Isoleringskrav: Regn ud om du skal isolere

Når du skal isolere din bolig, er der en række krav, du skal opfylde. De krav er bestemt ud fra, om du bygger nyt eller skal renovere dit gamle. I bygningsreglementet kan du finde kravene til isolering, og skal du bygge et nyt hus, skal du altid isolere dine ydervægge samt dit tag og dit gulv. Kravene kan være anderledes ved tilbygning til din nuværende bolig.

Krav til isolering: Sådan regner du ud, om du skal efterisolere din bolig


Hvis du skal renovere din bolig, er det en god idé at efterisolere den, så du ikke bruger unødigt mange penge på at holde dit hjem varmt. Dog er det ikke altid et krav, at du gør det, men det kan det være. Det som afgør, hvorvidt du skal efterisolere eller ej, er, om det kan betale sig. Der skal simpelthen foretages en beregning af, hvad det koster at isolere kontra det, du sparer i varmeudgift.

Det skal altså være rentabelt at isolere, og denne grad af rentabilitet skal ligge på 1,33 eller derover. Tallet får du ved at gange levetiden på isoleringen med besparelsen i kroner per. kvadratmeter. Det tal dividerer du med den samlede pris på isolering per kvadratmeter. Er tallet over 1,33, skal du isolere den renoverede del af din bolig.

Lad os sige, at du skal have lagt et nyt tag. Renoveringen koster 1000 kroner per kvadratmeter, og ud af den pris koster isoleringen af det nye tag 500 kroner per kvadratmeter. I det pågældende bygningsreglement er levetiden på isoleringen 45 år. Besparelsen er sat til 22 kroner per kvadratmeter.

Isoleringskrav udregning

  • Derfor skal du lave følgende udregning: (45 x 22) / 500 = 1,98.

Dermed er investeringen i isolering af dit tag rentabel, og du skal isolere.

Relaterede produkter

U-værdi og isolering


En anden måde at regne ud, om det er tid til bedre isolering er at se på den såkaldte u-værdi. U-værdier bruger man til at se, hvor meget varme der strømmer ud gennem en bygningsdel. Jo lavere en u-værdi, jo bedre er der isoleret.

En u-værdi er ikke noget, du som sådan selv skal kaste dig ud i af regne ud. U-værdier er noget, som fagmænd bruger til at regne ud, om din bolig skal have ny isolering. Men hvis du hører, at din bolig har en lav u-værdi, jo bedre skal du have det. For det betyder nemlig, at din bolig ikke har brug for yderligere isolering.

Man regner u-værdier ud ved at se, hvor stor en mængde varme, der strømmer ud af 1 kvadratmeter af eksempelvis et loft. Og det ser man ved 1 grads temperaturforskel mellem ude og inde.

Jo mindre varme der slipper ud, desto lavere vil den pågældende u-værdi være. Og det er altså en god ting.

Hvor tykt skal jeg isolere?


De specifikke regler og krav til nybyggeri er strengere end til renovering. Desuden er der særskilte krav, hvis du skal isolere et sommerhus. Det afhænger af, hvad der står i bygningsreglementet, hvor tykt og hvordan du skal isolere.

Det er svært, hvis ikke umuligt, at sige præcis, hvor tykt du skal isolere. Dog kan man sige, at jo bedre kvalitet din isolering er, jo tyndere et lag behøver du at bruge. Isolering er inddelt i forskellige klasser, alt efter hvor godt de isolerer. Jo lavere klassen er, jo bedre isolerer de.

Der kan være forskellige årsager til, at du ønsker at isolere så tyndt som muligt. Enkelte isoleringstyper kommer med indbygget dampspærre. Er ønsket netop at undgå at etablere en dampspærre – hvilket vi ikke anbefaler, at du undlader – skal du være opmærksom på, at det er et krav, at du etablerer en dampspærre, hvis du isolerer med isolering i en tykkelse på mere en 150 mm.

En dampspærre er det bedste våben mod skimmelsvamp, fugt og råd, og vi anbefaler, at du altid installerer en dampspærre, når du isolerer. Du kan læse mere om dampspærre her.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto