Radonguide: Slip af med den radioaktive gas
En radioaktiv gas, der fra undergrunden siver op i folks huse, giver lungekræft og kan måske give børn leukæmi. Det lyder tarveligt, men det er ikke desto mindre, hvad radon er for en størrelse. Under istiderne er store stykker af det norske grundfjeld blevet trukket med ned i den danske undergrund, hvor det nu ligger fint og hviler - for de flestes vedkommende. For der er lige de sten, der indeholder det radioaktive radium - som er henfaldsproduktet fra uran. Det er nemlig her, balladen opstår, for når radium henfalder, bliver det til radon - og da radon er en gas, har det nemt ved at trænge op igennem jorden og ind i vores boliger.
Undersøgelser peger i retning af, at 350.000 villaer, rækkehuse, klyngehuse og kædehuse har for meget radon i boligen. Den radioaktive gas er en trussel mod de huse, der har 'jordkontakt'. Det er altså stuen og kælderen, der står for skud og ikke folk på fjerde sal.
Sundhedsmyndighederne anslår, at cirka 300 danskere hvert år mister livet til radonrelateret lungekræft. Til sammenligning blev godt 180 danskere dræbt i trafikken i 2017.
Radonspærre: Hvad er kravene for radonsikring?
Hvis dit hus er fra 1998 eller senere, er det et lovkrav, at huset skal være radonsikret. Kravet går på, at du skal have en membran under huset, så gassen ikke kan trænge op. Der er tale om en såkaldt radonspærre, som er en tyk, slidstærk plastikmembran, der lægges som en dug over fundamentet - enten helt eller delvist. Beslutninger om forskellige typer af membraner, hvordan de skal lægges, og hvordan der skal tætnes hele vejen op, bør du helt og aldeles overlade til professionelle.
Hvis du bygger hus i dag, lyder anbefalingen, at du også gør klar til yderligere tiltag som radonsug, hvis det nu skulle vise sig, at du har for meget radon i boligen. Et radonsug suger kort sagt luften under huset væk og leder det ud i det fri, hvor gassen ikke kan ophobe sig og dermed er harmløs.
Relaterede produkter
Hvordan finder jeg ud af, om jeg har for meget radon i huset?
- Et radonindhold på under 100 Bq/m³ betyder, du kan ånde lettet op. Her er du længe fint kørende, hvis du bare husker hyppige udluftninger - og det skal du jo alligevel for indeklimaet.
- Et radonindhold 100-200 Bq/m³ betyder, at du bør sætte ind overfor problemet. Du kan overveje løsninger som ventilation og tætning af fundament og rørsammenføringer. Hvis ikke det rækker, skal du overveje et radonsug. Sundhedsstyrelsen anslår, at det koster 10.000-50.000 kroner, afhængigt af hustype og omfang.
- Et radonindhold på over 200 Bq/m³ bør få dig til at gå lidt mere drastisk til værks med det samme - eksempelvis med et radonsug.
I alle tilfælde kan det være en god idé at søge hjælp ved en fagmand, hvis du tumler med et radonindhold på over 100 Bq/m³.
Min nabo har testet for radon - bør jeg så også?
Bare fordi din nabo har fået foretaget en radonmåling betyder det ikke, at du vil få samme resultat. Der kan nemlig være store forskelle meget lokalt, da du måske kan have et stykke grundfjeld i undergrunden, som din nabo ikke har. Måske har du nogle mikroskopiske revner i fundamentet også. Hvis du vil være sikker, skal du lave din egen måling. Og hvis din nabo har for meget radon, bør du skynde dig.
Hvordan laver jeg en radonmåling?
Radon kan hverken ses, smages eller lugtes, så du skal ud og måle med apparater, hvis du vil blive klogere på radioaktivitet i dit indeklima. Du kan bestille radonmålere på nettet, og sundhedsstyrelsen anbefaler de såkaldte dosimetre. De skal ligge stille på samme sted i 8-12 uger, og så skal de sendes retur til virksomheden, der så giver dig svar.
Det er bedste at måle radon i vinterhalvåret. Dels er du mindre tilbøjelig til at lufte ud, og dels vil dit varme hus suge radon op af den kolde undergrund på grund af trykforskel. Derfor kan du altså få en falsk negativ, hvis du måler om sommeren.
Du kan også få elektroniske radonmålere med display, men de er ikke anbefalede til at foretage en måling. Jan Menigmand er nemlig både nysgerrig og utålmodig, så han vil sikkert gå og aflæse måleren i tide og utide, og det betyder både, at der bliver flyttet på den, og at et højt tal nok vil føre til flere udluftninger, hvilken gør undersøgelsen misvisende.
Nu skal du have placeret dine dosimetre, og her skal du følge anvisningerne nøje. De vil nok sige, at de ikke må stå på gulvet, i direkte sollys, tæt på radiatorer og døre og vinduer. En radonmåling kommer nok til at stå dig i 500-1.500 kroner, afhængig af husets størrelse og radonmålerfirmaets pengebegær.
Hvordan kan jeg sikre mig mod radon i boligen?
Hvis du har for megen radon i luften, er det ikke ensbetydende med, at du bor i Tjernobyl. Du kan sagtens nedbringe mængden af radon med de ovennævnte metoder. Udluftning, ventilation eller radonsug til de hårde tilfælde. Hvis du sætter ind med ventilation, er det vigtigt, at du får lige så meget luft ind i huset, som du lukker ud. Ellers opstår der undertryk, og det vil være med til at suge endnu mere radon op i huset.
Har du først haft radon i huset, kan det være svært at finde hvile ved tanken om usynlige, kræftfremkaldende, radioaktive gasser. Derfor kan det være en god idé med en radonalarm, der varsler dig, hvis niveauet bliver for højt, og dine foranstaltninger har svigtet.