Guide: Hvad stiller du op med fugt i kælderen?

En god, stor kælder er en velsignelse, når du har en masse ragelse, du vil have opbevaret. Glæden kan du hurtigt blive vendt til bekymringer, hvis alt dit dejlige ragelse begynder at lugte skimlet og jordslået, når du finder det frem igen. Det er nemlig stensikre tegn på en fugtig kælder, og en fugtig kælder er ikke sådan at bide skeer med. Det kan nemt blive både dyrt og omfattende, hvis du vil fugten til livs.

Hvorfor får man fugt i kælderen?

En ændret brug af vores kældre og en tendens til flere skybrud er en uheldig kombination, der gør livet surt for de danske kælderejere. Det er nemlig ikke meningen, at en gammel kælder skal kunne huse ting og teenagere, et badeværelse og familiens minder samt vintergarderober. For selvom der er pæn maling på væggene og indbygningsspots i loftet, er kælderrum ikke beboelsesrum af dén grund. Kælderen er bygget til fyr, cykler og syltetøj.

Der kan være mange grunde til, at din kælder har fået en fugtig følelse og umiskendelig kælderlugt. Fugten kan komme fra væggene, fra gulvet, fra afløb og fra din brug af kælderen. Det kan være svært at afgøre, hvor fugten kommer fra, men det er vigtigt at få afklaret, inden du går videre. Ting som fugtskjolder, afskallende puds, boblende maling og skimmel på organisk materiale vil typisk kunne give dig en god indikation, ligesom en grundig gennemgang med hænderne kan hjælpe dig på rette spor.

Billede af utæt kældervindueBillede af utæt kældervindue

Fugt i kælderen kommer ofte fra:

  • Er det væggene, der er synderen i din fugtige kælder, skyldes det sandsynligvis, at vandspejlet ligger højt. Enten permanent eller midlertidigt, når der er skybrud. Har du så utætheder i ydervægge og gulve, trænger vandet ind igennem - ja, gulve og ydervægge.
  • Stiger fugten op fra dine gulve, skyldes det sikkert, at din gamle kælder er etableret uden drænlag under betonen, som normalt forhindrer betonen i at suge vandet til sig, og derfor ligger fugten i jorden og presser direkte på betongulvet, der så suger det op i kælderen. Hvis vandet omkring din kælder forsager fugtskader, skyldes det sikkert, at der mangler dræn til at få det væk. Omfangsdræn kan være løsningen på det problem. Det kan du læse mere om her (link til omfangsdræn).
  • Måske er det afløb eller stoppede dræn, der er synderen i din klamme kælder. De mange skybrud er nemlig en stor prøvelse for kloakkerne, der også kan finde på at sende spildevand op gennem afløbene, når presset bliver for stort.
  • Endelig kan fugten skyldes, at du bruger din kælder forkert. At du tørrer tøj og tager lange brusebade dernede. Måske bor I der, måske holder du igen med varmen dernede, eller måske lufter du ud på uhensigtsmæssig vis eller slet ikke.

Det kan dog ikke understreges nok, at du bør have en fagmand i tale, inden du sætter gang i noget drastisk - både for din pengepungs og dit hus' skyld.

Hvorfor er fugt i hjemmet farligt?

Der er to altoverskyggende problemer med fugt i kælderen. Råd og nedbrud af konstruktionerne er skidt for huset, og skimmelsvamp er skidt for beboerne. Og huset. Træværk kan rådne, og murværk kan smuldre væk, hvis du bare lader det stå til, og skimmelsvamp er som bekendt noget møg for luftvejene. Er der fugt i kælderen, bør du altså tage affære i et eller andet omfang.

Skallende maling og løs puds er ofte indikatorer på, at fugten er løs i Laksegade. Du bør dog overveje, hvor meget du er villig til at investere i en knastør kælder.

Billede af affugter ved vægBillede af affugter ved væg

Hvordan undgår jeg fugt i kælderen?

Har du et gammelt hus, må du nok gøre op med dig selv, at kælderen nok bare er halvfugtig. Drømmer du om mere plads til beboelse, er det sandsynligvis billigere at bygge til, end det er at tørre kælderen. Selv hvis du tørrer kælderen, er den ikke nødvendigvis godkendt til beboelse, og du får ikke de ekstra kvadratmeter i BBR, som en tilbygning giver. Du bør involvere en fagmand tidligst muligt i processen, hvis du er opsat på at få en tør kælder, koste hvad det vil.

Uanset årsagen til din fugtige kælder er det vigtigt, at du får fugten ud. Start med få en affugter stillet op hurtigst muligt. Nogle vælger, lidt af dovenskab, at lade en affugter køre fra tid til anden i stedet for at finde problemet, men det er en både dyr - og i længden dum - løsning. Har du bøger, tøj og organisk materiale i kælderen, skal det ud for en stund. Er endemålet - eller slutresultatet - en småfugtig kælder, skal du opbevare tøj, bøger og lignende i lufttæt opbevaring, da det ellers holder på fugten. Og går i stykker, naturligvis.

Herefter bør du finde frem til nældens rod. Er du i tvivl, kan du tape lidt klare, opsprættede plastikposer fast - og helt lufttæt - på gulve og vægge. Sluk eventuelt affugteren, og lad der gå en uge. Er der kondens på indersiden af posen, trænger der fugt ind gennem fladen.

"En opsprættet plastikpose tapet på gulve og vægge kan være med til at identificere fugtens vej ind i din kælder."

Relevante produkter

Det kan du gøre

Er det utætte ydervægge, der er synderen, skal du sørge for, fugten ikke hober sig op. Det vil sige, at væggen skal kunne komme af med fugten igen. Derfor skal beklædninger, tæt maling, tapet og glasvæv af. Det hedder kalk eller diffussionsåben maling fremover, så fugten kan trænge gennem væggen og blive ledt ud af kælderen. Hold dig fra løsninger, hvor du forsegler indervæggen, for så sender du bare fugten videre. Sandsynligvis opad.

Måske skal du forhindre fugten i at trænge ind. Ligger der vandpytter op ad muren, kan du sørge for, der kommer et fald væk fra huset, så der ikke trænger vand ind dér. Ellers begynder det at blive lidt omstændeligt - og dyrt. Du kan nemlig få lagt et omfangsdræn og tætnet ydervæggen. Det kræver, at kælderen graves fri, og det er ikke gør-det-selv-arbejde. Der skal udregninger og ekspertise til. Det kan du læse mere om her (link til omfangsdræn).

Er der tale om opstigende fugt, der går i dine kældervægge, er det for alvor noget møg. Det er meget svært at gøre noget ved, og det er nok et endegyldigt farvel til drømmen om beboelse.

Kommer fugten fra gulvet, er det også relativt omstændeligt og dyrt at gøre noget ved. Problemet løse med en fugtspærre. Her bør du også involvere en fagmand, og løsningen kunne sagtens ende med, at I bryder gulvet op, isolerer det, og laver det ordentligt. Det er dyrt og for professionelle, men til gengæld kan du måske få en tør kælder, der er billigere at varme op i den anden ende. Du kan læse mere om fugtspærre her (link til fugtspærre).

Er det rør og skybrud, der oversvømmer din kælder, bør du hurtigst muligt få installeret højtvandslukke i dine afløb i kælderen, mens du bør sikre dig, at dræn, afløb og kloakker på grunden fungerer, som de skal.

Er det brugen af kælderen, der er skyld i fugten, skal du naturligvis ændre på det. Du bør ikke tørre tøj i huset, og hvis du gør, skal ventilationen køre. Det samme gælder for brusebade og natlige udåndinger. Derudover bør du ikke lufte ud i kælderen om sommeren, når den store viser står på dagtimer. Den store temperaturforskel giver nemlig kondens, når den varme luft rammer de kolde kældervægge. Luft ud tidlig morgen og sen aften i stedet, når temperaturforskellene er mindre.

Uanset hvad bør din kælder være nogenlunde varm, mindst 15 grader, og så skal du sørge for god udluftning. Installer en god ventilator med fugtmåler, der går i gang, når luften er for fugtigt. Lad væggene ånde, og stil ting på reoler - og med mellemrum de åndbare vægge, hvis du ender med en løsning, hvor du lever med lidt fugt.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto