Det er desværre ikke muligt at benytte Click & Collect fra d. 26. - 31. December 2024

Ligusterhækken – Den populære blomstrende hæk, der bringer livind i din have 

Ligusterhækken er meget udbredt i danske haver, og det er ikke uden grund. Den er nemlig flot, hurtigt voksende, nem at passe, og så er den et billigt alternativ sammenlignet med andre hækketyper. En ligusterhæk er meget tæt hæk, og netop derfor tiltrækker den ofte et rigt fugleliv, da fuglene kan være trygge i den tætte bevoksning, mens de nyder godt af hækkens sortblå bær.


Om sommeren pryder ligusterhækken sig med sine smukke hvide blomster, og om efteråret er det de føromtalte sortblå bær, der vokser på hækkens grene. Dette er fælles for alle typer Liguster, og faktisk findes der tre forskellige typer af Ligusterhæk der hver har deres særlige egenskaber og kendetegn. Men hvilken skal du vælge? Det guider vi dig til herunder.

Hvilken type ligusterhæk skal jeg vælge?


Der er som nævnt tre forskellige typer Liguster, du kan vælge i mellem. Den almindelige type Ligusterhæk kaldes for Ligustrum vulgare, som har to afarter med navnene Ligustrum vulgare Liga og Atrovirens. Atrovirens er mere robust end Liga, da den tåler at blive klippet og beskåret i højere grad, end Liga gør det. Den tredje type Liguster er en bredbladet variant med navnet Ligustrum ovalifolium. 

Relaterede produkter

Ligustrum vulgare Atrovirens – Den mest populære ligusterhæk


Denne type Liguster er meget robust overfor både klipning og beskæring, og blandt andet derfor er den et populært valg blandt mange danske haveejere, da den ikke kræver så meget vedligeholdelse som andre hækketyper. Desuden kan den tåle at stå i skyggen. Den eneste ulempe ved Atrovirens er, at den har behov for mere næring end sine to slægtninge.

Atrovirens er en stedsegrøn ligusterhæk med lancetformede blade, og den vokser i gennemsnit til mellem to og tre meters højde, hvis du giver den lov. Er du rigtig god ved ligusterhækken, kan den blive op til fire meter høj.

Ligustrum vulgare Liga – Hårdfør og frodig året rundt


Ligesom sin artsfælde Atrovirens er denne type Liguster meget hårdfør som hæk. Desuden taber denne ligusterhæk ikke alle sine blade om vinteren, og derfor har du året rundt en flot hæk, der pryder haven, om end den ikke er lige så flot om vinteren, som den er om sommeren. Andre hækketyper er helt afpillet om vinteren, men det er Liga ikke.

Liga bliver omtrent en til to meter i højden, men den kan faktisk – ligesom Atrovirens – blive op til fire meter, hvis du plejer den rigtig godt. Desuden er Liga en ret billig variant, og du kan principielt udplante den hele året rundt, så længe der ikke er frost i jorden. Derfor skal du nok ikke gøre det fra november til og med marts, men du kan godt, hvis vejret er med dig.

Ligustrum ovalifolium – Den brede udgave af Ligusteren


Ovalifolium er den brede fætter til de to andre. Ikke som i at denne type Liguster er tyk eller muskuløs, men dens blade er bredere end de andre typer, og derfor bliver den kendt som den bredbladede Ligusterhæk. Den gør sig rigtig godt som hæk, og den tåler fint at blive klippet, men den er ikke lige så hårdfør som de andre typer. Desuden kan den ikke lide at stå i skygge, og så er den ikke heller vild med frost i samme grad, som de andre Ligustertyper er.

Du skal helst plante Ovalifolium i løbet af efteråret eller foråret, når frosten har sluppet jorden. Du må ikke plante denne ligusterhæk, når det er meget koldt. Det forringer i hvert fald chancen for, at den sætter sig godt og vokser sig stor.

Sådan skal du plante ligusterhæk

Det er heldigvis ikke særligt svært at plante en ligusterhæk, og det bliver kun nemmere, hvis du forbereder både dig selv og jorden godt, inden du går i gang.

Du skal starte med at grave en planterende – altså en rende, hvor du skal plante ligusterhækken i – i en bredde på cirka 30 centimeter, og dybden skal være tilsvarende lidt dybere end enten roden, potten eller klumpen, som hækplanterne er købt i. Du kan med fordel løsne jorden i bunden af planterenden, så rødderne får lettere ved at vokse ud i jorden.

Når du dækker din ligusterplante til, skal du sørge for, at rodhalsen på planten kun lige er dækket med jord. Det kan Ligusteren bedst lide og trives af den årsag bedre. Sørg også for, at planter står lige, ellers risikerer du, at din nyplantede ligusterhæk bliver skæv. 

Når du har dækket planterne med jord, skal du selv for alvor i krig. Tryk og pres med hele din kropsvægt ned på jorden, så planterne bliver pakket helt tæt, og der ingen luft er mellem dem og jorden. Dernæst skal du vande dem grundigt, men her behøver du ikke at involvere din krop.

Hvis dine ligusterplanter er over en meter, når du planter dem, er det en rigtig god idé, at du banker en pæl i jorden, som de kan støtte sig op af. Det ville være drønærgerligt, hvis vinden skulle ødelægge din nye ligusterhæk, så giv hellere planterne god støtte fra starten af. Du kan banke pæle i jorden for cirka hver femte meter, og så kan du binde planterne fast til linen. På den måde er de sikret mod stort set alt vejr, medmindre vejrudsigten står på orkan.

Er du rigtig god ved din ligusterhæk, særligt indenfor det første år af dens levetid, kan du være sikker på, at du får en flot, frodig og tæt hæk, som du kan nyde langt ud i fremtiden. Vær rigtig nøjsom med at vande hækken det første års tid, og vand især om aftenen, så vandet ikke fordamper om dagen. Hvis der er tale om en meget tør periode, skal du vande ekstra meget der.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto