Få styr på klædeskabe og garderober
De fleste, der har boet i samme hjem i årevis, har oplevet, at klædeskabet går fra velordnet og overskuelig til overfyldt og rodet. Det kræver nemlig kadaverdisciplin at holde orden og sortere garderoben efter aktuelle årstider - og måske vægte. Det er hårdt for krop og sind at skulle konfronteres med gamle minder og knuste kropsambitioner, hver gang skabshylderne buler nedad, eller indholdet læner sig faretruende udad.
Du kunne selvfølgelig også indrette dig efter din virkelighed og bygge en garderobe eller et klædeskab, der både er rummeligt og hensigtsmæssigt indrettet. Det behøver nemlig hverken være svært eller dyrt.
Læs mere herunder og bliv klogere på, hvordan du bygger dit eget klædeskab.
Hvilke overvejelser bør du gøre dig, inden du planlægger din garderobe?
Du bør naturligvis først og fremmest kortlægge dine behov og overveje din pladssituation. Er I flere, der skal bruge klædeskabet, kan I overveje, om I skal have hvert jeres skab, om I skal dele skabet lige over i to, eller om I kan dele hylder og skuffer på må og få. Det er nemlig vigtigt at overveje, inden du går videre i processen, for der kan være plads at hente på en deleløsning, mens der nok er mere komfort i at holde jere tøj og ting hver for sig.
Pladsen er naturligvis altafgørende, når du vælger skabsløsning. Har du god plads, kan du lade komfort og overskuelighed diktere dimensionerne og vælge et stort og rummeligt skab. Ja, måske er der endda plads til det forjættede walk in-closet, mange går og drømmer om. Sandsynligvis er det dog tilfældet, at pladsen er mere eller mindre sparsom, og derfor er du nødt til at få mest muligt ud af pladsen.
Men det er bestemt muligt at bygge et klædeskab selv i et praktisk og moderne design, hvor der er plads til alt dit tøj.
Hvilke overvejelser bør du gøre dig, inden du vælger dit nye klædeskab?
Start med at overveje, hvor dit garderobeskab skal stå. Det er nemlig vigtigt, når du skal afgøre, om du skal have skydedøre eller døre, der åbner som almindelige låger. Der er dog rigtig mange fordele ved skydedøre. Dels kan du åbne skabet, uden det kræver plads ud i rummet, og dels giver skydedørene et meget bedre overblik, da skabene kan åbnes mere.
Derudover får du typisk mulighed for et højere garderobeskab, da du kan få skydedøre, der går fra gulv til loft. Det er en god idé, selvom dine skabe typisk vil være noget lavere. Du kan nemlig give blikket hvile ved at smide familiens kufferter eller kasser med vintertøj ind bag lukkede skydedøre.
Nu skal du vælge elementerne til dit skab, og her bør du lade dine behov råde. Mange garderobeskabe spilder oceaner af plads på store rum til bøjlestænger, hvor det meste tøj kunne hænge på den halve plads i højden. Du kan eventuelt overveje, om du skulle have to rum i forskellige længder til bøjlestænger, hvor de lange kjoler kan få det ene, mens de kortere kjoler, skjorter og habitter sagtens kan have en håndfuld skuffer under.
Hvis du skal bevare overblikket og udnytte pladsen, bør du også inkludere en god portion skuffer i løsningen, da du her får god mulighed for at bevare overblikket, selvom du kommer i dybden.
Hvilke låger skal du vælge til et stort og rummeligt skab?
Det er igen en smagssag, hvilke låger, du vælger til din skabsløsning. Med mindre du har skråvægge eller andre særlige forhold, der gør, du ikke har frit valg på alle hylder.
Det er dog oplagt at overveje at få en spejllåge, da det er rart med et gulv til loft-spejl lige dér, hvor du alligevel klæder om.
Derudover bør du overveje kvaliteten af dine låger, for de kommer til at være store, og de kommer til at blive brugt dagligt, så det er en streg i regningen, hvis de virker vakkelvorne.
Hos BAUHAUS forhandler vi løsningerne My BAU, hvor du via hjemmesiden kan indtaste dine mål og derefter finde frem til din rette skabsløsning digitalt. Det er en nem og overskuelig tilgang, uanset om du er på jagt efter drømmeskabet eller det muliges kunst. My BAU er dansk håndværk og kvalitet, og du får en løsning, der holder til mange års slid og smækken med dørene.
Materialevalg til dit klædeskab
Hvis du selv vil bygge dit skab fra bunden, skal du måske i endnu højere grad passe på med at købe for billigt - eller i hvert fald i for ringe kvalitet.
Du skal først og fremmest finde nogle plader. Dels dem, indmaden i dit skab skal bygges af, og dels dem, du skal bruge til låger. Her må det være smag og pengepung, der dikterer valget. Krydsfinér er et stærkt og smukt materiale, men det er måske spild af ressourcer, hvis du gemmer det væk bag nogle låger.
Spån - eller OSB-plader er også et godt bud, og især OSB-pladerne har i de senere år fundet vej til danskernes boligindretning, da de kan være med til at give træfornemmelsen og stemningen af genbrug et løft. Uanset hvilken type plader, du vælger, kan du få skåret efter mål i dit byggemarked. Det er en rigtig god idé at overveje, for det er både relativt svært og besværligt at gøre selv.
Vil du gerne selv skære pladerne til, kan du leje eller købe en rundsav med en form for styring.
Derudover får du brug for nogle gode beslag og et godt skinnesystem, så skabet kommer til at stå godt og funktionelt. Sørg for at bruge nogle gode skruer, der er egnede til formålet - det vil sandsynligvis være en form for spånskruer, når du arbejder i træ.
Hvordan laver jeg et klædeskab/garderobeskab?
Det er i sagens natur svært at komme med en håndgribelig opskrift på et garderobeskab, når mål og dimensioner afhænger af dit design. Der er til gengæld nogle ting, der gør sig gældende for alle løsninger, og det er, at skabet skal være i vater og lod.
Det er desuden meget vigtigt, og det største pillearbejde ligger nok i at få lavet en lige sokkel. Det er også en god idé at fæstne selve skabet til væggen - især hvis du har børn. Der er nemlig store fare for, at skabet vælter uden fæstning til væggen, og der kan både små og store beboere komme til skade.