Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Tips til boligindretning: Giv træmøblerne varme med bejdse


Boligindretning har i de seneste mange år været et område, hvor danskerne har lagt store mængder tid, kræfter og penge. Hjemmet er da også derfra, vor verden går, og tendensen har bevæget os væk fra den stringente, nordiske minimalisme, og boligindretningen er nu blevet sjovere, billigere og langt mere personlig. Hertil er folk i højere grad begyndt at bejdse træ og især træmøbler og havemøbler.

I efterhånden et par år har bæredygtighed været overlæggeren i mange folks indretning af stuen, og det har betydet masser af planter, skind, nips og naturlige materialer. Den tendens fortsætter, men samtidigt er vi begyndt at bevæge os lidt væk fra det kølige udtryk, som de lyse træsorter giver. Valnød og røget eg er eksempelvis to nuancer, der virkelig ser ud til at vinde frem i år, for de mørke træsorter kan være med til at give din stue et varmt, patineret og personligt udtryk.

Du behøver ikke at kassere dine gamle møbler, hvis du vil give indretningen af din stue et løft. Det er nemlig ligetil at bejdse dine træmøbler, så de får en mørkere, varmere farve. Og dét er bæredygtigt.

Skal jeg overhovedet bejdse mine træmøbler?


Ved at bejdse så farver du træet på en måde, så du bevarer de smukke aftegninger og mønstre, som gør de massive træmøbler til noget særligt. Inden du går i gang, skal du gøre op med dig selv, om du nu er sikker på dit valg. Det kan nemlig være svært at fortryde, hvis du bejdser dit møbel, for bejdsen trænger ind i træet – og holder sikkert længere end tendensen med mørkt træ. 

Det er måske ærgerligt at bejdse et antikt egetræsbord, mens du ikke skal ligge søvnløs over at give dit lyse bord fra starten af årtusindet en overhaling med den varme pensel. Men det er naturligvis op til dig selv. Det kan i nogle tilfælde også få billige træmøbler til at fremstå mere elegante og eksklusive på grund af den mørke, dybe farve, som bejdsen giver træet. 

Relaterede produkter

Hvilken bejdse skal jeg vælge til mine træmøbler?


Der findes bejdse i et utal af farver og typer, men de mest almindelige er vandbejdse, spritbejdse og bejdselak. Den største forskel på vand- og spritbejdse er tempoet, du skal arbejde i. Vandbejdsen er nemmest for de glade amatører, for det skal gå meget stærkt med spritten – og så sker der nemt fejl.

Bejdselak er, som navnet også antyder, bejdse og lak i ét og samme produkt. Du sparer derfor et trin i processen, men til gengæld har du ikke samme muligheder for at justere på farve og udtryk, som du har med ren bejdse.

Du kan nemlig blande flere bejdsefarver og fortynde eller forstærke bejdsen efter behov. Det er i øvrigt en rigtig god idé at teste farven på et sted på dit træmøbel, der ikke er så synligt. Farven kan nemlig variere lidt - afhængigt træets sort og beskaffenhed af dine møbler. Der kan også være en anelse nuanceforskelle på dit træ, når du får lakeret det færdigbejdsede produkt.

Hvordan bejdser jeg borde og forskellige møbler?


Inden du går i gang med at give dine møbler - det kan også være dine havemøbler i ræ - en overhaling, skal du have renset træet ned. Det vil sige, at alle former for gammel lak eller maling skal væk. Brug en malingfjerner og skrab, skrub, vask, og skyl møblet det bedste, du kan.  Når træet er helt tørt, skal du i gang med sandpapiret, og her skal du godt op i korn, for det skal helst være fint sandpapir. Når du så har fået fjernet al støv og puds, er du klar til næste skridt.

Bejdsen skal blandes, og her er det som sagt måske at foretrække, hvis du blander det op med vand. Det er nemmere at arbejde med, hvis du ikke har prøvet det før. Sprit fordamper hurtigt, så det skal gå meget stærkt, og så er det nemt at begå fejl. Inden du når hertil, burde du også have iført dig plastikhandsker, for bejdse er noget skidt at få af fingrene. Og at få af i det hele taget.

Nu skal møblerne så bejdses, og her må du hellere holde tungen lige i munden. For at opnå det bedste resultat på dine træmøbler skal arbejdet nemlig udføres nogenlunde hurtigt. Ellers risikerer du overgange, der ser ærgerlige ud, og de er svære at slippe af med. Hvis dit træmøbel kan skilles ad, kan du overveje at gøre det og så bejdse delene individuelt – for nemhedens skyld.

Du kan bruge en klud, svamp eller pensel til at påføre farven, og du skal altid stryge på langs af træets åreretning eller fibre. Så at sige langs træets natur. Når du har bejdset færdig, skal du gnide bejdsen ind, indtil træet virker tørt. Hvis du have møblet mørkere, kan du bejdse det én eller flere gange til. Bare du overholder tørretiderne. Det er i øvrigt en god idé at røre regelmæssigt i bejdsen.

Skal jeg lakere bagefter?


Om man er til blanke overflader i sin boligindretning, er en smagssag. Men du bør lakere dit møbel, når du har bejdset det, uanset om du kan lide det lakerede look eller ej. Et bejdset træmøbel smitter nemlig af, hvis det får lov til at stå ubehandlet hen. Heldigvis findes der masser af mat lak, hvis du er mere til det udtryk.

Når du har bejdset din træmøbler, lakerer du med en god pensel. Igen langs fibrene. Når lakken er tør, sliber du møblet ganske forsigtigt med fint sandpapir, og så giver du det endnu en gang lak.

Hvis det er en bordplade, du har med at gøre, bør du give det en tredje gang – igen med en slibning i mellem. Det samme gælder, hvis du vil bruge dit møbel til en af de andre helt store tendenser indenfor boligindretning i år; potteplanter. Det er jo næsten ikke til at bære, hvis din hårde flid skal skæmmes af ringe og fugtskjolder fra en sjusket omgang med vandkanden. 

Kan jeg fortryde bejdsen igen?


Hvis det nu er det lyse look, der om 5-10 år atter dikterer din indretning af stuen, kan du måske slibe den mørke bejdse af. Hvis dit møbel er af en hård træsort, er bejdsen nemlig ikke trængt så langt ind, og så kan du få farven væk med fint sandpapir. Du skal dog være opmærksom på, at det er stort arbejde, når du skal have farven væk fra alle kanter og kroge. Men hvem ved, måske er det en afsyring eller ludbehandling, der vil holde din indretning ajour til den tid.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto