Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Pergo-gulv: Bliv klogere på laminatgulvets moder

Jetski, jacuzzi, Ping-Pong, Velcro og Frisbee er blevet synonym med produkterne, men det er faktisk firma- og produktnavne, som har sneget sig solidt ind i vores sprog. Sådan var det også med Pergo-gulvet, der i mange år var synonym med laminatgulve. Disse gulve hed også pergo-laminat. 

Historien om Pergo

Historien om Pergo-gulvet er fin. Det skulle ikke undre nogen, om der om få år tilbage foreligger et manuskript til en voksenkomedie. Scenen er sat. Vi er på laminatfabrikken Perstorp i Sverige i midten af 1970'erne. Før lå verden for dens laminatproducerende fødder, men nu er markedet tilsyneladende mættet. Ingen ønsker at beklæde alt i tynde lag af kunstigt træ længere, og fabrikken er i dyb krise. Der skal drastiske ting til, og ledelsen nedsætter en komité af krøllede hjerner, der skal komme på nye anvendelsesmuligheder for tynde lag af kunstigt træ og dermed redde fabrikken. 

Idé-77, hedder gruppen i dejlig 1970'er-stil, og de kommer på et væld af mere eller mindre komiske idéer, der involverer laminat i alt fra ishockey til opbevaring af korn. Lige da det ser allersortest ud, kommer idé nummer 23; Perkett Laminatgulv. 

Produktet udvikles. Det kommer på markedet. Det bliver en succes, og der er glade dage på fabrikken. Gulvet får sit navn fra Perstorp Gulve, og nu går gulvene deres sejrsgang over hele verden, for alle vil have et laminatgulv. 

Relaterede produkter

Hvad er et Pergo-gulv?

I dag har den svenske gulvproducent en lang række gulve på markedet, og i dag er vinylgulve også en del af sortimentet. Men det vil nok altid være laminatgulvene, kunderne forbinder Pergo-navnet med. Men hvad er laminat så?

Pergo-laminat er lag af papir og harpiks - eller andre materialer, der under højt tryk og høje temperaturer bliver trykt sammen til modstandsdygtige plader. Varmet og trykket får harpiksen til at trænge helt ind i papiret, og du får stærkt og modstandsdygtigt materiale, når harpiksen hærder. De trælignende mønstre, strukturer og aftegninger, du finder i laminat, er snyd og bedrag. Men derfor kan det nu stadig være godt.

Nå, tilbage til gulvene, som består af plader til overfladebeskyttelse, mønstre, slagstyrke, bagsidestabilisering og en kerne af HDF, som er en for tæt spånplade. De mange lag bliver trykt sammen under varme og med en form for harpiks, så gulvene får deres afvisende overflade. Derfor er pergo-laminat så slidstærkt og populært.

Hvorfor vælge Pergo?

Der mange gode grunde til at vælge Pergo-laminat, ligesom der kan være mange gode grunde til at vælge gulve fra en konkurrerende producent. De to vigtigste grunde til at vælge pergo-laminat er til gengæld pris og styrke. Du får et billigt alternativ, der kan tåle nogle tæsk, ligesom du slipper for at skulle græde over spildt mælk. I hvert fald på grund af gulvet.

Prismæssigt ligger svenskerne lidt i den dyrere ende i midten af skalaen, og det er nok meget passende i forhold til, hvad du får. Pergo-gulvene er svenske, og derfor får du også nogle materialer, som er godkendt og passende til danske standarder for indånding af syntetiske sager.

Men dit valg af gulv bør i grund basere sig på smag, behov og pengepung, og det er ikke navnet på gulvproducenten, der afgør, om du bliver glad for gulvet. Det er nok i højere grad, hvordan pergo-gulvet klarer det slid, du udsætter det for. Derfor er det også vigtigt, du får overvejet kvalitet og hårdhed, inden du køber, hvis du har børn, kæledyr og klodsede tendenser. Det er nemlig, modsat massive trægulve, svært at rette op på skader, ridser og huller på et laminatgulv. For ikke at sige umuligt.

Pergo-gulvene lægges som svømmende gulv på et undergulv, og klik-systemet gør det let at gøre det selv.

Find alt inden for gulvunderlag hos Bauhaus

Hvordan lægger jeg et Pergo-gulv?

Pergo-gulve er klik-gulve, og de er guf for gør-det-selv-folk. De er nemlig skabt med henblik på, at glade amatører kan lægge dem, uden det kan ses efterfølgende. Pergo-gulvet skal lægges som svømmende gulv, og det er ikke ligeså sjovt, som det lyder. 

Det betyder nemlig, at pergo-gulvet ligger "løst" ovenpå et undergulv. Du mærker som gulvbruger aldrig, at gulvet ikke er sømmet fast, men det betyder, at brædderne kan få lov til at ligge og arbejde lidt, så det ikke buler og bølger, når det udvider sig.

Sådan gør du:

  • Start med at gøre underlaget grundigt rent, og det er vigtigt, der er helt rent, inden du lægger nyt pergo-gulv, for grus og småsten kan lave masser af skade dernede. Tjek, hvor jævnt undergulvet er. Underlagets tilstand er vigtig for gulvets endelige resultat. Det er også vigtigt, at du ikke får lagt pergo-gulvet helt ud i spænd med væggene, for så kan det ikke give sig. Du bør bruge afstandsklodser, så der lige er en halv centimeters penge til murværket.

  • Lad dine gulvbrædder stå i rummet i 48 timer, inden du begynder at lægge pergo-gulvet, så brædder har tilpasset sig klimaet, inden du lægger dem. Det er vigtigt, så de ikke trækker- eller udvider sig helt vildt, når du lige har lagt dem. Mål gulvet, og dividér med bræddernes bredde, så du slipper for at stå med små, trælse stumper til din sidste bane.

  • Start med at lægge dit undergulv. Køb gerne noget i en kvalitet, der matcher dine forventninger i forhold lyddæmpende, isolerende og absorberende egenskaber. Det er ikke synderligt svært at lægge, og du skal bare bruge en hobbykniv til arbejdet. Det er vigtigt, at undergulvet bliver lagt i ét jævnt lag, der dækker hele underlaget.

  • Start med at lægge de første tre baner helt præcist, men med lidt afstand til væggen, så du ikke får forplantet eventuelle skævheder til pergo-gulvet. Brug en rettesnor i stedet. Efter de tre baner kan du lægge stykket ind mod væggen, og nu har du et lige og stabilt udgangspunkt. Du kommer sandsynligvis til at skulle tilpasse et hav af brædder, og en god kapsav er en god investering. Det er en god idé at starte næste bane med den afskårne stump fra den forrige, med mindre den er kortere end cirka 40 centimeter. Der bør også mindst være 40 centimeters forskydelse mellem samlingerne i de forskellige baner. Husk nu at nyde de tilfredsstillende klik, dine pergo-gulve giver, når alting falder på plads.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto