Oplev fordelene med et vedligeholdelsesfrit hegn


Et godt hegn er rart at have, men glæden ved hegnet kan sjældent måle sig med alt det bøvl og vedligeholdelse, der følger med dit plankeværk. Hvis du bare lader stå til, bliver dit hegn hurtigt et moment over forfald og forgængelighed. Rådne brædder og stolper, der skal skiftes. Maling og træbeskyttelse, der skal på. Skidt og alger, der skal af. Når du er færdig med den ene tjans, skal du i gang med den næste.

Naturmaterialer har tjent os godt i årtusinder, men de kræver unægteligt en del af os. Men det behøver ikke at være så trist alt sammen, for du kan få et vedligeholdelsesfrit hegn, der tilbyder en bøvlfri afskærmning.

Inden du kommer for godt i gang...


Inden du går i gang med at hamre stolper i jorden, er det en god idé at undersøge, om du overhovedet er i din gode ret til at sætte hegn op. Der kan være ting i din lokalplan, der forbyder det, ligesom din grundejerforening kan have holdninger til dit vordende hegn.

Er det et vedligeholdelsesfrit hegn i naboskel, du går og drømmer om, skal du også tage en snak med naboen. I skal nemlig være enige, og I skal i udgangspunktet også dele udgiften. Begynder tingene at gå i hårdknude, kan du konsultere hegnsloven, så du ved, om du har retten med dig. Ender det helt galt, må I have fat i hegnsynet, der er en samling synsmænd, som afgør hegnstvister, inden det ender i en islandsk saga. Det koster dog lidt penge, og det er hegnsynet, der afgør, hvem der skal betale.

I udgangspunktet må hegnet maksimalt være to meter højt i skel, med mindre I er enige om, at det skal være højere.

Få målt grunden grundigt op, og undersøg de forskellige hegnsløsninger. Er der højdeforskelle på grunden, bør du finde en løsning, der kan komme til at se pæn ud, selvom det går op og ned.

Skal du have et hegn i komposit?


Komposit er populært valg til de vedligeholdelsesfri hegn. Komposittræ består af træ, plastik, bindemiddel og farvestof, og indholdet af plastik gør materialet modstandsdygtigt overfor vind og vejr. Komposittræ kan fås i planker, der ligner træplanker til forveksling. I hvert fald på afstand.

Fordelene ved komposit er, at du får et stærkt, billigt og miljøvenligt resultat, der holder i mange år. Ulemperne er, at komposit falmer, uden du kan gøre noget ved det. Ja, komposit er vedligeholdelsesfrit, men du bør vaske hegnet mindst en gang om året for at holde skidt og alger i ave.

Relaterede produkter

Skal du have et hegn i stål?


Rustfri stål og andre metaller er også en mulighed, hvis du vil undgå for meget bøvl og vedligehold. Det er holdbart som bare pokker, og det kan fås i mange forskellige former og udtryk. En løsning med rionet og beplantning kan også være en pæn løsning, men beplantningen skal måske have pleje, og så ryger det vedligeholdelsesfrie lidt af projektet.

Et stålhegn skal også doseres med omtanke, hvis du ikke vil have fornemmelsen af at sidde i et fængsel, når du er i haven.

Skal du have et hegn i polyrattan


Flet af rattan var på højeste mode i de gode, gamle dage, og i de senere år har polyrattan vundet mere og mere indpas i de danske have. Modsat sin organiske fætter er polyrattan lavet af plastik og kan derfor tåle det danske klima uden at falme, forgå eller slå sig alt for hurtigt.

Da polyrattan i sagens natur er fletværk, egner hegnet sig måske mere som læhegn end som hegn i skel. Et polyrattan-hegn virker mindre som en mur eller et plankeværk, og du kan fornemme, hvad der sker på den anden side, hvis du sidder tæt på.

Skal du have et hegn i genbrugsplast?


Et hegn i plastplanker er noget af det nærmeste, vi kommer den totale vedligeholdelsesfrihed. Plastplankerne kan tåle en hulens masse tæsk, og som et af de få materialer i verden kan det faktisk tåle at få med højtryksrenseren.

Ulemperne er, at det er plastik, og det kan du se og mærke. Nogle planker vil måske også have tendens til at falme hurtigt, og det er svært at rette op på.

Skal du have et hegn i hærdet glas?


Et glashegn ville ærligt talt være et temmelig excentrisk valg i skel, men det kan måske give god mening, hvis du mest er på jagt efter læ. I hvert fald hvis du gerne vil bevare din udsigt. Matteret glas er også et oplagt valg, hvis du gerne vil have privatliv men beholde en masse lys på terrassen.

Ulemperne ved glas er, at materialet er halvdyrt. Og går det i stykker - ja, så går det altså for alvor i stykker. Men hærdet glas er dog et temmelig holdbart materiale alt i alt.

Lav stolperne ordentligt, så du slipper for bøvl


Du kan nøjes med stolpespyd, hvis dit hegn ikke skal være særlig højt. Kommer du over en meter i hegnshøjde, skal du have en ordentlig forankring, hvis det skal holde. Når du fundet dit hegn, kan du se, hvor stolperne skal stå i forhold til hinanden. Stolper skal nedgraves til frostfri dybde, og det vil sige 90 centimeter. Det kan på det kraftigste anbefales, at du bruger et pælebor til opgaven. Er det et stort hegn, eller jorden hård, kan du også leje et pælebor med motor, hvis det nu ikke er noget, du tænker, du får brug for at have i skuret.

Nu skal du vælge, om du vil støbe stolperne fast med beton, eller om du vil stampe dem fast med stabilgrus. Det kan ikke understreges nok, at dine stolper skal stå fast og være i vater. Fiksér gerne stolperne, hvis du støber med beton, for betonen må gerne lige hærde i et par dage.

Da vi er ved at bygge et vedligeholdelsesfrit hegn, skal stolperne naturligvis være i et vedligeholdelsesfrit materiale.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto