kartofler og andet grøntaffald fra middagsbordet og køkkenhaven kan du sagtens lægge på komposten, men forarbejdet mad må undgås. Fiskeben, kød og brød skal for eksempel ikke genanvendes, hvis du vil holde rotterne fra have, hus og hjem.
Endnu et trick til at undgå uindbudte gæster er at vælge en rottesikret kompostbeholder med bund, så dyrene ikke kan grave eller gnave sig ind til godterne.
Som en afsluttende finish kan du lægge fintmasket hønsenet i bunden af beholderen, før du begynder at fylde den. Du kan også støbe en bund i beton, hvis du vil være helt sikker på, at skadedyrene ikke får succes med at bryde ind. Vælger du det, er det en god idé at støbe bundpladen, før du monterer siderne.