Optimér varmeapparaterne, og sænk forbruget
Man kan ikke undvære radiatorer, og heldigvis kan de påskønnede varmeapperaterne sagtens overleve i mange generationer. Varmeapparatet indeholder nemlig ikke ilt, så de ruster derfor aldrig - og derfor har masser af hjem stadig støbejernsradiatorer fra centralvarmens indtog i 1920’erne. Det kan dog give god mening at skifte mindre dele som termostater ud, da nyere teknologi kan have betydning for både velvære og pengepunge samt miljø og klima. Læs mere her.
En radiator holder i princippet evigt. Det kan dog sagtens være, det giver god mening at skifte radiatoren og ikke mindst termostater ud med tiden.
Reparation af radiatorer
For mange driftsansvarlige i ejendomme er der fra tid til anden problemer med varmen, så ger gennemgår vi de tre mest hyppige problemer og løsninger*.
- Ét af de mest almindelige problemer med varmeapparaterne opstår, når ventilnålen bag termostaten sætter sig fast. Det kan nemt løses ved at skrue termostaten af og massere nålen lidt, indtil den ubesværet bevæger sig ind og ud. Den kan sidde godt fast, og det kan være, du må skubbe eller slå forsigtigt på den med håndtaget fra din skruetrækker.
- Manglende varme kan også skyldes, at pakdåsen i radiatorventilen trænger til at blive smurt eller skiftet. Hvis nålen til termostaten ikke kan trykkes ind, eller trækkes ud, skifter du blot hele pakdåsen ud.
- Endelig kan den manglende varme også skyldes, at der er kommet luft i systemet. Det forhindrer det varme vand i at løbe ind i radiatoren, der derfor bliver koldt og larmende. Her skal udluftningsventilen lige drejes lidt, indtil der begynder at løbe vand ud. Husk at påfylde vand i centralvarmeanlægget, hvis der ikke er direkte fjernvarme i bygningen.
Varmer radiatoren ikke, er der gode odds for, at ventilnålen har sat sig. Oftest skal den nare masseres lidt - hvis problemerne da ikke skyldes en for gammel pakdåse.
Skal der nye radiatorer til?
Det kan, af komfortmæssige og æstetiske årsager, svare sig at skifte de gamle støbejernsradiatorer ud. De gamle, massive varmeapparater i støbejern arbejder med strålevarme, mens nyere radiatorer har konvektionsvarme, der opvarmer og cirkulerer luften. Det betyder, at indeklimaet bliver betydeligt bedre for beboerne.
Det vil som oftest komme på tale at skulle skifte radiatorer i forbindelse med store ændringer i varmesystemet. Går I eksempelvis fra naturgas eller oliefyr til luft til vand-varmepumpe eller jordvarme, er der god grund til at etablere et system, der fungerer effektivt ved lavere temperaturer. Her kan det godt give rigtig god mening at kigge på varmeapparaterne også.
Skal I have nye termostater?
Hvor det måske ikke altid kan betale sig at skifte varmeapparaterne, kan det næsten altid svare sig at kigge på regnskabet, når det gælder termostaterne. Nye, elektroniske termostater kan barbere tæt på en fjerdedel af varmeregningen ved mere effektivt varmebrug og muligheden for at skrue ned i de perioder, hvor stuerne er tomme. De sænker temperaturen med fire grader om natten og i arbejdstiden, hvis du indstiller dem til det.
En elektronisk termostat, kan måle temperaturen præcist og sænke varmeudgifterne. Termostaten sænke automatisk temperaturen om natten og i arbejdstiden.
Opnå besparelser med elektroniske ventiler
I skal regne med, at I kan opnå en besparelse på varmeforbruget på 22 procent ved at udskifte manuelle radiatorventiler med nye elektroniske, mens besparelsen ligger på cirka 15 procent, hvis der er gamle termostater på varmeapparaterne. De otte procents besparelse kommer ved at sænke temperaturen med fire grader 15 timer i døgnet – fem dage om ugen. De resterende kommer blandt andet ved mere effektiv temperaturføling**.
Indkøbsprisen på en ny, elektronisk termostat ligger på 3-400 kroner, og er der termostater i lejligheden i forvejen, modsat de manuelle greb, kræver det ikke meget arbejde at installere de elektriske ditto. Er der manuelle radiatorventiler, kræver det sandsynligvis, at varmeapparatet skal afmonteres og udstyres med nye ventiler, så her er det altså noget mere omstændeligt. Til gengæld er gevinsten desto så meget større.
Både almene boliger, ejerbolig- og andelsboligforeninger kan søge om energitilskud til udskiftning af termostater. Kontakt jeres energiselskab, og tal med dem om muligheder og betingelser for tilskud, inden I går i gang med at udskifte .
I BAUHAUS forhandler vi både radiatorer, ventiler, termostater og tilbehør.´
*Kilde: Energistyrelsen
**Kilde: Danfoss