Guide: Hvad stiller du op med en bøgehæk?


Der findes næppe noget smukkere end et bøgetræ med sine mange farvestrålende udtryk i løbet af året. Det er dog de færreste haver – og naboskaber, der kan bære et gigantisk bøgetræ, men heldigvis trives bøgen også godt som tilklippet hæk. Den tætte, hårdføre og meget lidt krævende bøgehæk er da også blevet enormt populær blandt danskerne. Det er dog en god idé lige at læse op på bøgehækkens betingelser, inden du går i gang.

Hvor skal jeg starte?


Hvis du står og mangler en hæk, skal du først spørge dig selv om, hvor stor din tålmodighed er. Mange haver i nybyggerområder byder på meget lidt læ og privatliv, og ventetiden er jo et vilkår, når du vælger en levende hæk over et dødt hegn. Der findes dog en genvej, hvor du kan spare et par års ventetid, men det koster. Færdige bøgehække, der typisk leveres i en højde på 180 centimeter, er en temmelig dyr løsning, der sagtens kan løbe op i over 100.000 kroner, afhængigt af størrelsen på haven.

Derfor skal du gøre op med dig selv, hvad ventetiden på din nye bøgehæk er værd, inden du tager det første spadestik. Et skøn vil være, at det tager en bøgehæk omkring otte år at nå en højde på 180 centimeter.

Hvordan planter jeg en bøgehæk?


Det er altid en god idé at spænde en snor ud, når du vil have et lige resultat. Det er i høj grad også tilfældet, når det drejer sig om bøgehække. Grav derefter en rende til din hæk – en dybde på et omtrent et spadestik er et godt udgangspunkt. Hvis jorden er dårlig, kan du med fordel blande lidt kompost i jorden i samme omgang.

Planterne, der typisk bliver leveret med bare rødder, sætter du så med 25 centimeters mellemrum. Rødderne må i øvrigt aldrig tørre ud. Det er en god idé at være to om arbejdet, så den ene kan sætte hækken, mens den anden dækker til med jord. Planterne skal stå i cirka samme højde, som de gjorde i planteskolen. Det burde være til at fornemme på rødderne og stammen, hvor jorden tidligere er gået til. Bøgehækken har godt af, at jorden er lidt løs, så du bør ikke trampe jorden hård, når du har sat dine skud.

Hvis du planter bøgehæk ved et hushjørne, skal du være opmærksom på, at den unge hæk vil blive udsat for kraftig vind. Sørg derfor for, at den lille hæk står godt fast. Og bliv ikke overrasket, hvis hækken tættest på hushjørnet vokser lidt langsommere end resten – bøgeskud er nemlig ikke begejstrede for vind.

Hvornår skal jeg plante min bøgehæk?


Hvis du vil have det bedste resultat, skal du plante din hæk mellem medio november og ultimo april. Hvis du sætter bøgeplanter for tidligt, risikerer du, at planten ikke har været ordentligt afhærdet, da den blev taget op af jorden. Så risikerer du at stå med en død plante til foråret.

Omvendt bør du heller ikke komme for langt op ad foråret, inden du sætter din hæk. Det varmere vejr betyder nemlig, at den opgravede jord hurtigere bliver tør. Og hvis det er én ting, din bøgehæk ikke finder sig i, så er det tørre rødder. Det er bedst at plante sin hæk i de frostfrie perioder i løbet af vinteren, for så er jorden garanteret god og fugtig.

Det er altså uhyre vigtigt, at rødderne ikke tørrer ud, når du planter hækken. Nogle gartnere sværger endda til kun at plante bøgehæk i regnvejr. Andre tager chancen og planter ud i gråvejr - med bøgeskuddene godt fugtige og i en pose. Men tørre rødder er ofte lig med spildt arbejde.

Relaterede produkter

Hvordan beskærer jeg min bøgehæk?


Gamle bøgehækken er hårdføre og tåler fint kraftig beskæring. Du skal dog ikke gå for hårdt til hækken på én gang. Hvis hækken skal have en chance for at overleve, skal du beskære toppen og den ene side det ene år og så den anden side det følgende år. Det er en god idé at beskære hækken en 10-20 centimeter længere ned, end den højde du ønsker.  Hækken skal være bredere i bunden end i toppen, hvis du vil have en tæt hæk hele vejen ned til jorden.

Hvornår skal jeg beskære min bøgehæk?


Bøgehækken skal beskæres i det tidlige forår. Tommelfingerreglen dikterer at beskære hækken i februar og marts, men nogle vælger at trække den til april for at komme tættere på løvspring for dermed at minimere risikoen for svampeangreb.

Hvornår skal jeg klippe min bøgehæk?

Klipning af bøgehække er, som med alle andre hække, med til at gøre hækken tættere. Om du foretrækker at klippe hæk én eller to gange om året, må være op til dig. Eller dine omgivelser. Klipper du den to gange, skal du gøre det i juni og august. Det kan være en god idé at inspicere hækken inden Sankt Hans-klipningen for at se, om der skulle ligge fugle på rede i hækken. Du kan nemt komme til at ødelægge fuglenes familieidyl og gøre reden sårbar overfor katte og andre rovdyr.

Klipper du kun din hæk en enkelt gang om året, skal du gøre det i juli.

Hvilket værktøj skal jeg bruge?


En god spade er rar at have. Punktum. Hvis du er nybygger eller ny haveejer, er det en god ting at få indkøbt – både til dit gravearbejde og til eksempelvis at kante din græsplæne af med.

Når hækken skal klippes, er det rart at have udstyret i orden. Det er en temperamentssag, om du er til håndklippere, el-klippere eller motorklippere. Du bør til gengæld tænke nøje over dit behov nu og fremover. Skal du klippe seks meter hæk i en rækkehushave, er det selvsagt til den voldsomme side med en kraftig, benzindrevet maskine.

Til gengæld kan du komme til at fortryde dit køb mange gange, hvis du køber forkert eller for småt. Der er mange danske haveejere, der gang på gang klipper ledningen over på el-klipperen, fordi motorikken ikke rækker til at studse hæk uden samtidigt at studse ledning.

Har du har en stor have, bør du anskaffe dig en klipper med benzinmotor - eller som minimum én med et godt batteri. Hvis du har planer om en stor hæk, skal du også overveje, om du skal have en klipper med teleskopstang. Mange hækkeklippere kan i dag kombineres med andre havemaskiner, og det kan også give god mening at overveje.

Til de tykkere grene er det vigtigt, at dine redskaber er knivskarpe og kraftige nok til opgaven. Det er nemlig nødvendigt, at du beskærer med et fint, rent snit, hvis hækken skal have en chance for at hele hurtigt. De mindste grene og finpudseriet kan klares med en beskæresaks. Når grenen kommer op i et par centimeters tykkelse, er det en grensaks, eller ørnenæb, du skal have fat i. Det er vigtigt, at både gearing og skarphed er i orden, så du ikke får et urent og flosset resultat. Hvis du kommer i en diameter på omkring de fem centimeter, bør du bruge en bruge en grensav. De fås også i små størrelser, som gør dem nemme at komme til med.

Skal jeg gøde min bøgehæk?


Når du lige har plantet din bøgehæk, kan du med fordel sprede lidt kompost udover jorden. Du kan også lægge et lag flis på jorden. Det vil både holde ukrudt nede og tilføre dine bøgeskud langsom næring. Det kan du gøre med et par års mellemrum. Du bør ikke bruge kunstgødning til en bøgehæk.

Andre guides

usp_block
 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto