Bestil julegaver senest d. 19. december kl. 19.00 for levering inden jul – Gælder kun lagervarer.

Murstensvæggen: Muren der kan holde i 100 år


I Danmark er villaveje med røde og gule murstenshuse noget af det mest almindelige, du kan finde på din vej rundt i landet. Murstensvæggen er den mest populære facadetype i Danmark, og det skyldes blandt andet, at mursten og murstensvægge er ekstremt holdbare. Hvis en murstensvæg er korrekt opført, kan den sagtens holde i hundredvis af år. Derudover har murstensvægge nærmest intet behov for vedligeholdelse.

Hvorfor er murstensvæggen så populær?


Når snakken falder på holdbarhed og praktisk anvendelighed i forbindelse med murstensvægge, er der enormt mange fordele ved netop en murstensvæg. Der er naturligvis også et par ulemper, men fordelene overstråler ulemperne betydeligt.

En murstensvæg og mursten er meget holdbare. Det vil sige, at de sjældent går i stykker, og så holder de i lang tid. Bliver din murstensvæg kun udsat for det, som det danske klima kaster efter den, skal den nok holde i mange hundrede år. Mursten er nemlig gode til at optage og afgive varme, og det samme med fugt, som de både kan afgive og modtage uden at tage skade. Mursten bliver nemlig kun meget sjældent angrebet af råd, og det er en af grundene til, at de holder så længe.

Mursten kræver stort heller ingen vedligeholdelse, det er som regel kun den omkringliggende mørtel, der gør det. Skulle uheldet dog være ude, er enkelte mursten i en hel væg relativt nemme at udskifte. Desuden har mursten en stærk modstandsevne overfor ild, og dermed er dit hus mere brandsikkert, end hvis det var lavet af træ.

Hvor murstenene er meget holdbare, er det desværre lidt en anden snak med fugerne mellem stenene. Ikke at de er skrøbelige, men det er som regel dem, den er gal med, hvis der er noget galt med muren. Fugerne kan eksempelvis blive angrebet af murbier eller blive porøse med tiden. Hvis det sker, er du nødt til at udskifte fugerne.

Er mursten kan også i nogle tilfælde blive frostsprængt, og hvis stenen bliver ødelagt, er du nødt til at skifte den ud. Det kan du eller en fagmand sagtens, udfordringen er mere at finde den samme type mursten, som din murstensvæg er lavet i. Samme problem kan du stå overfor, hvis du skal lukke et hul fra et vindue eller en dør i din murstensvæg.

Relaterede produkter

Levetid og vedligeholdelse af din murstensvæg


En murstensvæg kræver stort set ingen vedligeholdelse. Mere præcist kan det ikke siges. Dog kan du være uheldig, hvis vejret virkelig bider fra sig, at en mursten bliver frostsprængt. Men som regel er det fugerne mellem murstenene, den er gal med, hvis der endelig er noget galt. Oplever du, at dine mursten bliver angrebet af alger, kan du vaske dem af med vand. Du må for alt i verden ikke bruge en højtryksrenser, da det kan ødelægge fugerne.

Hvis du vil vide, hvordan man vedligeholder sin murstensvæg belagt med pudsemørtel, kan du finde information her.

Når vi siger, at murstensvægge kan holde i hundredvis af år, så er det ikke bare noget, vi finder på. Rundt omkring i Europa er der fundet murstensbygninger, som er blevet begravet under sand og efter at være blevet gravet fri, fint kan stå selv. Her snakker vi bygninger, som er mere end 1000 år gamle. Mursten er og bliver et meget solidt materiale at bygge huse i, og derfor er det så populært både i dag og for 1000 år siden.

Overfladebehandling til murstensvæggen


Hvis du ønsker at give nyt liv til dit murværk, er en overfladebehandling en fin måde at gøre det på. Der er forskellige behandlinger, du kan give din mur en opfriskning, og som hver har sine særlige kendetegn som en rå murstensvæg. 

Berapning er en type overfladebehandling, hvor mørtellaget bliver påført muren i et meget tyndt lag, enten med et stålbræt eller trækbræt. Når laget er smurt på væggen, bruger du en fugtet græskost og fejer i diagonale bevægelser hen over væggen. Det efterlader din murstensvæg med et tyndt lag mørtel, der er jævnt og har sport efter kosten.

Filtsning, som det så mundret lyder, er en anden type overfladebehandling, hvor du med et filtsebræt – et bræt beklædt med filt – kører mørtel med roterende bevægelser hen over murværket. Resultatet bliver, at murstenene fremstår mere tydelige, end de gør ved berapning.

Med vandskuring påfører du en blank murstensvæg mørtel. Dernæst skurer du overfladen med en våd mursten, og netop deraf stammer behandlingens navn. Det giver dig en flot finish med en jævn overflade, da den hårde sten har trykket eventuelle ujævnheder flade sammen med mørtlen. Du kan læse mere om vandskuring her.

Sækkeskuring er en anden type skuring, hvor du skurer væggen med et sækkelærred. Forskellen på denne type overfladebehandling og vandskuring er, at murstenene er mere fremtrædende, og der kun er en antydning af mørtel eller bindemiddel på dem.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto