Kalkmaling af vægge: Sådan gør du

Hvis du vil male mere miljøvenligt, så er kalkmaling vejen frem. Det er nemlig et rigtig godt alternativ til de klassiske typer af maling. I kalkmaling er der betydeligt mindre mikroplast, uønsket kemi og tilsætningsstoffer i forhold til almindelig maling - faktisk er der ofte slet ikke noget af det. Men det afhænger af producenten og den enkelte type kalkmaling. 

Normalt så vælger man enten en vandbaseret maling eller oliebaseret maling. Den vandbaserede er mere miljøvenlig end den oliebaserede. Men kalkmaling slår dem begge, når det kommer til at være skånsom over for klimaet og dit indeklima

Når du bruger kalkmaling, så får du god struktur på dine vægge. Det giver et moderne look, der minder lidt om en New York’er stil, og nogle vil måske endda kalde det et råt look. Uanset, så passer kalkmaling og brugen af den godt ind i den nordiske stil, der præger de fleste danskeres hjem. Og af den årsag og de miljømæssige fordele bliver kalkmaling mere og mere udbredt og populært. 

Læs mere herunder og bliv klogere på, hvordan du maler med kalkmaling. 

Hvad er forskellen på almindelig maling og kalkmaling?

Kalkmaling er vores tids svar på 90’ernes stærke farver og 00’ernes tapeter. Kalkmaling er råt, og det er noget, som rigtig mange mennesker i de nordiske lande elsker. Herunder også os danskere. Kalkmaling giver dine vægge en mat og blød føling, der ikke føles rå, men som ser rå ud. 

Kalkmaling er ikke det samme som strukturmaling, men der er en smule struktur i malingen. Hvis du sammenligner med de meget glatte malinger, der er baseret på olie eller vand, så kan du sagtens se og mærke, at der er mere struktur i. 

Kalkmaling giver på en måde et mere autentisk udtryk. Hvis du vil have malet i grå farver, så bliver det råt og betonagtigt. Vil du have mere farve på, eksempelvis brunt, så ligner det, at du har malet med jord. Grøn ligner naturen, blå ligner havet eller himlen afhængigt af nuancer. 

Der er altså et særligt spil i farverne, når du maler med kalkmaling på dine vægge. Derudover kalkmaling et miljøvenligt alternativ, hvor der - afhængigt af producenten - slet ikke er brugt mikroplast, uønsket kemi eller tilsætningsstoffer i.

Vi anbefaler ikke, at du bruger kalkmaling i vådrum og vægge tæt på kogepladen. En kalkmalet væg suger væske og fedt til sig, og derfor gør det sig ikke godt i rum, hvor der er meget af det. Vælg i stedet maling, der er beregnet til vådrum, når du skal male badeværelset eller omkring din kogeplade. 

Billed af væg med blå kalkmalingBilled af væg med blå kalkmaling

Relevante produkter

Sådan maler du med kalkmaling

Inden du maler din væg med kalkmaling, skal du sørge for, at den er ren fra skidt og snavs samt fri for huller og skader. Det sidste er mere for æstetikken, hvor det første kan betyde, at resultatet bliver dårligere. Hvis din væg er meget rå, skal du grunde den, inden du går i gang med at male med kalkmaling. 

Hvis du går målrettet efter det look, som kalkmaling giver, men du samtidig gerne vil have et resultat, der ikke kan ses igennem, kan du male med almindelig maling først. Her skal du vælge en vandbaseret maling. Ganske vidst går noget af den miljømæssige gevinst bort, hvis du gør sådan. Men hvis du maler gammel, farvestrålende maling over, kan det give god mening at give en omgang maling først.

Dog kan du fint male med kalkmaling alene. Det er blot en mulighed. Sørg dog altid for, at du får rørt din kalkmaling godt, inden du bruger den. Den er ret tyk, og derfor skal den lige røres godt rundt, inden du kan give dine vægge kalkmaling. 

Om du bruger pensel eller malerruller, det er op til dig. Det er lettere at male en væg med en rulle, men du kan sætte et mere unikt præg, hvis du bruger en pensel. Eksempelvis er en facadepensel oplagt at bruge.

Billede af kvinder, der vasker væg ned inden malingBillede af kvinder, der vasker væg ned inden maling

Start i hjørnet og hold ikke pause

I og med at kalkmaling giver et råt look, skal du heller ikke bekymre dig så meget om, hvorvidt du er grundig nok eller har den helt perfekte teknik. Det må godt være lidt tilfældigt. Start gerne i et af de øvre hjørner og bevæg dig ned mod det modsatte hjørne. 

Hvis du maler med korte strøg, får du et mere hårdt og intenst look. Med lange strøg får din væg et roligere udtryk. 

Det vigtigste er, at du ikke holder pauser undervejs. Hvis du gør det, kan der komme synlige overlapninger i kalkmalingen, og det ser ikke så pænt ud. Så det gælder om, at du arbejder hurtigt og effektivt og klarer hele opgaven på en gang.

Sådan fjerner du malingen fra din kalkmalede væg

Hvis du har fulgt rådene i guiden her, så bør du stå med en flot kalkmalet væg nu. Men hvis det alligevel ikke var det resultat, du ønskede, så er der råd for det. Det er nemlig ikke svært at fjerne kalkmaling fra en væg. 

Det eneste, du behøver at gøre, er at slibe det med sandpapir. Du kan selv vælge, om du vil bruge en slibemaskine eller slibe med håndkraft. Det er selvfølgelig lettere, hvis du får hjælp af maskinen. 

Men det smarte er, at din væg er klar til at blive malet med det samme. Du kan også bare bevare det rå, upolerede look fra den afslebede kalkmaling. Det er selvfølgelig helt op til dig. Men vigtigst af alt, så er det let at fjerne kalkmaling igen, hvis resultatet ikke er blevet, som du håbede. 

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto