Mineraluld og isolering: Alt du skal vide

Mineraluld har traditionelt set været og er et populært materiale at isolere med. Der findes nærmest ikke den type isoleringsopgave, du ikke kan klare med mineraluld. Mineraluld er nemlig ekstremt effektivt til at holde på varmen, og derfor kan du bruge det til så mange forskellige typer opgaver. 

Når du arbejder med mineraluld, skal du bare være meget opmærksom på sikkerheden. Det kan give længerevarende gener, hvis du arbejder med mineraluld uden handsker, lange ærmer eller maske. Generelt skal du bare holde det fra din hud.

Men hvis du gør det, har du et særdeles fremragende isoleringsmateriale. Læs mere om mineraluld og dens mange egenskaber herunder. 

Hvad er mineraluld?

Mineraluld dækker over både stenuld og glasuld, og det er en kombination af de to isoleringstyper. Mineraluld er på mange måder det samme som candyfloss. Det smager bare ikke af sukker, og så er det en dårlig idé at spise det. Men det er produceret på samme måde, hvor sten og glas er varmet op, indtil det smelter. Det hele snurrer rundt og trådene skaber i sammensætning den færdige mineraluld. 

Denne måde at producere isolering på giver dig et billigt og effektivt produkt. Og derfor er mineraluld så populært. Desuden er materialet brandsikkert. 

Mineraluld bliver brugt til at isolere lofter og vægge. Det er både indvendig isolering og udvendig isolering. Du kan også bruge mineraluld til at isolere dine aftræks- eller varmerør. Som sagt er der mange muligheder. 

Det er bare vigtigt, at mineralulden ikke bliver våd, for så forsvinder mange af de gode egenskaber. Det samme sker, hvis mineralulden bliver presset sammen. Mineralulds isoleringsevne er i høj grad baseret på at holde luften inde i ulden varm, og den evne forsvinder, hvis ulden bliver trykket for hårdt sammen. Det er også derfor, at gammel mineraluld skal skiftes ud fra tid til anden, når det ikke længere lever op til isoleringskravene.

Relaterede produkter

Hvordan bruger man mineraluld? 

Mineraluld er ekstremt nemt at arbejde med. Du skal i og for sig bare have det rette udstyr til at beskytte dig selv, og så skal du have en lang kniv. Gå efter en, der har bølgeskær, så glider kniven igennem isoleringen så let som en leg.

  • Med din kniv kan du skære din mineraluld til, så den passer til det område, du gerne vil isolere. Det er eksempelvis omkring rør og spær, der stikker ud fra vægge.

  • For at få den bedste isoleringsevne ud af din mineraluld, skal du skære det så lige som muligt. På den måde kan ulden ligge helt tæt op ad hinanden. Og det giver den bedste isolering. 

Det er bare vigtigt, at der ikke opstår kuldebroer via koldt materiale i isoleringen. Det skal du være meget opmærksom på. 

Hvilke typer mineraluld findes der?

Dit valg af mineraluld afhænger af, hvad du skal bruge det til. Den mest almindelige form for mineraluld er den bløde batt. Her får du en type mineraluld, der kan bruges overalt i huset, så længe du efterfølgende beskytter det med gipsplader eller anden beklædning. 

Der findes også en hårdere type batts, der i højere grad kan tåle tryk og sågar, at du går på dem. De bliver typisk brugt til isolering ned mod jorden samt til gangbroer. 

Hvis du skal dække et stort område med isolering, kan du med fordel bruge en hel rulle med mineraluld. Her ruller du det bare ud, og så er et stort areal dækket på ingen tid. Det er dog knap så anvendeligt, hvis du arbejder på et mindre område. 

Til gengæld kan du få en smal rulle - eller en strimmel isolering - som du kan bruge på netop trange steder. Særligt omkring vinduer eller døre ved fugesprækkerne, er isoleringsstrimler smarte at bruge. Hvis det er helt umuligt at komme ind til det område, der skal isoleres, kan du også sprøjte granulat ind i hulrummet. Men det er ikke noget, privatpersoner bare kan kaste sig ud i.

Derudover findes der også mineraluld, der er limet fast på alufolie, som er særligt anvendeligt på rør og andre områder, hvor der kan opstå kondens. 

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto