Møl: Sådan slipper du for møl derhjemme
Møl er som udgangspunkt ganske fredelige og knap så farvestrålene sommerfugle, der flakser rundt og flyver mod lyset. I Danmark har vi op mod 80 forskellige arter møl, der på hver sin måde gør sig mere eller mindre uheldigt bemærket.
Møl er nemlig ikke farlige, men de er skadedyr, da de kan forvolde stor skade på vores hjem, inventar og fødevarer. Derfor gør rigtig mange mennesker rigtig meget ud af at undgå at få møl indenfor. Er det af samme årsag, at du læser med, så kan du roligt blive hængende.
Klædemøl, pelsmøl, melmøl og sågar müslimøl er bare nogle af de møl, vi bliver plaget af i Danmark. De har deres navne efter det, de elsker at spise. Og dermed ødelægge.
Når vi taler om bekæmpelse af møl, er forebyggelse lige så vigtigt. Det er nemlig lettere at holde møl ude, end det er at få dem væk. Men uanset hvad, så får du svar på, hvordan du kommer af med eller undgår møl herunder.
De forskellige møl i Danmark
Hvis du oplever, at der er huller i dit tøj og sågar dine møbler, er det nok fordi, du har haft besøg af klædemøl og pelsmøl. Klædemøl og pelsmøl lægger deres æg i dine møbler eller dit klædeskab. Når larverne klækkes, bliver de født i et stort tag selv-bord af tekstiler, som de mæsker sig i. Desværre for dig, så er disse tekstiler dit tøj og dine møbler.
Når møl lever i skabe og skuffer - eller din sofa - så laver de revner og sprækker, i takt med at de spiser sig igennem dine sager. Der opstår huller i tøjet, og desværre er skaden tit så omfattende, at du er nødt til at smide dine ting ud.
Hvis du oplever huller i tøjet, kan det også være de såkaldte pelsklannere, der er på spil. De har ikke noget med møl at gøre, men de spiser også og laver huller i dit tøj.
Er det i stedet i din mad og særligt mel, nødder, rosiner og müsli, at du har møl, så er det en anden slags møl, der er på spil. Melmøl og müslimøl elsker stort set alt den slags mad, du har stående i skabe og skuffer. Her lægger melmøl eksempelvis sine larver og æg i din mad, og så spiser larverne løs, så snart de er klækket.
Møllenes larver trækker lange spor efter sig, når de spiser af og bevæger sig rundt i maden. Derfor kan du ikke spise maden efter et mølangreb. Hvis du altså skulle have lyst til det.
Relaterede produkter
Sådan undgår du møl til at starte med
Den bedste måde at slippe af med møl på, er ved at undgå at få dem ind. Først og fremmest kan du med fordel sørge for, at det er svært for voksne møl at komme ind i dit hjem. Om sommeren kan du sætte et insektnet op, når du har døre og vinduer åbne. Derudover kommer du langt med regelmæssig rengøring.
Jo bedre du kommer omkring de svære steder med støvsugern og sørger for, at der ikke ligger krummer og madrester i din sofa, jo færre møl og insekter får du ind.
Sørg for, at du kun putter rent tøj ind i dit skab. I beskidt tøj kan der sidder alt muligt ubehageligt inklusiv larver og æg fra møl.
Hvis du vil holde møl ude af din mad, skal du sørge for, at du opbevarer det forseglet. Plastikbokse, der lukker helt tæt, er det oplagte valg hertil. Det gør også, at hvis du er uheldig, og du får noget mad med hjem, hvor der allerede er møllarver i, så kan de ikke brede sig til resten af din mad.
Hvis du både opbevarer din mad forseglet og tjekker regelmæssigt, skal du nok holde møllet fra fadet. Som man siger. I køkkenet gælder det også, at du skal gøre rent og fjerne mel- og kornrester fra skuffer.
Hvordan slipper du af med møl i dit hjem?
Hvis skaden er sket, og du er under angreb af møl, så er der heldigvis noget, du kan gøre. Uanset om du har møl i tøj, møbler eller mad, er der forskellige måder, du kan bekæmpe møllene på.
Lad os starte med tøjet. Hvis du har små huller i dit tøj, kan du godt regne med, at det er pelsmøl eller klædemøl, der har været på spil. Hvis dit tøj stadig kan bruges, er du heldig, ellers er du nødt til at smide det ud.
Men alt det andet tøj, du har i skabet, det skal vaskes. Møl, larver og æg dør ved en omgang i vaskemaskinen. Jo varmere, jo bedre, men det vigtigste er bare, at det bliver vasket. Det, der ikke tåler vask, skal du sende til rens.
Du kan også putte dit tøj i fryseren, inden du vasker det. Ved -18 grader i op mod tre dage vil alle møl og larver være døde. Denne metode kan du også brug til sofapuder, tæpper og lignende.
Hvis du har møl i dine møbler, skal du støvsuge dem godt og vaske det, du kan. Eller lægge det i fryseren. Det kan være nødvendigt at bruge et kemisk mølmiddel.
Hvis du har møl i maden, skal du smide al den mad ud, som du mistænker for at være inficeret. Derefter skal du gøre grundigt rent.
Hvis du har været under et stort angreb af møl, kan du være nødt til også at bruge gift. Det anbefaler vi dog ikke, når det handler om bekæmpelse af møl i køkkenet. Sørg i stedet for at rydde op, gøre rent og smide alt maden ud. Det skal nok få bugt med møllene, og du risikerer ikke at komme galt afsted med giften.