Alt om mørtelfuger – Sådan vedligeholder og udskifter du dem
Vedligeholdelse af mørtelfuger
Uanset hvad skal du løbende reparere skader på dine fuger. Mangler fugerne nogle steder, kan det gå ud over murstenene, der i sidste ende kan gå i stykker. I værste fald bliver dit murværk utæt og sårbart overfor frost- og fugtskader, da det ikke kan holde nedbør ude.
Relaterede produkter
Sådan skifter du mørtelfuger
De forskellige typer mørtelfuger
Hvis du vil have det optimale resultat ud af dit fugearbejde, skal du vælge en mørteltype, der minder om den, der er brugt i dit murværk. Det handler blandt andet om, at mørtlen skal have samme styrke, da en svagere mørtel ikke vil kunne holde til belastningen fra hele konstruktionen, og det kan forårsage skader på muren.
Det er svært som uerfaren at se, hvilken type mørtel der er brugt. Vi anbefaler, at du kontakter en professionel murer, der kan guide dig, hvis du vil være helt sikker.
Helt overordnet set skelner man mellem to typer af mørtel: Hydrauliske og ikke-hydrauliske mørteltyper.
I hydrauliske mørteltyper tilsætter man vand, og når mørtlen tørrer, gør bindemidlet i mørtlen det stærkt og fast. Det mest udbredte bindemiddel er cement. Ikke-hydrauliske bindemidler er eksempelvis kalk, og der er det kuldioxiden i luften, der får mørtlen til at hærde.
Der findes også hybridmørtler, hvor to tredjedele af mørtlens styrke kommer fra hydrauliske bindemidler, og den sidste tredjedel fra ikke-hydrauliske. Det er mængden af bindemiddel i mørtlen, der bestemmer mørtlens egenskaber: Hvor nem den er at arbejde med, og hvor stærk den er.
Vi anbefaler altid, at du kontakter os, inden du vælger mørtel, så vi sammen kan finde den helt rigtige løsning til dig.