Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Regler for opsætning og anvendelse af brændeovne


Hvis du gerne vil have en brændeovn i dit hjem, er der en række love, krav og bestemmelser, som du skal følge. En brændeovn er rigtig hyggelig at have i hjemmet, men er den ikke monteret og installeret efter reglerne, kan den være farlig. Det er trods alt en jernkasse med levende ild inden i. 

Men når det så er sagt, så er der ingen farer på færde, hvis din brændeovn er installeret korrekt. Så det er vigtigt, at du sørger for, at den bliver det.

Hvis du vil blive skarp på alle love og bestemmelser for opsætning af en brændeovn, så læs med herunder.

 

De vigtigste regler for opsætning af både brændeovn og pejs

Når det kommer til “brændeovn-regler”, så er det ikke et valg, men det er et krav, at du følger dem. Og det er ikke kun i forhold til opsætning af en ny brændeovn. Det gælder også for gamle brændeovne. 

Hvis du har en brændeovn fra før 2003, kan du læse mere specifikt om dette nederst i guiden. 

Det er vigtigt, at du omkring brændeovnen og gulvet foran den har materiale, der ikke er brændbart. Reglerne for belægning med ubrændbart materiale siger:

  • Det ubrændbare materiale skal gå mindst 300 mm frem foran lukkede ildsteder, som for eksempel brændeovne
  • Det ubrændbare materiale skal gå mindst 500 mm frem foran åbne ildsteder, som for eksempel pejse
  • Materialet skal desuden gå mindst 150 mm ud til hver side af fyringsanlæggets åbning

På den måde sikrer du, at dit gulv ikke bliver beskadiget eller i værste fald antænder på grund af varmen fra din pejs eller din brændeovn. 

Din brændeovn skal også have en bestemt afstand til din væg. Men det afhænger af den brændeovn, som du har valgt. I den monteringsvejledning, der følger med til din brændeovn, kan du se, hvor langt fra væggen den skal monteres. 

Og apropos montering af brændeovn, så skal du altid informere en skorstensfejer, hvis du installerer en brændeovn i dit hjem.

Læs her, hvordan du får succes med en væghængt brændeovn.

Relaterede produkter

Prøvningsattest er påkrævet til brændeovne


For at sikre at alle brændeovne i Danmark overholder kravene til forurening og særligt partikelforurening, skal brændeovnen leve op til en såkaldt prøvningsattest. 
I 2008 indførte man dette krav. Det betyder, at alle brændeovne skal testes på et laboratorium, inden de må blive solgt og monteret i danske hjem. Partikelforurening er en af de største gener ved optænding af brændeovne, og derfor skal brændeovnen skabe så lidt forurening som muligt. Det gør den, hvis den lever op til en prøvningsattest. 

Udover at din brændeovn skal leve op til kravene i prøvningsattesten, så må den pågældende brændeovn også kun udlede 4 gram partikler per kilo afbrændt træ. Hvis du vælger en mindre forurenende brændeovn, der er svanemærket, må denne kun udlede halvt så mange partikler per kilo afbrændt træ. 

Bemærk også, at dette gælder alle brændeovn. Køber du derfor en gammel brændeovn fra før 2008, så skal du stadig sikre dig, at den lever op til kravene. Ellers må du desværre ikke installere brændeovnen.

Skal du tørre brænde? Læs om tørretiden på brænde her.

Må jeg selv installere min brændeovn?


Hvis du tænker, at du vil spare penge på installationen af din nye brændeovn, så har du faktisk lov til det. Der er ingen regler for, om du må installere din brændeovn. Men det betyder ikke, at det er nogen god idé. 

Der er nemlig mange krav og bestemmelser, som installationen skal overholde. Og det er uanset, om det er dig selv eller en fagmand, du får til at udføre opgaven. 

Uanset hvad du vælger, giver det mening, at du søger rådgivning hos dem, der ved noget om det. Spørg forhandleren af brændeovnen, eller spørg din lokale skorstensfejer. Skorstensfejeren skal under alle omstændigheder godkende installationen bagefter, så du kan lige så godt få hjælp af ham eller hende fra start af. 

Skorstensfejeren vil efterfølgende rense din skorsten en gang om året. Men det er individuelt, så det kan være, din skorsten skal renses oftere. Men uanset hvad er du forpligtet til at oplyse til en skorstensfejer, at du selv har eller har fået installeret en ny brændeovn. 

Ny lov i 2021: Brændeovn fra før 2003 skal nedlægges


For at komme luftforurening fra gamle brændeovne til livs har et flertal i Folketinget vedtage, gamle brændeovne skal skrottes eller nedlægges. Det vil sige, at har du en gammel brændeovn fra før 2003, så skal du skifte den ud eller nedlægge den. 

Miljøministeriet vurderer, at der er omkring 700.000 brændeovne i Danmark, og af dem er omkring 260.000 produceret og installeret før 2003. Her vurderer man, at gamle brændeovne udsender fem gange så mange partikler og dermed forurener meget mere, end nye brændeovne med moderne filtre gør. 

Hvis du er i tvivl, om du ejer en brændeovn fra før 2003, anbefaler vi, at du tager kontakt til din lokale skorstensfejer. 

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto