Guide: Sådan skal du slibe dit trægulv

Trægulvets tilstand kan nemt sætte stemningen for hele rummet, og med et grimt gulv vil al anden umage næsten virke omsonst. Heldigvis kan du rette op på elendigheden med en afslibning – i hvert fald i de fleste tilfælde, for nogle gange slipper du ikke for at skifte gulvet.

Hvornår skal trægulvet slibes?

Det korte svar er, at du skal slibe dit gulv, når det ser træls ud. Du kan måske være heldig at spare en behandling, hvis dit gulv er lud- eller oliebehandlet. Så kan en grundig afrens og en ny gang sæbe eller olie måske række til endnu et par omgange rundt om solen.

Hvis dit gulv til gengæld er hullet og ridset, eller dit lakerede gulv er blevet træt i lakken, kommer du nok ikke udenom en omgang med slibemaskinen.

Står dit gulv ikke til at redde? Her kan du læse alt om at lægge et nyt gulv.

Hvilken slibning kan de forskellige gulvtyper tåle?

Hvis du har et massivt trægulv et plankegulv eller et parketgulv, burde der ikke være noget i vejen for at give dem en lille slibning. Det er nemlig samme træ hele vejen igennem, og de fleste af den slags gulve kan sagtens klare en god håndfuld slibninger i løbet af en levetid.

Et lamelgulv har typisk en enkelt slibning i sig, hvis gulvet ellers er i ordentlig kvalitet. Der skal gerne være 3 millimeter tilbage af slidlaget efter slibning, hvis det skal blive godt. Det bør du sikre dig inden slibningen, for du risikerer at slibe igennem til næste trælag, og så står du alligevel og skal skifte gulvet. Bare mere akut. Du kan tjekke tykkelsen på slidlaget ved at kigge bag listerne, hvor gulvet måske gaber ind mod muren. Alternativt kan du måske bore et diskret hul et sted.

Et laminatgulv er lavet af pap med træmønstre trykt ovenpå, så dem kan du slet ikke slibe.

Sådan tjekker du dit gulv


Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit massive trægulv synger på sidste omgang, kan du måle det. Massive plankegulve er for det meste udstyret med not og fer, trævarernes svar på han- og hun, og det er afstanden ned til feren, der dikterer, om gulvet kan tåle endnu en omgang med slibemaskinen. Du kan tjekke gulvets tilstand ved at stikke end tynd klinge ned mellem brædderne. Der skal helst være en lille halv centimeter ned til fer, inden du sliber.

Hvis det ikke kan slibes mere, kan du lægge et nyt gulv oven på det gamle. Her kan du eventuelt vælge et klikgulv.

Guide: Sådan sliber du dit trægulv

Der er ikke meget gør-det-selv-guide i at anbefale, at du får en professionel til det. Det er ikke desto mindre dét, du skal gøre, hvis du tvivler på dine evner. Besparelse og stolthed kan nemlig nemt udeblive, hvis du får lavet noget makværk, en professionel alligevel skal forsøge at rette op på. Hvis han overhovedet kan.

  • Start med at banke alle søm, der sidder tæt på gulvets overflade, ned med hammer og dyknagle. Det kan nemlig hurtigt blive dyrt i slibebånd, hvis der sidder søm og stritter. Rester af tæppelim, spartel og fuge koster også voldsomt på slibebåndets holdbarhed, og det kan virkelig godt svare sig at få fjernet, inden du går i gang.

  • Vent med at leje maskinerne, indtil du faktisk er klar til at bruge dem. Det kan hurtigt løbe op, hvis du render og nusser med afdækning og dyknagler, mens de dyre maskiner står ubrugt hen.

  • Pas på, når du sænker slibemaskinen ned. En for hård nedsænkning vil resultere i en fordybning i gulvet. Det samme gælder pauser i bevægelserne. Når du kører med maskinen, kører du i roligt og stabilt tempo uden ophold. Pas også på, når du stopper ved panelet, så sliberen ikke står og graver sig ned. Den slags skader kan være uoprettelige.

  • Sørg for, at slibemaskinen er kalibreret ordentligt, så den ikke slår sig. Det vil give et skidt resultat, hvor du får slebet bølger i gulvet. Pas også godt på panelerne, når du sliber. De kan være svære at se for maskinen.

Gulvet skal optimalt set have tre slibninger. Først med grovkornet sandpapir på omkring korn 20, så en mellemkorn og til sidst en finslibning med korn 80-100. Men det kommer an på gulvets beskaffenhed, og det er en god idé at rådføre dig, når du lejer maskinen. Det er alligevel også der, du sandsynligvis køber dit sandpapir.

Du bør i udgangspunktet altid slibe på langs med træet, men det kan være nødvendigt at køre på tværs. Det kan igen være en god idé at rådføre dig med en forstandig om netop dit gulvs situation, inden du starter.

Hvilke maskiner og hvilket værktøj skal du bruge?

Selvom du måske siger, du skal have høvlet gulvene af, er det sandsynligvis ikke det, du skal. Det er kun til meget dårlige gulve, og det er i endnu højere grad et job for professionelle. Det, du skal bruge, er en slibemaskine. En båndsliber er det sandsynligvis det, du ender med at leje.

Båndsliberen er en stor maskine, du ikke kan komme tæt på panelerne med. Det kan du til gengæld med en kantsliber, så den slipper du heller ikke for at leje.

Mindre slibemaskiner kan også være en god idé, hvis du har svært ved at komme til bag rør og radiatorer med de større. Og så skal du huske, at gulvslibning er en støjende, støvet affære, så du bør også få åndeværn og høreværn med i kurven. Der er sandsynligvis en form for støvsugere på dine slibemaskiner, som du også bør se på, om der skal købes poser til.

Sådan efterbehandler du dit trægulv

Når du nu har gjort dig umage og slebet gulvet flot, bør du efterbehandle det, hvis du vil værne om dit hårde slid. De mest almindelige midler er lakering, oliering og ludbehandling.

Et lakeret gulv er modstandsdygtigt og nemt at holde, hvor et olieret gulv kræver lidt mere påpasselighed. Til gengæld er den nemt at friske et olieret gulv op.

En ludbehandling er egnet til lyse trægulve, og det er på alle måder en mere sart finish.

Relevante produkter

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto