Isoler dit loft og hold på varmen
En læresætning, der står mere klart for nogle end andre, men som vi lærte i faget Natur og Teknik, er, at varm luft stiger til vejrs, og kold luft falder. Hvis der ikke er noget til at stoppe den varme luft, vil den bare stige og stige. Det betyder desværre, at hvis du ikke har isoleret loftet i din bolig, vil al den dejlige, varme luft, som du tilmed har betalt for, stige op og ud af dit hjem.Dermed fyrer du bogstavelig talt for gråspurvene, og det er der ingen fidus i, for de skal nok klare sig, og du bruger unødigt mange penge på at varme din bolig op. Isolerer du dermed dit loft, kan du være sikker på, at stort set al varmen bliver indenfor i dit hjem og holder dig og din familie varm.
Isolering af loft: Sådan kan det gøres
Hvis du er husejer og har et uudnyttet loftrum, er det en rigtig god idé, at du får isoleret det. Heldigvis er det ikke hverken dyrt eller svært, og du kan sagtens selv gøre det. ”Men hvordan udfører jeg så korrekt isolering af mit loft?”, spørger du så, og nu skal du høre.
Der er to muligheder. Den ene kan du selv udføre, og den anden kan du ikke. Den, du kan udføre, sker ved, at du lægger isoleringsmåtter eller isoleringsruller ud på loftet. Du dækker hele dit loft med isolering, og den type isolering af loft kan du sagtens selv.
Den anden løsning er at blæse isoleringsgranulat ud over loftet. Du kan ikke gøre det selv, og du skal derfor have en professionel til at udføre arbejdet.
Begge metoder er faktisk billige. Isoleringsgranulat er et billigt materiale, hvor hovedudgiften er betalingen for håndværkeren. Isoleringsmåtter er dyrere end granulat, men til gengæld sparer du penge ved at gøre det selv. Hvis der er isoleret, men isoleringen ikke er tilstrækkeligt, kan du også lave en efterisolering af dit loft.
Sådan isolerer du selv loftet
Hvis du giver dig i kast med at isolere loftet selv og lægge isoleringsmåtter og -ruller ud, er det vigtigt, at du laver en gangbro på loftet. Du må aldrig, aldrig nogensinde betræde isoleringen, da den på ingen mulig måde er bærende. Hvis du gør det, kan du ende nede i stuen og med et hul i loftet. Derfor skal du lave en gangbro. Sørg også for, at der er lidt luft imellem gangbro og isolering. Der skal være ventilation i mellem, så der ikke ophober sig fugt.
Du skal lægge et mønster, hvor du lægger isoleringen henholdsvis på langs og på tværs. Nogle vil nok bruge udtrykkene ”at lægge på det lange led og det korte led”. På den måde kan du lukke isoleringen helt tæt. Afhængigt af udformningen på dit loftrum, kan du være nødt til at skære isoleringen til, især hvis det skal ind under taget ved væggen. Husk at der altid skal være minimum 5 cm luft mellem taget og isoleringen, da der skal kunne komme luft mellem materialerne.
Så meget isolering skal du bruge til at isolere dit loft
Hvis du er så heldig, at der i forvejen er isolering på dit loft, men du skal efterisolere, kan du bygge oven på. I alt skal du lægge et lag isolering i tykkelsen 300 mm, så hvis din gamle isolering er i pæn stand, skal du blot lægge tilsvarende oven på. Der vil i de fleste tilfælde ligge 100 mm isolering på loftet i forvejen. Det var nemlig standarden før i tiden.
Det vigtigste i denne henseende er, at du sikrer, at dampspærren stadig er fuldkommen tæt. Det kan du se, hvis den gamle isolering er krøllet eller fugtig. Det er tegn på, at dampspærren ikke er tæt, og dermed skal både den og den gamle isolering erstattes.
Når du skal finde ud af, hvor meget isolering du skal bruge, skal du først og fremmest finde ud af, hvor stort dit loftrum er. Som sagt afhænger det af den nuværende isolerings tilstand, hvor meget du skal købe.
Lad os antage, at der ikke ligger noget isolering. Et lag isolering skal være 300 mm tykt, og normalvis kommer isoleringsmåtter i 100 mm tykkelse med 2,5 kvadratmeter. Det vil sige, at du skal bruge 3 gange måtter pr. kvadratmeter.
Dermed skal du til 50 m2 loftrum bruge: 50/2,5 = 20 ruller for at dække hele loftet med 100 mm isolering, og dermed 3 gange så meget for at dække loftet med 300 mm isolering. Altså 60 ruller.