Nyt gulv? Bliv klogere, inden du vælger

Klæder skaber folk, og gulve skaber rum. Der findes et utal af stile og materialer at vælge imellem, og du bør gøre dig nogle overvejelser, inden du vælger dit nyt gulv. Dit gulv har stor betydning for stemningen i dit hjem. De påvirker din syns-, føle- og høresansen: Gulvene kan nemlig få et rum til at virke lyst og imødekommende, dunkelt, stort, småt, stressende og alt derimellem.

I denne guide bliver du klogere på:

  • Gulvtyper til våderum
  • Gulve til stuen og køkkenet
  • Prisen for nyt gulv
  • Hvordan du selv lægger nyt gulv

Hvilket gulv skal jeg vælge?

Der er mange - ja, faktisk rigtig mange faktorer, der spiller ind, når du skal vælge gulv. Vi har naturligvis den klassiske treenighed med smag, behag og pengepung, der absolut har noget at skulle have sagt, men derudover skal du også forholde dig til rummet, dets brug og et eventuelt tidligere gulv.

Er der en flot, pæn og plan overflade under gulvet, har du mere eller mindre frit valg på alle hylder - så længe konstruktionen kan bære det. Skal gulvet lægges på strøer, skal det være et bærende gulv.

Der findes et utal af forskellige materialer med forskellige fordele og ulemper, og vi er nok nødt til at begrænse os til de gulve, der er oplagt til gør-det-selv-arbejde, og materialer som terrazzo, beton og epoxy bør overlades til professionelle.

Gulve til de våde rum

Til vådrum bør du bruge et uorganisk materiale. Enten et af de ovennævnte eller fliser, klinker eller vådrumsvinyl. Ingen af delene er for alvor egnet til gør-det-selv-arbejde i vådrum, da der er mange faldgruber i forhold til vådrumssikring, afløb og fald på gulvene. Vådrumsvinyl skal svejses af en fagmand.

Der er ingen kære mor, hvis du har lavet klamphuggeri, så du skal kun give dig i kast med vådrummene, hvis du er mere end almindeligt fiks på fingrene. Enkelte gulvproducenter siger, de har fremstillet et trægulv, der kan tåle tilværelsen i badeværelsets vand og damp, men der bør du også lade en fagmand komme til, så du er dækket ind under garantier.

Læs også: Hvilken gulvbelægning er smartest på dit badeværelsesgulv?

Relevante produkter

Gulve til stuen og køkken

Stuen og køkkenet kan bære mange forskellige materialer og du har derfor rige valgmuligheder  for at finde din egen stil. 

Fliser

Ønsker du et flisegulv i din entré eller køkken, kan du godt forsøge at lægge det selv. Det er i udgangspunktet et semisvært stykke arbejde, hvis finishen skal være god, men der findes løsninger, hvor fliserne er fastgjort på net, så det er nemmere at lægge. Et flisegulv er nemt at rengøre, vedligeholdelsesfrit og holder sig pænt i mange år.

 

Smukke og naturlige trægulve

Trægulve er det klassiske valg, og det er en smuk, behagelig og tidløs løsning. For det meste. Et trægulv er naturligvis ikke bare et trægulv, og der findes også myriader af typer, materialer og prisklasser, du skal forholde dig til, inden du vælger.

Hvis gulvet skal lægges på strøer eller bjælker, skal det som tidligere nævnt være et bærende gulv. Det betyder, at træet skal være stærkt nok til at kunne bære vægten af mennesker og møbler, og her er der for det meste tale om massivt træ gulv eller sammensatte plankegulve. Måske en form for lamelbrædder. Et massivt plankegulv kan holde i evigheder, og der skal rigtig mange afslibninger til, før det begynder at blive et problem. Lamelgulve har 1-3 afslibninger i sig, afhængigt af kvaliteten, før du kommer igennem slidlaget. Et plankegulv er bærende og skal lægges på strøer. Det er et smukt, men dyrt, gulv, der kan holde i generationer.

Så har vi de trægulve, der skal lægges på et plant undergulv af enten beton eller krydsfiner. Her vil der enten være tale om et svømmende eller fastgjort gulv. Et svømmende gulv er overhovedet ikke lige så festligt, som det lyder. Det betyder, at gulvet ligger på et skridsikkert og absorberende underlag, mens det til gengæld ikke er gjort fast nogen steder. Det betyder, at gulvet kan ligge og arbejde i forhold til udsving fugt og temperatur. De fleste svømmende gulve lægges med en form for klik-system.

De fastgjorte gulve bliver limet eller sømmet fast til undergulvet, og det er mest stavparketgulve, som eksempelvis en sildebensparket, der får den arbejdstunge behandling i dag.

 

Billige og slidstærke gulve

Så har vi alle bastarderne. Det være sig vinylgylve og laminatgulve, der som gulvenes gøgeunger oftest giver sig ud for at være træ. De er billige, slidstærke og nemme at montere, og vinylgulve har i det hele taget mange fordele, som du kan blive klogere på i vores guide om vinylgulve. Til gengæld kan du ikke reparere på det, og slid vil på længere sigt afsløre deres sande ansigt.

Endelig har vi materialer som kork og linoleum, der sandsynligvis skal lægges som limede gulve.

 

Er du i tvivl om hvilket gulv, der er det rigtige for dig?

Book en rådgiver fra Bauhaus

Hvad koster det at få lagt gulv?

Det er i sagens natur svært at komme med et konkret bud på, hvad det koster at lægge gulv. Det er materialer og arbejdstimer, der koster, og de dyrere materialer er typisk også mere løntunge, når de skal monteres. Det kræver eksempelvis godt træ og mange timer, hvis du skal lægge et plankegulv eller en sildebensparket.

Er det til gengæld et vinylgulv med klik-system, du er brændt varm på, koster det 33.000 kroner. Det er naturligvis en absurd udmelding, og du kan ikke bruge den til alverden, men tallene er faktisk ikke trukket ud af den blå luft. Udregningen er lavet ud fra et tænkt scenarie, hvor der er købt materialer i BAUHAUS fra midterste hylde, og vores håndværker tager 450 kroner i timen. Han kan lægge de 120 kvadratmeter gulv på 20 timer.

  • Gulv: 120 x 180 = 21.600
  • Undergulv: 120 x 19,95 = 2394
  • Arbejdsløn: 20 x 450 = 9.000
  • Totalprisen lander på 32.994 kroner

Tip: Læg hertil eventuelle fodlister og fjernelse af gamle gulve.


Det er overkommeligt gør-det-selv-arbejde at lægge et svømmende gulv. Især hvis det har et godt klik-system til at hæfte sammen med.

Hvordan lægger jeg selv gulv?

Det er nogenlunde overkommeligt at lægge et svømmende gulv selv, og de fleste gulve kommer med en form for klik-system, der gør det nemt at lægge.

  • Start med at afklimatisere gulvet. Det må meget gerne ligge i lokalet i 48 timer, inden du går i gang med at lægge det. Så har det tilpasset sig fugt og temperatur. Brug smalle brædder eller små mønstre i små rum. Læg brædderne i husets længde. Hvis du lægger dit nye gulv ovenpå et eksisterende, skal du huske at måle, så du er sikker på, det ikke bliver for højt til dørene.

  • Sørg for, at underlaget er helt rent og pænt, inden du starter. Herefter lægger du dit absorberende undergulv. Start med at lægge din første bane med not-siden udad, så de næste rækker kan hæfte på. Brug afstandsklodser, så der altid er plads til, at gulvet kan udvide sig. Den nødvendige afstand burde stå på produktet.

  • Du kommer sandsynligvis til at skulle skære din planke til i længden, og den afskårne del starter du næste bane med - hvis den er længere end 40 centimeter. Du bør i øvrigt altid lægge samlingerne forskudt med en afstand på cirka 40 centimeter. Bane nummer to skulle gerne give et tilfredsstillende 'klik', når brædderne hæfter sig ved. Den lyd bliver du aldrig træt af, og det er heldigt, for du kommer til at høre den mange, mange gange, før du er færdig.

  • Værktøjet, du skal bruge, kommer naturligvis an på materialet, men en god kapsav er næsten uundværlig til gulvlægningen. En hammer og en træklods til at lægge imellem er også svær at komme udenom.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto

Produktdatablad

Dokumentet åbnes i en ny fane, vil du fortsætte?
Ja
Indtast postnummer
Levering til