Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Opgrader hjemmet med trådløse afbrydere


I en digital tidsalder, hvor alt skal være online, og vi vil have strøm her, der og alle vegne, er det intet under, at der i nybyggede boliger er langt flere afbrydere, end der er i de ældre hjem. I 1940'erne skulle man måske bruge lidt strøm til lidt lys og en radio, mens 1970'ernes typehuse skulle kunne klare et tv, en lavalampe og en el-kniv oveni hatten.

I dag har vi hver især et væld af dimser og behov, der skriger på strøm og komfort, og derfor har de trådløse afbrydere fået vind i sejlene.

I daglig tale kalder mange trådløse afbrydere for trådløse stikkontakter. Det hedder en trådløs afbryder, og er du på jagt efter trådløse stikkontakter, er det altså en trådløs afbryder, du skal bruge. 

Hvad er en trådløs afbryder (stikkontakt)?


Det lyder som det rene nonsens eller science fiction, men den trådløse afbryder findes allerede i dag. Eller, det er måske en sandhed med modifikationer, for det er i højere grad afbryderen end stikket, der er trådløs.

En trådløs afbryder er kort fortalt en afbryder (nogle vil kalde det en stikkontakt, det er det ikke), du kan placere hvor som helst. Afbryderen er forbundet med enten en særlig stikkontakt eller dit lampeudtag, så du kan slukke loftlyset fra sengen eller tv'et fra den anden ende af stuen.

Faktisk kan du forbinde hele dit hus, så du kan tænde og slukke for lys og strøm i hele hytten med ét tryk. Du kan endda gøre det fra en nøglering, hvis det skal være helt nonchalant. IHC Wireless, som standarden herhjemme hedder, har 10-50 meters rækkevidde mellem enhederne - afhængigt af bygning og møblement. Egentlig rækker de 300 meter i fugleflugt, men murværk og især armeret beton kun hurtigt dæmpe rækkevidden.

Relaterede produkter

Hvad har trådløse afbrydere af fordele og ulemper?

 

Det siger næsten sig selv, at det både er behændigt og belejligt at kunne betjene lys og apparater derfra, hvor det giver mest mening for dig. Det er ligesom at have en fjernbetjening til fjernsynet. Det er dog ikke den eneste fordel, for det er uhyggeligt nemt at installere dine trådløse afbrydere. Bevares, du skal i gang med en skruetrækker og slukke på relæet, men der skal hverken bores eller trækkes ledninger.

Du må endda selv installere afbryderne, så du slipper for at komme i kløerne på en håndværker. Er du på nogen måde usikker på simpelt el-arbejde, bør du dog se, om du kan havne i kløerne på en fagmand. Du kan læse lidt om, hvad du må, og hvordan du gør, her på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

Den komfort og snilde, afbryderne tilbyder, koster naturligvis, og det er da også en markant højere pris, du skal regne med at betale for dine trådløse afbrydere, når de netop skal være trådløse. Hvis vi har de helt små sko på, kan det også være, du af æstetiske hensyn kommer til at skifte de andre afbrydere, når den trådløse er funklende ny at se på. 

Philips Hue er et alternativ til de trådløse afbrydere, og her er mulighederne virkelig mange. Udover at tilføre hjemmet en Dubai-vibe med kulørte lamper, kan du programmere og koble lyset i en uendelighed. 

 

Hvad koster trådløse afbrydere?

Du skal nok regne med, at du skal op med læderet, hvis du vil have trådløs betjening derhjemme. Omvendt er det heller ikke gratis at trække nye kabler og ledninger rundt i huset, og hvis de skal fræses ind i væggen, der derefter skal spartles og males, ser regnskabet ikke så slemt ud.

Det er gode, gamle Lauritz Knudsen, der er førende på det danske marked, og deres serie af trådløs betjening hedder IHC Wireless. I 2018-priser skal du regne med, at en kombidæmper koster i nærheden af 800 kroner, en stikkontakt godt 700 kroner, et lampeudtag i nærheden af 600 kroner og en trådløs afbryder omkring 500 kroner.

Det kan altså hurtigt rende op, hvis du hvis du vil have trådløs betjening i hele huset, men du kan sagtens installere det lidt ad gangen - og så koble til og programmere om i takt med, at der kommer flere dele til.

Der findes andre måder at slippe for at bevæge sig unødigt efter afbrydere, og et alternativ kunne være Philips Hue. Det er også nemt at have med at gøre, og her sidder trådløsheden i dine pærer, der via en såkaldt bridge og din Wi-Fi-router lader sig betjene via en app. Philips Hue byder på mere end bare belejlighed, for her er der virkelig om Smart Home-teknologi for alle pengene.

Du kan programmere dit lys til alt muligt, du kan koble det op til stemmebetjening, og du kan tænde og slukke lyset i huset i Bogense, hvis du sidder i Bangkok og frygter tyveknægte. Det er dog også en intelligens, der kommer med en pris, for Philips Hue er heller ikke billigt. Du kan dog nogenlunde overkommeligt komme i gang med en startpakke med en bridge og et par pærer.

Kombikontakten ser hverken køn eller brugervenlig ud, når den står nøgen og klar til programmering, men det er heldigvis ikke så svært, når du ved, hvad du skal trykke på. 

Sådan monterer du en trådløs afbryder


Start med at fjerne den gamle afbryder. Eller, start med at slukke for strømmen på relæet. Vil du ikke slukke hovedafbryderen, bør du som minimum først tjekke med et multimeter, om det er livsfarligt at stikke en skruetrækker i kontakten.

Den gamle afbryder skulle gerne være nem at fjerne med en lille stjerneskruetrækker. Ledningerne bør du nemt kunne trække ud, når du har trykket knapperne ind. Den trådløse monteres i stedet - med rød, sort og eventuel jordledning i de rigtige huller, og herefter skruer du dåsen fast.

Nu skal du til at programmere dine afbrydere, og her skal du bruge A-knappen. Hvis vi først siger, du skal koble en trådløs controller til et lampeudtag, skal du trykke på A-knappen og herefter inden for fem sekunder vælge, om det er øverste eller nederste bjælke, du vil programmere. Når du har valgt bjælke, skal du trykke på A-knappen på dit lampeudtag, og når begge dioder blinker, er de parret. Tryk på A igen, og så er du klar til leg.

Du kan kombinere og kode i ét væk, så du kan betjene lyset og strømmen, præcist som du ønsker. Du kan også lave såkaldte scenarielinks, hvor du kan indstille lyset i flere rum, så du får det præcis, som du ønsker med et enkelt tryk. Der er virkelig mange muligheder for at tilpasse lyset.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto